
Faptul că 20 de elevi cu media peste 8, iar un total de 599 nu au prins un loc la un liceu din județul Brașov constituie, probabil, o premieră, situând Brașovul pe primul loc al elevilor rămași pe dinafară. 599 din cei 8.570 elevi care au rămas nerepartizați la nivel național cred că este foarte mult. Dacă la cei 20 poate fi dată vina pe completarea a prea puține opțiuni pe fișa de înscriere, pentru ceilalți, personal, nu găsesc explicația. Spun asta pentru că locurile libere rămase sunt doar 47, dintre care 17 la clase cu predare în limba germană și 30 la clase cu predare în limba maghiară. Presupunând că toți cei 599 ar fi pus numărul recomandat de 15 opțiuni, tot nu ar fi încăput toți absolvenții în cele 47 locuri rămase libere.
Și totuși, unde au dispărut locurile la liceu necesare și pentru acești elevi? Explicația numărului mai mic de locuri prevăzute în oferta educațională pentru liceu decât numărul de participanți în acest an la Evaluarea națională pe mine nu mă lămurește foarte tare. Înțeleg că aceștia pot participa la etapa următoare de repartizare pe locurile rămase disponibile la clasa a IX-a în învățământul profesional și dual, dar oare asta ne dorim?
Știu că liceul nu este pentru toată lumea și susțin necesitatea unui învățământ profesional și dual de calitate, dar tot nu mi se pare firesc să limitezi accesul unor tineri la învățământul liceal pentru că o anume strategie națională din 2016 a stabilit o proporție de 40% pentru locurile în învățământ teoretic, iar 60% pentru cel profesional și tehnic, respectiv tehnologic, profesional și dual. Asta este cel puțin explicația dată de reprezentantul Inspectoratului Școlar. În fapt, 550 locuri la liceu au dispărut. Posibil să fi fost transformate în locuri la școlile profesionale, lucru de care nu a știut nimeni.
Petiția lansată de părinții copiilor rămași fără loc la liceu nu cred că va avea efectul dorit de ei, respectiv de suplimentare a locurilor. Trist este faptul că, din diverse motive, acești copii, poate mulți dintre ei cu potențial, se văd într-o situație extrem de incertă și nu-i exclus ca parte din ei să se piardă cu totul de pe drumul școlar după un astfel de incident. Păcat!