
Am ajuns campioni. 113 persoane infectate la Brașov într-o zi este un record extrem de nedorit. Chiar dacã autoritãțile au evitat nominalizarea localitãților în cauzã, nu înțeleg de ce. Un lucru este clar: avem focare, conform informațiilor apãrute în presã, în Teliu, Augustin, Crizbav, Budila, Sãcele, probabil zona Gârcini și, surprinzãtor, Cristian. Dacã la Cristian numãrul mare este pus pe baza focarului izbucnit într-una din firmele de pe raza localitãții, la celelalte e greu sã nu se observe faptul cã fac parte dintre cele în care, pentru unii dintre locuitori, educația și igiena sunt greu de implementat, fapt ce nu ajutã deloc la combaterea pandemiei. Marea problemã este, însã, mobilitatea persoanelor din aceste zone. Destui dintre ei sunt vãzuți pretutindeni; e modul lor de a trãi. Ce facem, însã, sã împiedicãm rãspândirea bolii și infectarea celor din jur?
Carantinarea punctualã va fi o soluție, indiferent cât de neplãcutã va fi. A lãsa sã iasã din respectivele zone strict persoanele care au joburi de la care nu pot lipsi, pentru cã din banii aceia își plãtesc facturile - mi se pare ok. Ceilalți cred cã trebuie ținuți pe loc, o vreme, testați, izolați, internați, dacã este nevoie, pentru a nu da mai departe virusul.
Altfel, fãrã mãsuri ferme, oricât ar fi de nepopulare, riscãm sã nu mai avem locuri în spitale. Și așa suntem la limitã. Nu mi se pare firesc sã carantinezi o localitate dacã angajații unei companii aflate pe teritoriul ei reprezintã un focar. Închizi compania. Și, evident, testezi angajații din acea companie, indiferent dacã sunt din localitate sau din municipiu. Trebuie izolați urgent cât mai mulți dintre cei infectați.
Oricât ar vrea sã ocoleascã autoritãțile adevãrul, infectarea la petreceri pe litoral din cauza nerespectãrii mãsurilor de protecție este un fapt. Sigur, nu ai cum sã închizi litoralul, dar întețești controalele privind respectarea mãsurilor de protecție pânã obții efectul dorit. Nimeni nu are nevoie de persoane infectate la mare care sã ducã virusul în comunitãți. N-ai cum sã faci testul Covid la plecare sau la venire, cum faci când mergi în concediu în Grecia, dar dacã nu faci nimic, media infectãrilor va continua sã creascã exponențial.
Abia în momentul în care vor apãrea limitãrile de mișcare oamenii vor conștientiza cã situația e gravã. S-ar putea sã fie un pic cam târziu. Eu cel puțin asta cred.