Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj

În trei minute deasupra orașului


Telefericul de pe Tîmpa a împlinit 40 de ani de funcționare

×

ïżœ
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 25.11.2011
• Telescaunul din Poiana Brașov este cel mai vechi din România și a fost dat în folosință acum 60 de ani

Zici Tîmpa, zici teleferic. Telecabina care urcă pînă în cel mai înalt punct al Brașovului este emblema orașului. Ne-am obișnuit cu mașinăria care urcă și coboară zi de zi, cu cablurile de oțel care taie pădurea, și cu greu ne mai putem imagina Tîmpa fără teleferic. Povestea lui începe acum exact 40 de ani, cînd prima telecabină a urcat cu turiști la „Panoramic“. Dar n-a fost primul mijloc de transport pe cablu din Brașov. Telescaunul din Poiana Brașov este cel mai vechi din România și a fost dat în folosință acum 60 de ani. Astăzi ne putem lăuda cu telecabine, telegondole și teleschiuri pe zeci de kilometri, o performanță pe măsura întîietății Brașovului în istoria plimbărilor la înălțime.

Brașovul a pregătit primii specialiști în telecabine

În anii ’70, conducerea comunistă așeza turismul românesc pe noi baze, la dorința lui Nicolae Ceaușescu, care urmărea ca România să nu fie cu nimic mai prejos ca țările capitaliste. Astfel, în vara anului 1970, au avut loc mai multe întîlniri între specialiștii români și guvernul italian, care, prin firma Ceretti e Tanfani, celebră în tehnologia construcțiilor pe cablu, a oferit soluții tehnice pentru dezvoltarea de telecabine în stațiunile montane ale României. Printre acestea, și Poiana Brașov. Ministrul Turismului din perioada 1965-1972 înființase deja în anul 1966, în cadrul Facultății de Silvicultură Brașov, catedra de Exploatări Forestiere în care se studia printre altele și disciplina numit㠄Funiculare Forestiere“. Brașovul a pregătit astfel în 1968 prima generație de ingineri constructori și proiectanți pentru viitoarele instalații pe cablu: telecabina Sinaia-Cota 1400, Cota 1400-Cota 2000, telecabina Tîmpa Brașov, telecabina Kanzel Poiana Brașov, telecabina Bâlea Cascadă-Bâlea-Lac, telecabina Babele-Peștera.

Cerbul de Aur ne-a adus teleferic

Telefericul de pe Tîmpa a fost dat în folosință în 1971, într-o duminică, iar biletul dus-întors costa 5 lei. Tot în acei ani, pe coama Tîmpei a fost construit un releu de televiziune. Puțini brașoveni știu că, dacă n-aveam Cerb de Aur, n-am fi avut nici teleferic. Conducerea județeană de partid de la acea vreme a venit cu propunerea ca orașul să aibă teleferic încă din 1967, dar banii au fost alocați abia mai tîrziu, cu ocazia celei de-a patra ediții a festivalului, ca să nu ne facem de rîs în fața artiștilor străini. Tot atunci, a fost propus și un restaurant rotativ pe culme, ca la Viena. Ceaușescu a aprobat doar un restaurant obișnuit, actualul „Panoramic“. Telefericul de pe Tîmpa este ideal pentru cei care vor să ajungă sus repede și în siguranță, fără să riște o întîlnire cu ursul. Capacitatea unei cabine este de 20 de persoane, putînd călători circa 440 de turiști pe oră. Stația de pornire este la Cabana-restaurant „Casa Pădurarului“ (640 m), iar punctul terminus este Restaurantul „Panoramic“ (960 m). Cîndva, la coborîrea din telecabină, turiștii erau întîmpinați de un fioros urs brun, care părea că amenință, fiindcă cum fusese împăiat stînd ridicat în două labe. Cabina urcă cu viteza de 6 metri/secundă, traseul măsoară 573 metri, iar durata unei curse este de 2 minute și 20 de secunde. Priveliștea din vîrful Tîmpei, de pe terasa de piatră construită în 1873, sau de pe cea a fostului restaurant Béthlen, oferă o splendidă panoramă asupra orașului, iar în zilele senine se poate observa întreaga țară a Bîrsei. În vîrful muntelui emblemă al Brașovului, flutură tricolorul, care este iluminat și pe timp de noapte.

1951: primul telescaun

Ne putem lăuda cu cele mai vechi mijloace de transport pe cablu la înălțime din România. Primul telescaun a circulat în Poiana Brașov, veche stațiune destinată practicării sporturilor de iarnă. Prima mențiune documentară a zonei datează din 1427, cînd se consemnează că pe locul modernei stațiuni de astăzi, ciobanii își pășteau oile. Schiorii au urcat Postăvarul încă din 1895, an în care a fost fondată Poiana Brașov. Prima construcție ridicată aici a fost în anul 1904. În 1906, Poiana Brașov a devenit stațiune turistică de schi, iar trei ani mai tîrziu, a găzduit prima competiție de schi din România. În 1951, la Poiana Brașov, au avut loc Jocurile Mondiale Universitare de iarnă, prilej cu care s-au dat în folosință un modern hotel al sporturilor și primul telescaun din România, pe tronsonul lung de 2.150 de metri, între Postăvarul (1.799 m) și Poiana Brașov (1.000 m). Rolul telescaunului era să transporte rapid schiorii spre capătul pîrtiei, peste zonele accidentate. Cu timpul stațiunea cu care ne mîndrim fiindcă se apropie de standardele internaționale a devenit un important centru turistic național și mondial. Astăzi, lungimea totală a cablurilor care transportă turiștii depășește 10.500 m. Simultan, pot călători pe deasupra masivului 7.000 de turiști, în nouă mijloace de transport pe cablu: două telecabine, o telegondolă și șase teleschiuri.

Drumuri suspendate peste Poiana Brașov

Telecabina Kanzel din Poiana Brașov a fost pusă în funcțiune în 1971, avînd o lungime de 2.449m, și legînd Poiana Brașov cu Vf. Cristianul Mare. Diferența de nivel între stația de plecare (1.020 m) și stația terminus (1.727 m) este de 693 m. Capacitatea unui vehicul este de 43 de persoane, iar capacitatea de transport pe oră este de 350 persoane, durata unui traseu fiind de 7 minute. Cealaltă telecabină, „Capra Neagră“, face legătura între baza pîrtiei Bradul și Vf. Postăvarul. A început să meargă în 1982, iar lungimea traseului este de 2.809 m, diferența de nivel fiind de 735 m. Durata unei curse este de 8 minute și 10 secunde. Capacitatea de transport a unei telecabine este de 60 de persoane, cîte 504 persoane pe oră, motiv pentru care brașovenii au botezat-o „cabina mare“. Este singura telecabină din România construită de firma elvețiană Habegger Thun, toate celelalte fiind realizate de aceeași firmă italiană care a făcut telefericul de pe Tîmpa. Pilonul cel mai scurt din România deservește tot această telecabină. Ete vorba de pilonul 2, cu înălțimea de 7,5 m, cel mai înalt, fiind la Bâlea, de 50 m. Ambele telecabine din Poiană deservesc aceleași pîrtii: Kanzel, Sulinar, Drumul Roșu, Ruia, Lupului, Sub Teleferic, Icpat.

Noul telescaun

Telegondola Cristianul Mare a fost pusă în funcțiune în 1977 și pornea de la Hotel Teleferic pînă la vîrful Cristianu Mare, pe o lungime de 2.096 m. Capacitatea unei minicabine era de două persoane, putînd transporta 400 de persoane/oră. Traseul era parcurs în 11 minute. În anul 2005, telegondola a fost mutată și înlocuită cu una de opt locuri. S-a repoziționat vechea instalație de cablu prin devierea traseului, cu amplasarea stației de sosire pe locul fostei cabane Cristianul Mare, care a ars. A fost o investiție de șase milioane de euro a primăriei Brașov și a proprietarului SC Ana Teleferic SA. În decembrie 2005, a avut loc inaugurarea noii telegondole numit㠄Postăvarul Expres“, cu o capacitate de 2.200 de persoane pe oră, o lungime de 2.140 m. O călătorie nu mai durează 11 minute ca acum 30 de ani, ci doar 2-3 minute. Telegondola deservește pîrtiile Sulinar, Drumul Roșu, Subteleferic, Ruia, Lupului. Tot în anul 2005 a fost propus și proiectul de amenajare al unui telescaun, deoarece telegondola și cele două telecabine nu făceau față numărului mare de turiști din sezonul de schi. Noua linie de telescaun pornește de la baza pîrtiilor și urcă pînă în Vf. Postăvarul, cu stație intermediară în zona Ruia. Acesta asigură un trafic de 2.400 persoane/oră, iar instalația deservește toate pîrtiile, avînd o lungime totală de 2,4 kilometri.

Telegondola, un proiect de viitor

În Poiana Brașov, primele două teleschiuri (Kanzel și Ruia) au fost inaugurate în 1968, avînd o lungime a traseului de 314, respectiv 501 m. În 1971 a apărut teleschiul Bradul cu o lungime de 458 m și o capacitate de 900 persoane/oră, deservind pîrtia cu același nume. Mai tîrziu, în 1978-1979, au apărut teleschiurile Sub Teleferic și Camelia. Teleschiul Slalom a fost dat în folosință în anul 1982 și poate transporta 600 de persoane pe oră. În decembrie 2003, odată cu reamenajarea pîrtiei Stadion, care timp de trei ani a fost impracticabilă, a fost inaugurat teleschiul cu același nume. În Poiană avem și un tip special de teleschi numit babyschilift, pentru copii, numit Postăvarul&Cristianul. Traseul acestuia este de doar 300 m, diferența de nivel e de 50 m, iar durata de parcurgere a traselui, de patru minute.
Toate instalațiile de transport pe cablu din Poiană și din Brașov aparțin S.C. Ana Teleferic S.A. Transportul pe cablu se face pe bază de cartelă magnetică. În viitor, am putea avea încă o telegondolă. Proiectul există, dar nu s-a materializat, așa cum se sperase, pînă în 2012. Telegondola va transporta turiști pe deasupra Brașovului, cu plecare de la gară sau din zona Bartolomeu. Traseul va avea între 7 și 9 kilometri. Astfel, turiștii din ce în ce mai numeroși, vor ajunge mai repede în Poiană, banii la bugetul local vor fi mai mulți, iar Brașovul își va putea măsura forțele cu cele mai tari stațiuni de iarnă din Europa.

Muntele Brașovului

• Muntele Tîmpa aparține masivului Postăvărul și este înconjurat aproape în totalitate de orașul Brașov. Are o înălțime de 960 m (după unele surse 995 m), ridicîndu-se la aproape 400 m deasupra orașului. Mare parte a sa (150 ha) este declarată rezervație naturală, datorită speciilor de animale (urși, rîși, lupi, fluturi-35% din totalul speciilor din țară noastră, păsări) și plante rare (crucea voinicului, obsiga bîrsană). Pe Tîmpa se poate ajunge pe mai multe căi: pe jos, pe cele 25 de serpentine, sau cu telecabina.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!
Comentarii:



Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpïżœrïżœ aici ziarul complet ïżœn format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Parteneriat „smart-city“


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Premieră


    Autogara va avea gazon pe acoperiș


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


    04.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari


    Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Avertisment


    Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Afinele, boabe de sănătate


    04.08.2020
  • ➤ Life


    S-a dat de gol


    Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Ruby face senzație în Grecia


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Zeny a împlinit 2 ani


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    PROMOVARE ÎN LIGA 1


    Euforie!


    04.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un proiect pierdut?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


    03.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


    03.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    De la 1 august


    La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


    03.08.2020
  • ➤ Religie


    Tradiții


    Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


    03.08.2020
  • ➤ National


    Barometru IMAS - Europa FM


    PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


    03.08.2020
  • ➤ National


    Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Senzații


    Antonia face iar valuri


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Anca Țurcașiu începe o viață nouă


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Loredana ține pasul la 50 de ani


    03.08.2020
  • ➤ Life


    O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


    03.08.2020
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    AUTO


    Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    FOTBAL


    „Festival” de goluri pentru Corona


    03.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un bilet în plus


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


    02.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Comorile Brașovului


    Viscri, satul renăscut din propria cenușă

    Articolul urmïżœtor

    Comorile Brașovului


    Postăvaru, prima cabană din Carpați

    Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

    www.monitorulexpres.ro

    | | |
    2003 - 2024 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 43 milisecunde, încărcat în milisecunde