William James Sidis, omul cu cel mai mare coeficient de inteligență din lume, a murit singur și sărac
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: sursa/descopera.ro,
14.01.2018
William James Sidis a fost, de foarte mic, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 și a murit pe 17 iulie 1944. Abilitățile ieșite din comun, mai ales în domeniile matematică și lingvistică, l-au făcut să fie declarat cel mai inteligent om din istorie. Sidis a provenit dintr-o familie de intelectuali de origine ucraineană. Boris Sidis, tatăl său, a terminat Harvard, iar mama sa, Sarah, a absolvit Universitatea din Boston. Părinții săi au fost deosebiți, dar William a fost o persoană cu adevărat specială.
Chiar în primul an din viață, asculta miturile grecești spuse de mama sa. Se hrănea singur la 8 luni, ca un om adult, cu o lingură, și a învățat alfabetul cu ajutorul literelor atîrnate deasupra pătuțului său. Primul cuvînt rostit a fost la doar șase luni (ușă). Cîteva luni mai tîrziu (putea forma deja propoziții) i-a spus mamei sale că îi plac ușile, lucrurile și oamenii care se mișcă. La șapte luni a arătat spre lună și a zis că vrea o lună numai a lui. Cînd avea deja un an, vocabularul său era bogat și includea cuvinte mai complexe, scrie Medium.
La 18 luni putea citi articole de ziar. La vîrsta de trei ani, a folosit mașina de scris pentru a redacta o scrisoare către un magazin, în care cerea mai multe jucării.
La șase ani l-a studiat pe Aristotel. A devenit ateu atunci cînd a studiat toate religiile. Cea mai fascinantă calitate a fost faptul că își putea aminti tot ce a citit. A învățat alfabetul grecesc și l-a citit pe Homer în original la vîrsta de patru ani.
La șase ani, Sidis a învățat rusa, franceza, germana, ebraica, turca și armeana. De asemenea, a inventat o limbă numită vendergood. El putea învăța o limbă străină într-o singură zi. Atunci cînd a murit, știa toate limbile din lume(în jur de 200).
La matematică, Sidis a fost la fel de precoce. Spre exemplu, a creat un logaritm la vîrsta de șase ani pentru a calcula ziua săptămînii din orice zi din istorie. L-a depășit, la vîrsta de opt ani, la cunoștințe pe tatăl său care era și el un geniu în matematică.
A ținut o prelegere la Harvard Mathematical Club cu privire la corpurile cu patru dimensiuni la 11 ani.
A scris patru cărți între 4 și 8 ani, două despre anatomie și două despre astronomie. A citit Gray'Anatomy la vîrsta de șase ani, care l-a ajutat să treacă un test de admitere la facultate la Harvard Medical School.
Ailliam Sidis a început școala la șase ani, a terminat clasa a treia în doar trei zile și a absolvit toată școala în șapte luni. A ajuns la Harvard la nouă ani, dar i s-a spus să stea cîțiva ani acasă pentru că personalitatea să se dezvolte. La vîrsta de 10 ani, într-o singură seară, a corectat manuscrisul unei cărți a profesorului de logică de la Harvard, Josiah Royce.
A devenit cel mai tînăr student care a fost admis la Harvard, avînd doar 11 ani. A absolvit Harvard, ,,magna cum laude,,, la 16 ani și a intrat la Drept la aceeași universitate în 1916.
După ce a terminat facultatea, s-a decis să predea pentru scurt timp matematica la Universitatea Rice din Houston, Texas. Însă faima sa și hărțuirile jurnaliștilor l-au făcut să demisioneze și să se mute în Boston unde a avut mai multe slujbe, sub nivelul său de inteligență.
În luna mai a anului 1919, a fost arestat pentru organizarea de manifestații comuniste. În timpul procesului declară că nu crede în Dumnezeu, că admiră socialismul și că este sigur că multe dintre problemele lumii ar putea fi rezolvate dacă omul renunță la capitalism.
A fost condamnat la optsprezece luni de închisoare. După ce a iesit din închisoare nu mai păstrat legătura cu părinții săi și s-a retras în micuțul său apartament din Boston unde a redactat mai multe lucrări științifice. În iulie 1944 a fost găsit inconștient în apartament. Avusese un accident vascular cerebral care îi fusese fatal, Avea doar 46 de ani.
William James Sidis a avut un coeficient de inteligență unic. IQ-ul mediu este 100, iar un IQ de peste 140 conferă omului titlul de geniu. George Washington avea un coeficient de inteligență de 140, Albert Einstein avea 160, iar Isaac Newton avea un remarcabil IQ de 190. Sidis a avut însă un IQ estimat la 250-300. Deși coeficientul nu ia în calcul și alte capacități, precum creativitatea, este totuși impresionant că IQ-ul se află mult peste cele mai mari cunoscute.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!