Cu toatã dezvoltarea pe care a cunoscut-o medicina, aceste epidemii reprezintã modul prin care natura ne aminteºte cã în ciuda celor mai mari eforturi ale noastre, ea a fost ºi va rãmâne în postul de control. Lista cu cele mai mari epidemii din istorie nu este foarte lungã, însã, atunci când aceste boli au apãrut, dezastrul a fost de neîmpiedicat, scrie life.ro. Cele mai mari epidemii din istorie s-au soldat cu milioane de morþi, iar unele dintre boli mai fac încã mii de victime în fiecare zi. Cu toatã dezvoltarea pe care a cunoscut-o medicina, aceste epidemii reprezintã modul prin care, în ciuda celor mai mari descoperiri ºtiinþifice, natura îºi cere drepturile.
Epidemia de variolã
Americile colonizate: în anii 1600
Imediat ce Lumea Nouã a fost descoperitã de exploratorii europeni, mulþi dintre nativii americani au fost osândiþi. Coloniºtii europeni au adus cu ei ºi boli la care ei dobândiserã imunitate, dar la care nativii americani nu fuseserã niciodatã expuºi. Fãrã o imunitate naturalã, aceºti nativi au fost vulnerabili în faþa bolilor strãine, în special a variolei. Odatã pãtrunsã în rândul populaþiei native, variola s-a rãspândit foarte repede pe continent ºi a contaminat nenumãrate triburi locale. Se estimeazã cã au murit în jur de 90 de milioane de nativi americani din cauza acestei epidemii. Un vaccin împotriva variolei a fost în 1796, însã ºi azi mai sunt izbucniri ale acestui virus.
Epidemia de Ciumã Bubonicã
Europa ºi Asia: între 1314-1351
Amintitã adesea sub numele de „Moartea Neagrã”, cea mai mare pandemie de ciumã bubonicã a ucis un numãr foarte mare al populaþiei în jurul anului 1300. Ciuma bubonicã începuse sã dea târcoale de ceva vreme, însã termenul de „Moartea Neagrã” se referã la o perioadã de timp de patru ani care a omorât aproape douã treimi din populaþia Europei. Ciuma Bubonicã este consideratã a fi prima pandemie adevãratã care s-a rãspândit rapid ºi eficient cu ajutorul ºobolanilor ºi a altor rozãtoare la început, iar apoi de la om la om.
În mod deloc surprinzãtor, aceastã epidemie a perturbat complet societatea europeanã, economia ºi politica, lãsând o cicatrice adâncã în istoria continentului. Ca un lucru interesant trebuie amintit urmãtorul aspect: ºobolanii sunt purtãtori de ciumã bubonicã, însã existã un motiv indirect pentru care rozãtoarele au ajuns sã rãspândeascã atât de repede aceastã boalã. În 1232 Papa a declarat pisicile ca fiind ale lui Satana. În urmãtorii 100 de ani, milioane de pisici au fost strangulate, permiþând ºobolanilor sã se înmulþeascã exponenþial fãrã nicio barierã din partea prãdãtorului lor natural.
Epidemia de febrã galbenã
Philadelphia, Statele Unite ale Americii: în 1793
În vara anului 1793, un vapor cu refugiaþi din Caraibe ajungea în Philadelphia, unul dintre cele mai mari ºi aglomerate porturi din America. Refugiaþii aduceau cu ei febra galbenã, o potenþialã boalã letalã rãspânditã de þânþari – lucru imposibil de prevenit având în vedere umiditatea oraºului ºi lunile cãlduroase de varã. Mulþi localnici au plecat din oraº, însã se estimeazã cã în acea varã au murit peste 2000 de persoane din cauza febrei galbene. Febra galbenã existã ºi azi, cauzând un numãr de aproximativ 30 de mii de decese anual, în special în þãrile subdezvoltate din punct de vedere economic, unde tratamentul nu este de gãsit.
Epidemia de Tifos
Europa: anii 1600 ºi între 1914 ºi 1918
Tifosul este o boalã infecþioasã extrem de contagioasã care se rãspândeºte cel mai uºor ºi repede la populaþia care trãieºte în cartiere aglomerate. În anii 1600, tifosul a înconjurat oraºele europene ºi foarte curând s-a rãspândit pe tot continentul, curmând peste 10 milioane de vieþi. A doua epidemie a apãrut în timpul Primului Rãzboi Mondial când România, Polonia ºi Rusia ºi-au vãzut soldaþii decimaþi de boalã. Din nou, rãspândirea rapidã a bolii infecþioase poate fi pusã pe seama condiþiilor de viaþã insalubre din timpul rãzboiului.
Holera
Asia, Orientul Mijlociu, Europa ºi America: din 1817 pânã în prezent
Au fost 7 epidemii de holerã încã din secolul al XIX-lea ºi pânã azi, deºi boala bântuie de mii de ani. Holera fusese o boalã comunã în unele regiuni din India, însã în 1817 comercianþii care cãlãtoreau pe râul Gange au rãspândit-o pe tot continentul. Pânã în 1930 holera a ajuns ºi în þãrile Europei ºi în America, cauzând mai multe explozii de epidemie. Cea mai severã epidemie de holerã a apãrut în Iraq, unde peste 18 mii de oameni au fost uciºi într-o perioadã de 3 sãptãmâni în anul 1921. Din pãcate, izbucniri ale holerei mai apar ºi azi, iar cifrele aratã aproximativ 3-5 milioane de cazuri anual, cu un raport de 120 de mii de morþi.
Epidemia de Gripã Spaniolã
În întreaga lume: 1918
Epidemia de gripã care a curmat vieþile a zeci de milioane de oameni pe parcursul unui singur an, a fost una dintre cele mai mari ºi mortale epidemii înregistrate în istorie. În timpul acestei manifestãri globale, despre care se estimeazã cã a infectat aproximativ o treime din populaþia planetei, mai mulþi oameni au fost omorâþi de gripã decât au fost omorâþi în Primul Rãzboi Mondial.
Gripa Spaniolã a fost împrãºtiatã în toatã lumea de soldaþii care se întorceau acasã, mulþi dintre ei infectaþi din timpul rãzboiului.
Aceastã epidemie globalã a dus la închiderea afacerilor, a ºcolilor ºi a lãsat mii de copii orfani. Aceastã tulpinã specialã de gripã este similarã cu tulpinile pe care le vedem azi, însã era caracterizatã de acumularea excesivã de lichid în plãmâni.
Poliomielita
Statele Unite ale Americii: A început în anul 1916 ºi a atins punctul culminant în 1952
Mulþi oameni de ºtiinþã cred cã virusul poliomielitei dãdea târcoale de mii de ani, însã, în America începutului de secol XX aceastã boalã a creat o epidemie care a cauzat panicã în întreaga þarã. Prima apariþie s-a înregistrat în 1916, însã vârful epidemiei a fost atins în 1952, când s-au raportat peste 58 de mii de decese. Boala a afectat mii de oameni de-a lungul deceniilor, ducând la instaurarea panicii ºi a situaþiilor de carantinã prelungite. Dupã 1952, boala a omorât aproximativ 6000 de oameni ºi a lãsat mult mai mulþi paralizaþi. Odatã contactat, virusul nu avea leac, însã în 1950 Dr. Jonas Salk a inventat vaccinul împotriva poliomielitei. Mulþumitã acestei invenþii ºi altor vaccinuri eficiente, America nu a mai înregistrat cazuri de poliomielitã din 1979.
SARS (Sindromul Acut Respirator Sever)
Asia, America de Nord ºi de Sud, Europa: 2003
SARS provine din Asia ºi s-a rãspândit rapid prin contactul cu fluidele unei persoane infectate, inclusiv picãturile microscopice de mucus sau salivã care ajung în aer prin strãnut sau tuse. Din aceastã cauzã, a crescut popularitatea mãºtilor chirurgicale purtate de oameni în locuri publice. Sindromul acut respirator sever (SARS) a infectat foarte multe þãri, raportul fiind de 8000 de persoane bolnave ºi 774 de decese înregistrate pânã în iulie 2003, când s-a reuºit punerea sub control a epidemiei.
Ebola
Africa: 2014
Virusul fatal Ebola s-a transmis la oameni prin contactul cu animalele sãlbatice, iar apoi s-a rãspândit rapid de la o persoanã la alta în toatã Africa centralã ºi de vest. Au mai fost ºi alte manifestãri ale virusului Ebola în trecut, însã în 2014 a fost cea mai rea epidemie din istorie. Boala s-a rãspândit în sate ºi comunitãþi locale ca focul de preerie, populaþia beneficiind de un sistem de sãnãtate sãrac sau inexistent, lipsa infrastructurii punând bazele unei panici de amploare. Foarte mulþi voluntari care au mers în Africa sã ajute la vindecarea bolnavilor s-au infectat ºi ei, iar rata de fatalitate s-a ridicat la 50% dintre victime. În trecut, rata de fatalitate a virusului Ebola a fost de 90% dintre cazurile de bolnavi, însã, la momentul respectiv nu s-a instaurat starea de epidemie. Pânã în noiembrie 2015, boala a curmat 11314 vieþi. Noi cazuri de Ebola mai sunt ºi azi raportate, dar în cea mai mare parte boala este þinutã sub control pentru a nu se mai transforma într-o epidemie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteþi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacã precizaþi sursa ºi dacã inseraþi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!