Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Trucuri pentru o salvare sigură


În tocul ușii sau lîngă pat?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 04.03.2009
• Șeful Echipei Americane Internaționale de Salvare a descoperit metoda sigură de supraviețuire în caz de cutremur
• Specialiștii brașoveni ne sfătuiesc să urmăm totuși metodele clasice

Acum 32 de ani, pămîntul s-a cutremurat atît de violent încît ziua de 4 martie 1977 a rămas în istoria României drept una a groazei și tragismului. Undele seismice verticale și orizontale au culcat la pămînt într-o secundă sute de clădiri și au înghițit mii de vieți omenești. România s-a legănat ca o corabie în furtună. În Brașov n-au fost victime, nici pagube serioase. Dar clădiri vechi din București s-au transformat în mormane de moloz. Au izbucnit incendii. Mulți s-au aruncat de la etaj, alții s-au călcat în picioare la ieșirea din imobile. Unii au rămas în casă paralizați de groază și au supraviețuit. Sau nu. Ce trebuie să facem cînd simțim trepidațiile pămîntului? Există trucuri pentru o salvare sigură sau totul depinde de ce îi e scris omului? Ghidul de urgență al ISU este contrazis de un american specialist în dezastre. Atunci, cum e mai bine? Încotro s-o apucăm?

4 martie 1977, la Brașov

Se spune că mișcările seismice din Vrancea nu afectează Ardealul, că Brașovul n-a pățit nimic în ’77. Totuși, pagubele făcute publice în acea perioadă nu sînt deloc nesemnificative. Puțini știu că au fost avarii ușoare la Carpatex, Aurora, Reconstrucția Feldioara și Fabrica de Zahăr Bod. La Întreprinderea de Postav Prejmer s-a întrerupt parțial activitatea din cauza unor fisuri la turnul de răcire. După 14 ore, problema s-a remediat. Bilanțul oficial anunța că aproximativ 3.000 de clădiri din județ au suferit ușor, 69 de locuințe au devenit nefolosibile, iar la 79 de familii sinistrate li s-a asigurat cazare, în regim de urgență. Au fost parțial degradate 20 de școli. Cele din Moeciu de Jos, Calbor și Perșani au fost temporar închise. Castelul Bran, Preventoriul de Adulți Timiș și Casa Municipală de cultură au funcționat parțial. S-a acordat asistență medicală unui număr de 58 de persoane. S-au înregistrat două decese. Postul de radio Bod avariat a reintrat rapid în funcțiune. Cele mai multe probleme au apărut pe Strada Castelului, la numerele 32, 47, 72 și Armata Roșie nr. 17. De pe Castelului 52 s-au scos două camioane de moloz cu țigle căzute de pe acoperișuri. Cutremurul de 7,2 grade pe scara Richter a zgîlțîit serios chiar și Brașovul, oraș care n-a fost trecut pe lista celor sinistrate.

Mai bine înăuntru

Dacă mîine s-ar produce o mișcare seismică de proporții ce trebuie să facem? N-am apucat să consolidăm blocurile, deci nu putem sta nepăsători. Cum procedăm pentru a ne salva viețile, nouă și celor dragi? În „Normele de comportare în caz de cutremur“ editate de ISU Brașov și distribuite asociațiilor de proprietari, școlilor și instituțiilor, sîntem sfătuiți să nu ne repezim în afara imobilului, pentru că sîntem mai în siguranță în interior. În lucrarea „Triunghiul vieții“, americanul Doug Copp, managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaționale de Salvare, spune c㠄este mult mai bine să fii în exteriorul unei clădiri decît în interior“. Colonelul Lucian Bogdan de la ISU Brașov ne avertizează că, dacă urmăm această idee, riscăm să ne cadă în cap balcoane, ferestre și alte obiecte desprinse de la etajele superioare. „Ideal e să ne adăpostim în cadrul unei uși, sub o masă, o bancă, un birou. Dacă nu există mobilier solid, stați lîngă un perete interior și protejați-vă capul și viața“. „Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau mașini, sînt întotdeauna zdrobiți“, este contrareplica americanului.

„Triunghiul vieții“

Copp ne recomandă să ne ghemuim în poziția fetală. „Este un instinct de supraviețuire natural. Poți supraviețui într-un mic gol. Du-te lîngă un obiect, lîngă o canapea, lîngă un obiect mare și voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lîngă el“, explică el. Americanul numește acest spațiu în care te poți adăposti „triunghiul vieții“ și este practic o piramidă de moloz formată în jurul unui obiect mare. În acel spațiu gol, orice ființă care stă ghemuită în poziția fetală ar putea, teoretic, să rămînă în viață. „Data viitoare cînd priviți clădiri prăbușite, numărați «triunghiurile» pe care le vedeți formate. Sînt peste tot. Este cea mai comună formă pe care o veți vedea într-o clădire prăbușită“, crede americanul. Specialistul de la ISU e de altă părere: „E vorba de alte construcții, cu structuri ușoare. După tornade, nu rămîne casă în picioare la americani. La noi, cel mai sigur loc e tocul ușii de la intrarea în apartament, deoarece pe deasupra lor trec grinzile de rezistență care protejează și unde descărcarea forțelor e cea mai mică“. Așadar, sfatul lui Copp e bun eventual doar dacă nu ajungem la ușă: „Dacă ești în pat, pur și simplu rostogolește-te jos din pat. Un vid de siguranță va exista în jurul patului“.

Deocamdată, e liniște în Vrancea

Cam toată lumea știe ce e de făcut în caz de cutremur: să n-o luăm la goană pe scări, acestea sînt primele care se prăbușesc, să nu stăm în dreptul ferestrelor, să închidem sursele de apă, gaz, curent electric și, mai ales, să nu intrăm în panică. De fapt, pregătirea pentru a face față unui seism începe înainte de producerea catastrofei, prin fixarea fermă în pereți a etajerelor și plasarea cît mai jos posibil a obiectelor grele, pregătind un plan de urgență pentru întreaga familie. Trebuie să avem provizii puse deoparte, hrană și apă pentru trei zile, haine călduroase și pături, baterii, lanternă și un radio, trusă de prim ajutor, extinctor. Și, mai ales, trebuie să învățăm din timp să le folosim. Specialiștii spun că mai trebuie să treacă 400 de milioane de ani pînă cînd cele trei plăci tectonice de pe teritoriul României să se lipească la loc. Abia atunci cutremurele din Vrancea vor afecta Ardealul. Asta înseamnă că, la primul cutremur serios, putem sta liniștiți? În evidențele Primăriei Brașov, 170 de imobile sînt încadrate în diferite grade de risc în caz de cutremur. Majoritatea sînt în centrul istoric. Dar sînt și blocuri care nu sînt scutite de riscul de a se prăbuși parțial. Deși seismologii spun că nu există în acest moment o tensiune acumulată în adîncurile Vrancei și un cutremur puternic nu se va produce curînd, nu strică să fim pregătiți pentru ce e mai rău.

Experimentul Copp

• Doug Copp (foto) este considerat părintele metodei de salvare în caz de cutremur numit㠄Triunghiul vieții“. „M-am tîrît în interiorul a 875 de clădiri prăbușite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de țări, am fondat echipe de salvare în mai multe țări, am fost expertul Națiunilor Unite în Micșorarea Dezastrelor timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985“, se prezintă el. Ca să dovedească veridicitatea șanselor de supraviețuire prin ghemuire lîngă un obiect mare, a făcut un experiment cu 20 de manechine plasate în interiorul unei clădiri. A fost provocat artificial un cutremur, iar ceea ce a urmat a făcut obiectul unui film documentar extrem de popular. Doar manechinele care au aplicat metoda lui Copp au rămas intacte. Dacă are sau nu dreptate, puteți stabili și dumneavoastră privind fotografiile de la cutremurul din 1977.

Brașovenii au ridicat Bucureștiul

• În 1977, în total, în București și 9 județe afectate, au murit 1.570 de oameni, au fost distruse peste 33.000 de locuințe, iar pagubele au depășit două miliarde de dolari. Numărul răniților a fost de 11.320, iar 35.000 de familii au rămas pe drumuri. În primele trei zile, brașovenii au trimis în București 40.000 kg de pîine, 34.000 de litri de lapte, 187.000 de sticle de apă minerală, 100.000 de sticle de băuturi răcoritoare, 6.200 borcane de iaurt, 2.700 kg de smîntînă. După încheierea operațiunilor de salvare, s-a trecut la reconstrucția capitalei. Inginerul Gheorghe Haizea, directorul tehnic al trustului brașovean, a ridicat 519 apartamente noi în Drumul Taberei. Practic, constructorii brașoveni au ridicat noul București, după catastrofă.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Mesaj pentru urmași


  Misterul globului de aur din Șchei

  Articolul următor

  Azi e ziua păcălelilor


  Cele mai tari farse din istorie

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 46 milisecunde, încărcat în milisecunde