Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj

Sărbători eco


Pastele, în culori naturale

×

ïżœ
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 21.04.2011
• Ouăle, lumînările, icoanele, prăjiturile pot fi colorate și cu vopsele preparate din plante

Decorul sărbătoresc de Paște înseamnă un ștergar alb întins pe masă, peste care se așează farfuria cu ouă roșii, un bol în care surîd crenguțe înflorite, o lumînare care vestește că Mîntuitorul a înviat. Toate aceste simboluri pascale sînt produse industriale, fără nimic autentic și, mai ales, fără nimic natural. Culorile chimice sînt intense, dar nu atît de frumoase pe cît erau cele de odinioară, preparate de boiangițe din ierburi și prafuri minerale. Dacă vreți să aveți un Paște eco și cu adevărat tradițional, iată cîteva din secretele vopselurilor folosite odinioară de femeile de la țară.

Coloranți dăruiți de natură

Pe vremuri, femeile preparau vopsele din plante, minerale, ingrediente animale, în combinații iscusite, obținînd nuanțe și tonalități aparte. Cu ele se colorau țesăturile, se pictau icoanele și bisericile, se încondeiau ouăle, se pigmentau mîncărurile și rachiul. Femeile se făceau frumoase cu aceste ingrediente culese doar din natură. Azi, în Joia Mare, cînd veți vopsi ouăle, puteți încerca aceste metode vechi. Rețetele au la bază ierburi. O plantă poate conține unul sau mai mulți coloranți în fructe, flori, părțile verzi, scoarță sau în rădăcini. Prin combinația acestora rezultă alte culori. Adăugînd anumiți fixatori, tot naturali, nuanțele se intensifică. Contează și perioada în care a fost culeasă planta, felul cum a fost uscată. Contează materialul care se vopsește și timpul de acțiune al culorii. Vopsirea folosind darurile naturii este curată chimie, însă una sănătoasă.

Înălbitul cu cenușă

Cum se obține un astfel de colorant? Storcînd sucul fructului sau al plantei. Sau mărunțind frunzele uscate, peste care se toarnă apă de ploaie. Vasul se înfășoară într-o cuvertură de lînă și se lasă cîteva zile. Unii coloranți extrași din surse vegetale trebuie să fie utilizați imediat, în timp ce alții pot fi păstrați ani de zile. Înainte de toate, țesăturile trebuie albite, pentru o vopsire uniformă. Femeile fierbeau materialele ca să prindă mai bine culoarea. Cel mai răspîndit procedeu de albire era spălarea sau înmuierea pînzei în apă de var sau în apă fierbinte de cenușă de măr sălbatic sau mesteacăn, urmată de uscarea la soare. Sau la ger, dacă țesătura urma să fie brodată. Existau și niște trucuri. Pentru a vopsi fibrele naturale în roșu, acestea se vopseau mai întîi în galben. Din amestecul de galben și albastru rezultă culoarea verde, galben și roșu dau portocaliu, iar roșu plus negru se folosește pentru culoarea cafenie.

Culorile cojoacelor din Drăguș

Vopsitul a fost inițial meșteșug al femeilor de la țară. Cu timpul, această îndeletnicire s-a transferat în boiangeriile de pe lîngă mănăstiri, case boierești sau de la orașe. Lîna se colora prin soluții fierbinți, pe cînd firele de cînepă, in, bumbac prin soluții la temperatura camerei. Pentru întărirea culorii se foloseau fixatori de culoare: piatra acră, piatra vînătă, borșul de casă, leșia, zerul, oțetul, urina, apa de var, sarea de bucătărie. Iscusitele boiangițe de la sate vopseau și pieile din care cojocarii din zona Brașovului făceau piese de îmbrăcăminte. Decoctul din coajă de corcoduș se folosea drept colorant negru pentru firele de păr de capră, utilizate la producerea aței de cizmărie, a nojițelor și a toartelor pentru desagi. Din decoctul de burete-de-nuc se obținea culoarea galbenă, specifică decorațiilor cojoacelor din Drăguș.

„Ouă muncite“

Încondeierea ouălor de Paști folosind doar surse vegetale se menține și în zilele noastre. În Vrancea, Țara Bîrsei, sudul Olteniei și Munteniei, întîlnim ouă acoperite cu ceară și cufundate apoi în vopsea. Motivele cu care sînt pictate sînt preluate de pe scoarțe sau cusături. Ouăle-încondeiate-de-Bran, printre cele mai frumoase din țară, se disting prin decorul geometric. În Argeș, se desenează o linie șerpuită continuă, ca un labirint. La Cîmpulung-Moldovenesc, ouăle încondeiate au ornamente geometrice și sînt păstrate în vase de lemn împodobite cu motive pirogravate. În zona Rădăuților, ouăle sînt pictate cu romburi, triunghiuri, zig-zag-uri, linii drepte punctate, întrerupte, curbe, frînte. Cele mai răspîndite motive sînt crucea și steaua, frunza de stejar, bradul, floarea de măceș, coarnele berbecului, peștele, cerbul. Meșteșugul încondeierii poartă denumiri variate, în funcție de zonă: a înflora (ouă înflorate), a scrie (ouă scrise), a săpa (ouă săpate), a munci (ouă muncite), a închistri (ouă închistrite), a picta (ouă pictate), a împestriți (ouă împestrițite), a împuia (ouă împuiate), a necăji (ouă necăjite).

Ouăle roșii se obțin din ouă galbene

Încondeierea era și mai este o tehnică foarte complicată, utilizînd ceara și aplicînd culorile într-o anumită ordine: mai întîi galbenul, urmat de roșu, apoi negrul. Culoarea galbenă se obține din florile, lăstarii, rădăcinile unor plante ca: laptele-cîinelui, coajă de măr-pădureț, șovîrf și piatră-acră, flori de hamei, coji uscate de ceapă, frunze de dud, borș, vin și depuneri din vin roșu pe doagele butoiului, flori de păpădie. Roșeala se poate obține din șovîrf, frunze de mesteacăn, semințe coapte de floarea-soarelui, foi uscate de ceapă roșie, scoarță de arin negru, frunze de corn, cimbrișor, scoarță de măr-sălbatic. Ouăle vopsite în galben în prealabil se introduc și se mențin în vopsea pînă se obține nuanța roșie dorită. Culoarea verde se făcea din urzică, secară-crudă de primăvară, mentă, semințe de floarea-soarelui cu borș, brîndușă, viță-de-vie, răchițică, fructe coapte de boz. Albastrul se obținea din brîndușă și viorele. În unele regiuni, ouăle pascale se împodobeau cu mărgeluțe de sticlă multicoloră.

Aditivi alimentari ecologici

Coloranții vegetali au fost utilizați și în alimentație, ca aditivi de colorare perfect sănătoși, diferiți de aditivii cancerigeni de astăzi. Zeama din flori de șofran îngălbenește pasca, pîinea, cozonacii, produsele lactate. Uleiul de șofran se utilizează în colorarea în galben a dulciurilor. Clorofila extrasă din urzică dă tonuri de verde. Condimentul roșu numit boia e pregătit din ardei-roșii uscați. Fructele negre de dud, tescuite cu struguri negri, dau o culoare mai închisă vinului. Vinurilor roșietice li se adaugă zeamă de cireșe amare, pentru o culoare roșie-rubinie. Pentru a da vechime vinului alb, adică o culoare galben-limonie, i se adaugă un extract din petale de șofran. Galbenul rachiului se obține cu crenguțe de vîsc. Pentru colorarea băuturilor se mai folosesc cireșe-amare, mure, floare-de-șofran, siropuri de nuci verzi, vișine. Extractul din ace de molid dă nuanțe de verde-brun.

Farduri naturale

Pînă la apariția cosmeticelor industriale, medicina populară se baza pe proprietățile terapeutice ale plantelor din flora spontană. Stejarul, șofranul, arinul, crușinul au fost folosite pentru rujuri de buze și rumeneală de față. Culoarea roșie a obrajilor se făcea și cu morcov, pepene roșu, dovleac, sfeclă, cireșe, vișine. Cojile de nuci se utilizau la vopsitul părului. Mîinile se albeau cu praf alb de calcar sau de var. Pentru îndepărtarea petelor și îmbujorarea tenului era bun sucul de lăptucă. Ca fond de ten (sulemeneli) și farduri (dresuri pentru față) se foloseau: zeamă de castraveți copți, ceapă-ciorească, roibă. Alunițele aplicate, benghiul din fruntea copiilor ca să nu se deoache, părul și sprîncenele se înnegreau cu vopsea preparată din coji de nuci verzi, laptele-cîinelui, funingine. Tatuajele pentru ritualuri tradiționale se realizau cu cărbune pisat, iarbă-mare, soc, boz, stejar.

Culorile icoanelor din Șchei

Unul dintrele centrele renumite de pictură pe sticlă din secolul XVIII era Șcheii-Brașovului. Materialele folosite de artiști erau în întregime naturale. Icoanele din Șchei erau renumite pentru tonurile tari ale culorilor roșu, galben, verde-crud, alb, auriu. Gălbenușul de ou stătea la baza culorilor galben și portocaliu. Negrul cu care se trasa conturul icoanelor pe sticlă era obținut din negru de fum dizolvat în clei sau într-o soluție diluată de gălbenuș de ou. Prin granulația fină a aurului se obținea un pigment auriu care, amestecat cu gumă arabică, dădea vopseaua pentru aureolele sfinților. La sfîrșit, icoana era dată cu propolis, care juca rolul unui strat incolor protector. Cîndva, oamenii dezvoltaseră o întreagă știință a vopselelor naturale cu care își colorau universul. Nuanțele erau mai vii, sărbătoarea Paștelui era mai vie, și parcă însuși Iisus învia mai frumos în vechea lume a satului românesc.

Alb ca Floarea Paștelui

• Unii coloranți naturali au fost botezați după numele plantei din care au fost obținuți: castaniu, cînepiu, fistichiu, liliachiu, morcoviu, prăzuriu, zmeuriu. Mineralele au dat naștere la alte denumiri de culori: arămiu, auriu, azuriu, nisipiu, rubiniu. Și localitățile și-au pus amprenta asupra nuanțelor cromatice: alb-de-Maramureș, albastru de Voroneț. Românii au construit expresii originale pentru nuanțe: alb-de-icoane, alb ca laptele, ca zăpada, ca hîrtia, ca gîsca, ca ghiocelul, ca peretele, ca varul, ca spuma laptelui, ca Floarea Paștelui. La polul opus, negrul poate fi ca fundul ceaunului, ca noaptea, ca penele corbului, ca tăciunii.

Coloranți din plante

• Paleta cromatică obținută din plante este extrem de largă. Iată cîteva culori și ierburile din care provin:
- roșu: șovîrf, scorțișoară și pojarniță, în prezența pietrei vinete; frunze de șovîrf și de măr pădureț, flori de tei cu frunze de ceapă-roșie
- verde: semințe de floarea soarelui, brîndușă, urzică, borș acru sau moare, semințe de păducel și coajă de fag, troscot, leuștean, ștevie
- negru: coajă de nucă coaptă, scoarță de stejar, arin, dud, ghindă de stejar
- galben: frunze sau coajă de măr pădureț, răchită, coajă de ceapă, șofran, rădăcini de măcriș, flori de garoafe, salcie, păpădie
- albastru: albăstriță, limba-boului, crușin, frasin
- violet: nalbă mare, flori și rădăcini de iarba-șarpelui, fructe de soc.

Lumînări pictate

• Ceara albinelor era folosită la fabricarea lumînărilor galbene, dar se utiliza și ceară albă sau colorată. Făcliile de sărbătoare erau nu numai colorate, ci chiar pictate cu migală. Ceara neagră rezulta dintr-un amestec de ceară albă cu funingine, și cu ea se „scriau“ ouăle încondeiate sau se umpleau inciziile ornamentale de pe fluiere.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!
Comentarii:



Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpïżœrïżœ aici ziarul complet ïżœn format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Parteneriat „smart-city“


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Premieră


    Autogara va avea gazon pe acoperiș


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


    04.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari


    Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Avertisment


    Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Afinele, boabe de sănătate


    04.08.2020
  • ➤ Life


    S-a dat de gol


    Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Ruby face senzație în Grecia


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Zeny a împlinit 2 ani


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    PROMOVARE ÎN LIGA 1


    Euforie!


    04.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un proiect pierdut?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


    03.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


    03.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    De la 1 august


    La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


    03.08.2020
  • ➤ Religie


    Tradiții


    Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


    03.08.2020
  • ➤ National


    Barometru IMAS - Europa FM


    PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


    03.08.2020
  • ➤ National


    Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Senzații


    Antonia face iar valuri


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Anca Țurcașiu începe o viață nouă


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Loredana ține pasul la 50 de ani


    03.08.2020
  • ➤ Life


    O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


    03.08.2020
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    AUTO


    Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    FOTBAL


    „Festival” de goluri pentru Corona


    03.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un bilet în plus


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


    02.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Visul lui George Barițiu


    Cea mai veche gară a Brașovului

    Articolul urmïżœtor

    Destine


    Nunțile regilor României

    Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

    www.monitorulexpres.ro

    | | |
    2003 - 2024 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 29 milisecunde, încărcat în milisecunde