Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj

Aventură la înălțime


Alpinista care face mărgele

×

ïżœ
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 24.07.2009
• Claudia Damoc se pregătește să escaladeze cel mai înalt munte al Europei, Elbrus
• În timpul liber, brașoveanca face bijuterii din lemn, sticlă și argint

O brașoveancă se pregătește să urce cel mai înalt munte al Europei. Claudia Damoc, mare pasionată de escalade, mountainbike și snowboard, s-a gîndit că e timpul să treacă de la munții cu înălțimi modeste, la cei de peste 5.000 de metri. Anul trecut a atins vîrful Pico de Orizaba din Mexic, de 5.636 m, iar acum vrea să urce ștacheta cu încă șase metri, atacînd Elbrusul. Ambițioasa alpinistă e pregătită să înfrunte provocarea alături de prietena ei, Ioana Molnar din Oradea. Cele două fete pornesc în aventură hotărîte să înfigă drapelul românesc pe cel mai înalt pisc al Caucazului.

De la trei ani, tot pe munți

Mîine, Claudia și Ioana pornesc în aventura vieții lor. Le așteaptă întîi un drum lung prin Republica Moldova, Transnistria și Rusia pînă la poalele Munților Caucaz. Apoi, vor urca la pas cei 5.642 metri pînă pe Elbrus. Expediția nu este deloc ușoară nici pentru bărbați, dar pentru două fete, una de 26 și alta de 33 de ani, e chiar o nebunie. Dar alpinistele sînt bine pregătite și, așa cum au cucerit și alte înălțimi, vor da gata și acest vulcan capricios. „Pentru mine, a urca muntele e cea mai mare bucurie. La trei ani m-au dus ai mei la Crucea de pe Caraiman. Și tot la trei ani, m-au dat la schi“, povestește Claudia, absolventă a liceului de turism din Predeal. A făcut escalade în Bucegi, Făgăraș, Rodnei, Ceahlău, Retezat, Parîng, Apuseni. E bună și la colindat cu bicicleta prin păduri, pe cărare sau pe pantele abrupte. „E alt gen de efort, dar îmi place. Anul acesta vreau să fac cu prietenii mei Transalpina“, mărturisește brașoveanca, încîntată de fiecare nouă provocare a naturii sălbatice.

Prima româncă pe Orizaba

Cea mai nouă performanță a Claudiei datează de anul trecut cînd a atins vîrful Orizaba din Mexic, de 5.636 m. „Am fost atunci cu Dragoș Nedelcu și Fane Tulpan, primul român pe Everest. Am avut mari emoții, dar cînd mergi cu Fane, n-ai probleme“, spune ea, amintindu-și că altitudinea mare i-a dat dureri de cap, stări de vomă, dar, cu ajutorul colegilor, a trecut cu bine prin toate. Așa încît s-a putut bucura să ajungă în vîrf, să se fotografieze cu tricolorul românesc cărat în rucsac de Fane și să-și tragă sufletul la gîndul că e prima româncă prin aceste locuri. „A fost un efort supraomenesc, recunosc, aerul era rarefiat, panta era foarte abruptă, am urcat pe ghețar legați în coardă, așa că a trebuit să țin pasul cu ei“, își amintește ea. Îi place mult să fotografieze locurile prin care trece, așa că expediția în Mexic a surprins-o în imagini și are de gînd să ni le arate și nouă în cadrul unei expoziții.

Opt zile pe gheață și zăpadă

Acum, în Caucaz, nu va mai fi cu Fane, ci cu Ioana, o tînără de 26 de ani din Oradea, pasionată de escaladă, scufundări și călătorii. Anul trecut, pe cînd Claudia se cățăra în Mexic, Ioana atingea cel mai înalt vîrf al continentului african, Kilimajaro, de 5.895 m. Fetele trebuie să fie foarte bine pregătite, expediția e plină de neprevăzut. „Acolo pot fi vînturi de peste 100 km/h, dacă ninge, ești blocat în cort. Sper să fie vreme bună“, spune brașoveanca. Cele două alpiniste vor petrece opt zile pe munte, pe piatră, gheață și zăpadă, cu 20 de kilograme în spate. Ceea ce e nimic, pe lîngă cele 25 de kilograme cîte avea rucsacul ei din Mexic. Spre vîrf, nu vor ajunge cu toată greutatea. „Luăm la noi doar bețe de tură, termos, mîncare puțină, o bluză în plus, piolet, crema de soare cu factor de protecție 50 plus și șapca pentru coborîre. Urcarea se face noaptea, cînd zăpada e mai stabilă, iar coborîrea e în zori, soarele e foarte puternic, mai e și zăpada“, explică brașoveanca.

Zăpadă de băut

„Echipament mai avem, de aparat foto care să funcționeze la temperaturi foarte scăzute am făcut rost prin sponsori, în total am cheltuit cam 1.500 de euro, fiecare“, spune Claudia. Mîncarea din rucsac nu e cum ne-am imagina, niște conserve. Sînt pliculețe speciale care se prepară în apă fierbinte, în cîteva minute. Claudia s-a aprovizionat cu mîncare de orez cu carne de vită, pui cu ananas, ciocolată. Și, mai ales, apă în bidoane plate, cu capac, sau cu tub. „Dar sus, o să topim zăpadă. Apa este foarte importantă, la frig te deshidratezi mai repede decît la căldură“, explică ea. Cele două alpiniste sînt sprijinite financiar și de asociația Shareyes, la care Claudia este membru fondator și vicepreședinte. Asociația este o organizație neguvernamentală care are drept scop atragerea oamenilor spre sport, natură și cultură. „Vreau să scriu cît pot de mult în jurnal și să fac multe fotografii“, promite Claudia.

Sus, sus, sus, pe Elbrus, sus!

Pînă la marea întîlnire cu Elbrus, cele două alpiniste trebuie să treacă prin alte aventuri, la fel de periculoase.
„Drumul prin Moldova, Ucraina, Transnistria și Rusia, e o adevărată provocare. Ne bucurăm că am obținut viza fără probleme. Dar mă tem de călătoria cu mașina prin aceste țări comuniste încă. Sînt multe filtre și verificări. Sîntem pregătite să dăm șpagă, așa cum ne-au povestit alți alpiniști că au făcut“, spune Claudia. Este o norocoasă, a trecut cu bine prin multe încercări la care a supus-o muntele. Odată, a trebuit să petreacă o noapte întreagă stînd pe vine, într-o scobitură în stîncă. Dar asemenea situații n-au făcut-o să renunțe la pasiunea pentru munte. Brașoveanca se va întoarce pe 13 august. În prag de aventură, e foarte emoționată:
„Am o nouă șansă să urc la mare altitudine, sînt foarte bucuroasă. Nu mi-e teamă de Elbrus, abia aștept să-l cunosc, o să ne împrietenim imediat“.

Vara alpinistă, iarna, giuvaergiu

• Cînd nu se cațără pe stînci, Claudia migălește bijuterii. Are un mic atelier în care îmbină artistic bucăți de lemn, sticlă colorată, plastic, argint, scoici. Face numai lucruri deosebite, care nu seamănă cu cele din magazine. „M-am apucat acum doi ani să fac bijuterii pentru mine. Toată lumea m-a întrebat de unde le am, ce faine sînt! Așa că m-am apucat să meșteresc și pentru prieteni. Trei luni am fost ucenică la un bijutier și acum pot face singură bijuterii fantezie“, povestește ea. O pereche de cercei e gata în jumătate de oră. Important e designul, imaginația creatorului. Pentru profesoara ei de aerobic, a făcut un buchet de mireasă foarte original, din sîrmă cu mărgele de sticlă, iar nașei de cununie, un evantai de lemn cu sîrmă și sticlă. Cîteva dintre accesoriile create de Claudia pot fi văzute la adresa: www.cloudnine.ro. Iar cum a fost expediția în Mexic, aici: http://blog.shareyes.org/category/mexic.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!
Comentarii:



Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpïżœrïżœ aici ziarul complet ïżœn format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Parteneriat „smart-city“


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Premieră


    Autogara va avea gazon pe acoperiș


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


    04.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari


    Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Avertisment


    Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Afinele, boabe de sănătate


    04.08.2020
  • ➤ Life


    S-a dat de gol


    Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Ruby face senzație în Grecia


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Zeny a împlinit 2 ani


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    PROMOVARE ÎN LIGA 1


    Euforie!


    04.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un proiect pierdut?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


    03.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


    03.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    De la 1 august


    La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


    03.08.2020
  • ➤ Religie


    Tradiții


    Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


    03.08.2020
  • ➤ National


    Barometru IMAS - Europa FM


    PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


    03.08.2020
  • ➤ National


    Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Senzații


    Antonia face iar valuri


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Anca Țurcașiu începe o viață nouă


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Loredana ține pasul la 50 de ani


    03.08.2020
  • ➤ Life


    O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


    03.08.2020
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    AUTO


    Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    FOTBAL


    „Festival” de goluri pentru Corona


    03.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un bilet în plus


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


    02.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Teoriile conspiraționiste înfloresc


    Cum și de ce a murit Michael?

    Articolul urmïżœtor

    Cîte un sfînt pentru fiecare necaz


    Enciclopedia sfinților ciudați

    Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

    www.monitorulexpres.ro

    | | |
    2003 - 2024 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25 milisecunde, încărcat în milisecunde