Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

„Italianul să stea în Italia, eu stau aici“


„Mi piaci Romania!“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 26.02.2009
• Italianul Roberto Cesaroni nu vrea să se mai întoarcă în Italia, fiindcă viața lui de acum înseamnă familia și magazinul de antichități din Brașov

În timp ce italienii devin din ce în ce mai puțin prietenoși cu românii și chiar vor să scape de ei, de parcă toți ar fi o apă și-un pămînt, Roberto Cesaroni, italian get-beget, și-a lăsat baltă patria mamă și și-a croit destinul în Brașov. Chiar în mijlocul națiunii la care italienii sînt azi refractari. Cum s-a întîmplat? Acum 14 ani, s-a îndrăgostit de o brașoveancă și, de dragul ei, a vîndut tot ce avea, ca să se stabilească aici. Și-a deschis o afacere în centrul Brașovului, a făcut doi copii și și-a zis hotărît: „Nici mort nu mă mai întorc în Italia. Mi piaci Romania“. A ajuns chiar să nu-i mai înțeleagă pe conaționalii lui care au un ghimpe împotriva românilor și, într-un fel, se consideră și el român: „Italianul să stea în Italia, eu stau aici“.

Regele antichităților

Roberto Cesaroni are un magazin de antichități, primul de acest fel deschis în Brașovul de dup㠒90. O încăpere mică, înțesată de obiecte vechi: icoane și tablouri, ceainice, discuri de vinil, păpuși din porțelan, farfurii, rîșnițe, trenulețe, clopoței, suveniruri de tot felul. Pare o învălmășeală de neînțeles pentru un străin, dar, pentru el, nimic nu e pus la întîmplare. Acesta e imperiul lui Roberto, în care își petrece ziua întreagă, dezlegînd rebus în limba italiană, în așteptarea clienților. Vorbește românește binișor, dar nu atît de corect cît să rezolve cuvinte încrucișate. În schimb, își deapănă cu ușurință povestea de viață, pe care a tot spus-o pe la cunoștințe și reporteri. Cum și-a schimbat total viața, renunțînd la tot și luînd-o de la capăt în România. Și, deși merge în fiecare an la mama lui, rămasă la Grosseto, abia așteaptă să revină în prăvălia cu lucruri prăfuite de timp din inima Brașovului.

Amore, amore!

Era o zi de toamnă din 1995. Roberto venise la Brașov în vacanță și, văzînd un concert în Piața Sfatului, s-a apropiat de mulțime. Nu se știe cum s-a făcut, dar a intrat în vorbă cu o fată frumoasă. Așa de mult i-a plăcut încît nu și-a mai putut lua gîndul de la Simona nici după ce s-a întors acasă, în orășelul Grosseto din provincia Toscana. A luat o decizie radicală. A vîndut tot ce agonisise: anticariatul, berăria pe trei etaje deschisă în 1979, printre primele din Italia, apartamentul, garajul, și-a luat rămas bun de la mamă și sora lui cu cinci ani mai mică, și a luat drumul Brașovului, la iubirea vieții lui. Simona și Roberto s-au căsătorit. „Cinci ani n-am făcut nimic, pînă am cumpărat spațiul ăsta și m-am apucat din nou de comerțul cu antichități. A fost primul magazin din Brașov, nu erau decît consignații. A mers bine atunci, acuma nu merge deloc. Sîntem la pistole. Știu să cumpăr, știu să vînd, dar cu criza, nu mai merge“, mărturisește patronul de la Antiqua.

Mare colecționar de jucării de tablă

Nu e chiar un anticar obișnuit, e cunoscut în toată lumea pentru o specializare rară printre colegii de breaslă: giucăriile. „Am fost colecționar mare, unul dintre cei mai mari din Europa. Acum mai am 100 de bucăți, din 2.500. Vezi în vitrină caruselul și soldățeii? Sînt din anii ’30, din Germania. Am pus și la Muzeul Mureșenilor giucării. Dar am mai avut colecții și de porțelanuri vechi, borcane de muștar și de farmacie“, spune specialistul în jucării de tablă. Jumătate din obiectele expuse nu sînt de vînzare. Le-a așezat pe rafturi numai ca să-și poată clăti privirea cu ceva drag. Nu cîștigă prea mult, de fapt, vinde puțin, nici străinii nu se mai înghesuie după antichități. Cu românii nu se tocmește prea mult. În schimb, străinii sînt mult mai zgîrciți. „Nici nu vorbesc cu italienii, să nu își dea seama că-s de-al lor. Că dacă află că-s italian, fuge repede. Anticarul italian e mai cinstit decît ăla român“, explică Roberto, supărat că, „in Romania, comerțul e morto“.

Un prieten antiromân

Are doar cîțiva prieteni în Brașov. Printre ei și Alexandru, originar din Cluj, dar care, de cîte ori trece prin România, îl vizitează în magazin. Sandu e exact opusul lui Roberto. Italianului îi place România, românul să n-audă de ea. „De-abia aștept să fug înapoi. Nu-mi mai place România, totul e scump“, spune Sandu, iar Roberto îl aprobă: „E vero“. „E bine să faci bani în România, dar să-i cheltui în Italia“, dă sfaturi Sandu, plecat în Trieste încă din 1981. Era căsătorit deja cu o italiancă, dar n-a avut noroc în dragoste. Acum e la a treia nevastă și cu fiecare are cîte un copil. E patronul unei firme de restaurări în construcții și face bani frumoși. Dar puțină lume știe că-i român. „Nu am prieteni români în Italia și nu lucrez cu români. Sînt necalificați. Mi-e rușine să spun că-s român, spun că sînt rus, și am mai mult succes. Românii nu sînt bine văzuți, țiganii au făcut țara asta de rîs. N-ați văzut că sînt mai puțini cerșetori în România? Toți sînt în Italia. Să-i vezi pe orbi și paralitici cum sar sprinteni din autocare. Vede toată lumea că n-au nimic. Și în România mi-e rușine să spun că-s român. Zic că sînt șoferul unui italian“, spune Sandu, românul din care, în 28 de ani de trai în Italia, n-a mai rămas nici urmă de identitate națională.

Mai bine în România

Italianul are doi copii, Ottorino, de 9 ani și jumătate, și Vanda, de 3 ani și jumătate. I-a botezat după numele părinților săi. „Nu știu ei italienește, dar pricep. La început, cu Simona vorbeam doar englezește. Am învățat eu românește, că nu e greu, seamănă cu italiana. Brașovul îmi place, eu am venit aici pentru fata inimii mele, îmi lipsește numai marea. Am copilărit la 10 kilometri de Marea Tineriană. Mergem în fiecare an toți acolo, să facem baie și cumpărături. E mai ieftin. Laptele e 55 de cenți“, povestește anticarul. A adus-o și pe mama lui în Brașov, și pe fiica din prima căsătorie, acum studentă. Dar nu prea le-a plăcut. Numai el se încăpățînează să nu se plictisească de România. „Mi piaci in Romania, dar clasa politică e de toată rușinea. Dar și în Italia sînt Berlusconi și Alessandra Moussolini. Niște fasciști. Italianul să stea în Italia, eu stau aici“, conchide Roberto, la cei 60 de ani ai săi. Cît despre percepția negativă a românilor în Italia, el crede că adevărații italieni și-au dat seama că emigranții sînt de două feluri: cine muncește și cine fură. „Eu nu apreciez golanii, nici de-acolo, nici de-aici. Pot să stau și-ntr-o cabană și-ntr-un castel, numai să fiu alături de familia mea. Iar dacă ai mei sînt aici, eu rămîn în România“.

103 italieni în Brașov

• În Italia trăiesc legal peste un milion de români, care produc 2,26% din produsul intern brut al țării. Dintre aceștia, 72% sînt absolvenți de liceu. Cei mai mulți s-au stabilit în nordul și centrul peninsulei. Ei muncesc în domeniul construcțiilor, restaurante și hoteluri, asistență familială (îngrijire bătrîni și copii) și comerț. Există însă, printre acești români care muncesc serios, și infractori. Statisticile italiene arată că 7,8% dintre violurile petrecute în această țară au autori români, însă localnicii comit de opt ori mai multe. În județul Brașov, la recensămîntul din 2002, au fost înregistrați 103 cetățeni de etnie italiană.

Călător prin lume

• Roberto a trăit pînă la 46 de ani cum a vrut inima lui. Pînă la 15 ani a stat la părinți, a făcut 10 clase, apoi a muncit pe vapoare de croazieră, ca muzicant. Fiindcă l-a pasionat și muzica beat. Și-a făcut o formație pe care a botezat-o The 19th Gate of Hell. El cînta la tobe. A muncit prin Venezuela, America, Australia, Anglia, Franța, dar nicăieri n-a găsit un pămînt primitor ca-n România. Sau poate nicăieri nu și-a găsit jumătatea.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Ipoteze care înfierbîntă mințile


  Atlantida există!

  Articolul următor

  Mesaj pentru urmași


  Misterul globului de aur din Șchei

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 40 milisecunde, încărcat în milisecunde