Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Eroi uitați ai României Mari


Primul general român al Transilvaniei

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 28.11.2014
• Brașoveanul Ioan Boeriu, participant la Marea Unire de la Alba Iulia, a devenit primul general de corp de armată a Transilvaniei din România Reîntregită

Generalul Ioan Boeriu baron de Polichna este un nume mai puțin cunoscut brașovenilor, deși meritele militare și originea brașoveană ar trebui să-i confere un loc printre personalitățile noastre de seamă. Generalul Boeriu a fost un mare om de arme și unul dintre puținii care și-au păstrat gradul de general în două regimuri politice atît de diferite: Imperiul Austro-Ungar și Regatul României. Participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a consfințit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Boeriu a devenit ulterior comandantul tuturor forțelor militare ale Transilvaniei, primul din istoria Transilvaniei reunită cu România. Vienezii îi datorează brașoveanului înăbușirea revoltei bolșevice din 1918. Fără aportul lui, poate că astăzi s-ar fi vorbit rusește la Viena. Generalul a fost decorat cu distincții pe care puțini eroi ajung să le primească. Există o casă memorială în comuna Recea, însă puțini turiști îi treg pragul. De Ziua noastră Națională, la împlinirea a 96 de ani de la realizarea României Mari, avem ocazia să-l cunoaștem pe primul general al Ardealului.

La școala copiilor de grăniceri

Acum 155 de ani, pe 10 octombrie 1859, se năștea în Vaida-Recea, un sat din Comitatul Făgăraș al Austro-Ungariei, Ioan Boeriu, cel ce avea să devină un mare general român, participant la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Tatăl său, grănicerul român Ioan Boeriu, a fost cel care l-a inspirat în alegerea profesiei. Cei din neamul Boeriu, ale căror rădăcini ajung pînă în secolul XVII, erau pedestrași. Numele familiei vine de la faptul că li se spunea „boeri“, doar ei avînd drept de vot. În anul 1765, locuitorii din Vaida-Recea au fost militarizați. Aici s-a înființat Regimentul I grăniceri (1763-1851). Tot la Vaida- Recea, a fost sediul companiei a IX-a și a batalionului al doilea din regimentul grăniceresc, care-și avea comandamentul în comuna Orlat (Sibiu), regiment românesc ce avea în jurisdicție 82 de sate, așezate între Hațeg și Zărnești. Cazarma grănicerilor era fosta „școală capital㓠și actuala clădire a școlii din Recea. Dintre fiii grănicerilor, Ioan Boeriu a ajuns om de seamă. Și-a început studiile la această școală grănicerească, instituție la care erau dați, prin tradiție, toți copiii grănicerilor români din Țara Făgărașului. După absolvirea cu rezultate meritorii, s-a înscris la Gimnaziul Romano-Catolic din Sibiu, unde a învățat germana foarte bine. Mama lui, Ana, l-a îndemnat să urmeze teologia, astfel că Ioan s-a întors în satul natal ca preot ortodox. Dar unul dintre mentorii săi a fost colonelul pensionar David Urs de Margina, decorat cu Ordinul Maria Terezia, președintele „Fondului scolastic grăniceresc“ din Sibiu și conducător al școlilor grănicerești din sudul Transilvaniei. La sfatul lui, Ioan s-a înscris la Școala de Cadeți de Infanterie (Kadettenschule) a armatei austro-ungare din Sibiu.

Carieră militară exemplară

Kadettenschule din Sibiu era o școală militară pregătitoare. Candidații trebuiau să aibă vîrsta de cel puțin 16 ani și patru clase secundare. Elevii urmau aici patru ani, după care, absolvenții erau distribuiți la regimente cu gradul de stegari (Fähnrich), echivalentul gradului de plutonier. Apoi trebuia executat obligatoriu un stagiu de un an, care pentru unii putea să dureze și 4-5 ani, în funcție de locurile bugetate și de calificativele primite. Respectîndu-se cu strictețe ordinea mediilor de absolvire, absolvenții erau înaintați la gradul de sublocotenenți activi. După terminarea studiilor militare cu calificativul „eminent“, tînărul Ioan Boeriu a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul austro-ungar de infanterie nr. 68 al corpului de armată nr. 4 din Budapesta, unde în 1900 ajunsese deja căpitan. A primit diferite funcții în regimente din Bosnia, Budapesta și Viena. În anul 1905 a fost avansat maior și comandant de batalion al regimentului nr. 76 din Esztergom (Ungaria). La 1 mai 1909 a fost avansat la gradul de locotenent colonel. În această perioadă se găsea în statul major al Regimentului de infanterie nr.33 din garnizoana Arad, unitate formată în cea mai mare parte din ostași români. La 1 septembrie 1909 a fost numit locotenent-colonel, iar la 1 mai 1914 a avansat la rangul de colonel. În fruntea Regimentului de infanterie nr.76, a participat la campaniile armatei austro-ungare în anii Primului Război Mondial, pe frontul rusesc.

A primit ultimul Ordin Maria Terezia

În dimineața zilei de 23 august 1914, colonelul a așteptat pe un front de 30 km lungime la Polichna, în apropiere de Krasnik, cu 18 batalioane, dotate cu numai 10 baterii. Forțele țariste erau impresionate. Soldații conduși de Boeriu au luptat 13 ore, s-au ales cu mari pierderi, dar au oprit inamicul, înainte de sosirea ajutoarelor (patru regimente). Trei steaguri, 18 tunuri și numeroase mitraliere au fost capturate și 6.000 de soldați ruși au fost luați prizonieri. Cucerirea satului Polichna a pregătit victoria austriacă în bătălia de la Krasnik. Pe 24 noiembrie 1914, Boeriu a reușit, după mai multe zile de lupte grele, să recupereze pozițiile rusești de la Jangrot, care însă nu au putut fi menținute din cauza numărului superior de luptători inamici. Colonelul a cerut retragerea regimentului său slăbit după trei zile de lupte grele. În bătălia de la Sulozcsova, Boeriu a fost rănit grav și transportat la un spital din Viena. Rămas infirm, generalul a fost transferat la Ministerul Cezaro-Crăiesc de Război, unde a lucrat ca expert militar, dar a fost și președinte al Consiliului de Onoare al Ministerului. În anul 1917 a obținut Ordinul Imperial al Coroanei de Fier de clasa I, ceea ce impunea și înnobilarea. Astfel, brașoveanul a primit titlul de baron cu predicatul „de Polichna“, după numele localității unde s-a remarcat. De altfel, Ioan Boeriu a primit de-a lungul carierei numai distincții înalte, cea mai rîvnită fiind Crucea de Cavaler al Ordinului Maria Terezia. A devenit astfel al doilea ofițer român decorat cu acest ordin militar habsburgic, după David Urs, dar și ultimul, înainte de prăbușirea imperiului.

Armata românilor din inima imperiului

Înainte de a primi medalia, Ioan Boeriu a mărturisit: „Dacă mi s-ar acorda Ordinul «Maria Tereza», m-ar bucura numai fiindcă s-ar consacra astfel eroismul regimentului meu“. La 11 noiembrie 1918, brașoveanul a avansat la gradul de Feldmarschalleutnant, al treilea rang după Feldzeugmeister și Feldmarschall. Unii istorici scriu că ar fi fost chiar feldmareșal (cel mai înalt grad) al armatei imperiale austro-ungare. Sfîrșitul războiului, din toamna anului 1918, l-a găsit pe generalul român în fruntea Senatului Militar Român din Viena, unde conducea Sfatul central al ofițerilor și soldaților români din Ardeal și Bucovina. În Viena, Ioan Boeriu și politicianul Iuliu Maniu au scris o importantă pagină de istorie, care a împiedicat instaurarea comunismului în capitala Austriei, aflată în pragul revoluției bolșevice. Armata austro-ungară era la un pas de dezmembrare, în urma unui val uriaș de dezertări. Întreaga Vienă era în haos, greva generală, provocată de bolșevici, cuprinsese și autoritățile, inclusiv armata și poliția, iar populația era înspăimîntată de violențe, violuri și tîlhării. În aceste momente apocaliptice, Maniu și Boeriu s-au prezentat în audiență la Ministerul de Război, la generalul von Straeger Steiger, și au cerut să li dea putere deplină pentru restabilirea ordinii. Au solicitat și li s-a acordat conducerea cazărmilor Carol și Ferdinand, unități militare în care luptau mulți români. Cei doi lideri au format o adevărată armată națională românească, ce dispunea de 60.000 de soldați în Viena și în împrejurimi. Plus alți 100.000, răspîndiți în tot imperiul.

A alungat comunismul din trei țări

Militarii români din armata austriacă au fost organizați sub umbrela unui stat-major prezidat de baronul Ioan Boeriu. Au instalat comandamentul chiar într-o aripă a Ministerului de Război din Viena. Senatul românilor a fost autoritatea care a condus Viena timp de 55 de zile, pînă cînd autoritățile austriece au reușit să recapete controlul. Astfel, unitățile comandate de Boeriu au scăpat capitala austriacă de un dezastru imens: instaurarea republicii bolșevice. Soldații români au impresionat prin disciplină și prin vitejie. Dacă nu ar fi fost românii, Austria ar fi riscat să aibă soarta Ungariei. La Budapesta, soldații bolșevici din fosta armată austro-ungară creaseră Republica Ungară a Sfaturilor, primul stat comunist din Europa Centrală, condus de Bela Kun. Această republică avea să fie desființată în anul 1919 tot de către Boeriu, aflat în fruntea armatei regale române, care a ocupat Budapesta după ce bolșevicii maghiari atacaseră Transilvania. În urma ocupației armatei române, la Budapesta a venit la putere amiralul-regent Miklos Horthy, cel care avea să ocupe, două decenii mai tîrziu, Transilvania de Nord. Spărgătorul de comunism, Ioan Boeriu, a restaurat pacea și ordinea și în Praga. Maniu a avut și el un rol decisiv. El a organizat într-o Legiune Românească miile de români staționați în Praga și proveniți din Cluj, Brașov și Oradea. Timp de 20 de zile, Legiunea Românească a ocupat Praga și a predat administrația publică în mîinile noilor autorități. După aceste acțiuni de răsunet, ostașii români care luptaseră sub steag străin, în frunte cu Boeriu, s-au întors în Transilvania.

Marea Unire s-a făcut în liniște

La plecarea din Viena, trupele române au participat la sfințirea drapelului tricolor. Generalul Ioan Boeriu și ostașii au depus jurămîntul: „Jur credință națiunii române și supunere în toate Consiliului Național Român. Nu voi sta decît în serviciul neamului românesc, pe care nu-l voi părăsi la nici un caz și sub nicio împrejurare“. Întorși acasă, ardelenii conduși de generalul Boeriu s-au pregătit pentru Unirea cu România. La Alba Iulia, unitățile militare subordonate generalului Ioan Boeriu au asigurat ordinea necesară pentru ca liderii, adunați în sala Cazinei militare, să poată lucra în liniște, în cadrul Marii Adunări Naționale. Astfel, a fost elaborată Declarația de la Alba Iulia prin care românii au decis Unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Ordinea era absolut necesară, dat fiind faptul că au venit 1.228 de delegați oficiali, reprezentînd toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate românești, plus episcopii, delegații consilierilor, ai societăților culturale românești, ai școlilor medii și institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriași, ai Partidului Social-Democrat Român, ai organizațiilor militare și ai tinerimii universitare. Dar pe lîngă delegații oficiali, oamenii veneau cu miile din toate zările, în căruțe, cu trenul, călări, pe jos, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în acea zi spre a fi de față la actul cel mai măreț al istoriei românilor. Faptul că această mulțime imensă atît de entuziastă a participat la eveniment fără să se fi produs niciun incident este meritul bunei organizări a unităților militare subordonate lui Boeriu. Astfel că, la ora 12,00, pe 1 Decembrie 1918, prin votarea unanimă a Rezoluției, Unirea Transilvaniei cu România era săvîrșită.

O casă memorială fără vizitatori

După Unire, generalul Boeriu a fost numit, încă din din ianuarie 1919, general de corp de armată în România Regală, avînd în subordine toate forțelor militare ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Cu alte cuvinte, brașoveanul a devenit primul comandant al primei armate a Transilvaniei întoarsă la Patria Mamă. După dizolvarea Consiliului Dirigent de către guvernul de la București, lui Boeriu i-a fost încredințată comanda corpului VII de armată din Sibiu. El a sprijinit înființarea în 1920 a Școlii Militare de Infanterie nr. 2, care a funcționat în vechiul local al Școlii de Cadeți, unde fusese elev și Boeriu. O perioadă a fost membru al Senatului României. Boeriu a primit Ordinul „Coroana României“ în grad de mare ofițer, acordat de Regele Unirii, Ferdinand I, și a ieșit la pensie pe 21 februarie 1921, cînd a predat comanda Corpului VII Armată generalului Henri Cihosky. Trecut în rezervă, Boieriu s-a implicat în activități culturale. Astfel, timp de un deceniu, a fost membru al Astrei, iar între anii 1921-1922 și 1939-1940 președinte al Comitetului Administrativ al Fondului Scolastic Grăniceresc. S-a stins din viață la vîrsta de 90 de ani, pe 2 aprilie 1949, la Sibiu, dar a cerut să fie înmormîntat în Recea. Aici, sătenii au înființat după 1989 o casă memorială în onoarea marelui general Ioan Boeriu. Noile generații nu cunosc acest nume, trecut însă cu merite militare excepționale în toate enciclopediile și cărțile de istorie ale Primului Război Mondial. Ioan Boeriu n-a avut copii, însă urmașii lui au fost toți românii care s-au regăsit într-o singură patrie.

Medaliile generalului

- Ordinul de Cavaler Maria Terezia (foto)
- Ordinul de Cavaler Împărătesc Leopold (cu decorație de război)
- Ordinul Imperial al Coroanei de Fier de clasa a III-a (cu decorație de război)
- Crucea de Merit Militar de clasa a III-a
- Ordinul Militar Signum laudis
- Ordinul „Coroana României“ în grad de mare ofițer

Brașovenii care au făcut Unirea

• Membrii aleși ai Marii Adunări Naționale și alți participanți: Dr. Vasile Saftu - protopop, Dr. Tiberiu Brediceanu - director de bancă, Petru Popoviciu - proprietar, Pompiliu Dan - înv., director, Axente Baciu - profesor, Dr. Voicu Nițescu - avocat, Dr. Iosif Blaga - director gimnaziu, Mihaiu Popoviciu - proprietar, Nicolae Borzea - protopop, Dr. Nicolae Șerban - avocat, Dr. Ariton Pralea - avocat, Dr. Octavian Vasu - avocat, Victor Brătfălean - tipograf, George Grădinar - tîmplar, țăranul Ștefan Boroș din Săcele, învățătorul Ștefan Popovici din Brașov, P.S. Sa lacob Popa, vicar foraneu din Făgăraș, jurnalistul Ioan Clopoțel din Poiana Mărului și artistul Zaharia Bârsan din Brașov.

1 Decembrie, Ziua Națională a României

• La 1 Decembrie 1918 (18 Noiembrie) Adunarea Națională de la Alba Iulia a adoptat o Rezoluțiune care consfințea unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul, cuprins între rîurile Mureș, Tisa și Dunăre, și Țara Ungurească, Crișana, Sătmar și Maramureș. Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează sfîrșitul luptei românilor pentru întregirea statului, în continuarea acțiunilor românilor din Basarabia (9 aprilie 1918) și Bucovina (15/28 noiembrie 1918). Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege Nr. 3631 din 11 decembrie 1918 de către Regele Ferdinand I. 1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională a României în 1990, fiind inclusă apoi în Constituția României din 2003.

„Românul“ - 2 octombrie 1914

„Regimentul trudit de tot de marș și luptă cu baioneta avu să dea o nouă luptă. Dar colonelul Boeriu și-a îmbărbătat oamenii cu cuvîntul și cu fapta. El se găsea în rîndul dintîi în luptă și luînd parte în atac a împușcat singur mai mulți ruși. El a rămas din norocire neatins de glonțul dușman. Oamenii, îmbărbătați de pilda ce le-a dat-o comandantul lor, se luptau ca leii. În sfîrșit, a venit un batalion de completași și cu ajutorul acestora au respins și acest atac al dușmanului. Grosul armatei în această vreme s-a putut odihni în liniște, găsindu-și recreare în somn netulburat. Corespondentul de pe cîmpul de răsboi al ziarului «Neue Freie Presse» Roda Roda, scrie despre lupta de la Pawlow: «A fost iarăși colonelul Boeriu, care se găsea în rîndurile dintîi, și necruțîndu-se pe sine luase parte la atacul cu baioneta, trimițînd cu gloanțele revolverului său pe altă lume pe dușman. Eroismul colonelului Boeriu este a se mulțumi că pozițiunile au fost menținute și prin ce i s-a făcut armatei un serviciu care nu poate fi îndestul prețuit»“.

Telegrame către Generalul de divizie Baron Ioan Boeriu - 1919

- „Din toată inima mulțumesc pentru urările călduroase ce Ne aduceți din partea ofițerilor români, cari, nu mă îndoiesc o clipă, vor pune toate energiile și tot sufletul lor în îndeplinirea inimoasei misiuni, ce au din partea Mea. Urez la toți ani mulți și fericiți! Ferdinand“.
- „Din adîncul inimei vă mulțumesc pentru urările ce MI le-ați trimis în numele camarazilor ardeleni. Nădăjduiesc să pot fi în curînd în mijlocul vostru. Carol, Principe al României“.
- „Domnule General, La prima aniversare a zilelor de înălțare națională, cînd poporul românesc din Transilvania, Banat, Maramureș și Crișana, ascultînd îndemnurile și aspirațiunile sale seculare, cu bărbătească hotărîre a rupt lanțurile robiei streine, îmi reamintesc cu adîncă recunoștință rolul hotărîtor, pe care l-au avut în această prefacere istorică ofițerii și soldații români ai fostei armate austro-ungare. Ofițerii români în frunte cu Dvoastră, Domnule General, ascultînd porunca sîngelui și a demnității naționale, au desființat legătura streină impusă de vitregia timpurilor trecute și punîndu-se în fruntea feciorilor români însuflețiți de același dor de libertate, au dat ființă începuturilor oștirei române de dincoace de Carpați. Vă rog, Domnule General, să primiți în numele tuturor ofițerilor și soldaților români ai fostei armate austro-ungare, cari înțelegînd glasul vremii, au conlucrat la înfăptuirea independenței noastre, ca pe urma ei să putem înfăptui pe vecie unirea tuturor românilor, asigurarea neștersei noastre amintiri și a recunoștinței întregului neam românesc. Primiți, Vă rog, Domnule General, expresiunea înaltei mele considerațiuni. Președintele Consiliului Dirigent Român: Iuliu Maniu“.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Premieră în Europa


  Generația Facebook a decis numele președintelui

  Articolul următor

  Legendă de sub Tîmpa


  Sfîntul Nicolae s-a arătat în Schei

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 41 milisecunde, încărcat în milisecunde