* O nouã lege le dã dreptul pacienþilor sã-ºi dea medicii în judecatã, dacã n-au fost trataþi cum se cuvine *ªi pînã acum
bolnavii nemulþumiþi se puteau plînge, e drept nu instanþei, ci Colegiului Medicilor *De-a lungul anilor, la Colegiul Medicilor au ajuns zeci de reclamaþii din partea unor pacienþi nemulþumiþi, dar puþini doctori au avut de suferit
Prevederea potrivit cãreia un pacient poate da în judecatã medicul curant, dacã nu este mulþumit de modul în care a fost tratat, nu prea este pe placul Colegiului Medicilor, care o considerã „anapoda“. În schimb, conducerea CASJ crede cã este nomal ca bolnavul nesatisfãcut de tratament sã cheme medicul în instanþã. Pînã acum, doar Colegiul Medicilor (CM) aprecia dacã un doctor a greºit sau nu terapia unui pacient. De-a lungul anilor, la CM au ajuns zeci de reclamaþii din partea unor pacienþi nemulþumiþi, dar doctorii sancþionaþi se pot numãra pe degetele de la o mînã. Cel mai rãu a fost pedepsit un medic de familie din Sãcele care a plecat de la serviciu fãrã sã-ºi lase înlocuitor, creînd probleme pacienþilor. Sancþiunea, unica de acest gen aplicatã pînã acum la Braºov, a fost ridicarea dreptului de liberã practicã pentru ºase luni. Un alt medic de familie, Vlad Modval, care a fost prins în flagrant în timp ce vindea fiole de Fortral unor consumatori de stupefiante, s-a ales doar cu un avertisment din partea Colegiului Medicilor ºi cu o amendã administrativã, fiind scos de sub urmãrire penalã. Nici medicul fãgãrãºean care s-a purtat cu bebeluºul abandonat pe o alee ca ºi cum ar fi fost un colet poºtal n-a pãþit-o prea rãu. I s-a descoperit o afecþiune psihicã ºi a fost pensionat.
Prevedere „anapoda“
Noul contract individual pe care asiguraþii îl vor încheia cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate în cel mult un an va specifica, pe lîngã serviciile de care vor beneficia pacienþii, ºi dreptul acestora de a da medicul în judecatã dacã nu sînt mulþumiþi de modul în care au fost trataþi. Timp de 15 zile se va încerca rezolvarea amiabilã a conflictului dupã care asiguratul va putea merge în instanþã sã îºi apere drepturile. Colegiul Medicilor (CM) nu prea apreciazã aceastã prevedere. Preºedintele CM Braºov spune cã medicii sînt doar niºte terþi ºi cã asiguratul ar trebui sã se îndrepte împotriva celui cu care a încheiat contractul. „Dacã se va aproba aceastã prevedere este cam anapoda. Angajamentul se încheie cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Eu ºtiu cã orice contract se aplicã între pãrþi. În mod normal, asiguratul ar trebui sã dea în judecatã CASJ care apoi sã vinã sã tragã la rãspundere medicul, dacã este cazul. Aºa ar fi normal sã fie. Nu poþi sã te îndrepþi împotriva unor terþi care nu sînt parte în contract“, a spus dr. Constantin Cîrstea, preºedintele CM Braºov.
„Asiguratul poate da ºi Casa în judecatã“
Pe de altã parte, reprezentanþii CASJ Braºov spun cã prevederea este bunã ºi cã pacientul poate da în judecatã ºi Casa de Asigurãri de Sãnãtate însã numai pentru problemele ce þin de finanþare. „Deocamdatã, este o propunere de contract supusã dezbaterii. Asiguratul poate da ºi Casa în judecatã însã doar în cazurile în care nu a beneficiat de servicii care sînt finanþate de noi. Un pacient poate avea însã ºi alte probleme care nu þin de noi, ci de modul în care un medic îl trateazã. În momentul în care un asigurat se înscrie la un medic de familie pe care ºi-l alege, atunci existã o relaþie contractualã între ei. Este normal ca bolnavul, dacã nu este mulþumit de cum a fost tratat, sã dea în judecatã medicul“, a declarat dr. Paul Becheanu, preºedintele CASJ Braºov.
Un singur avertisment
De-a lungul anilor, Colegiul Medicilor a primit zeci de reclamaþii de la pacienþi nemulþumiþi, dar nu au fost acordate prea multe sancþiuni. Preºedintele CM Braºov, dr. Constantin Cîrstea, spune cã multe dintre plîngeri sînt nefondate. El a reamintit cã, de un an, funcþioneazã ºi la Braºov, ca în toatã þara, Comisia de Disciplinã a CM. Practic, Colegiul Medicilor analizeazã reclamaþiile ºi, în cazul în care considerã cã acestea sînt fondate, trimit dosarele la Comisie. „Pînã acum, cinci cazuri au ajuns la noi. Într-un singur dosar s-a aplicat un avertisment ºi medicul a fost monitorizat o perioadã de timp. În celelalte patru cazuri nu s-a considerat cã existã o culpã medicalã. Unul dintre reclamanþi a fãcut contestaþie ºi cazul a fost trimis la Bucureºti“, a spus dr. Alexandru Bãlescu, preºedintele Comisiei de Disciplinã. Cea mai gravã sancþiune acordatã vreodatã în Braºov, ºi unicã pînã acum, a fost ridicarea pe ºase luni a dreptului de liberã practicã a unui medic de familie din Sãcele, care a plecat de la serviciu ºi nu a avut înlocuitor creînd astfel probleme pacienþilor.
A scãpat uºor
Avertismentul de care amintea preºedintele Comisiei de Disciplinã a CM i-a fost acordat medicului de familie Vlad Modval. Acesta a intrat în atenþia poliþiºtilor de la Crimã Organizatã anul trecut, dupã ce anchetatorii au primit informaþii cã medicul vinde fiole de Fortral (un calmant puternic, folosit de bolnavii de cancer în faza terminalã - n.r.) consumatorilor de stupefiante. Vlad Modval a fost prins în flagrant de poliþiºtii de la Crimã Organizatã care l-au urmãrit timp de o lunã. Acesta vindea o fiolã de Fortral, care în farmacie costã doar 12.500 de lei vechi, cu sume cuprinse între 500.000 ºi 800.000 de lei vechi. La percheziþia maºinii medicului anchetatorii au gãsit cinci fiole din puternicul calmant cu efect psihotrop. ªi la domiciliul sãu Modval avea un stoc de astfel de medicamente. Poliþiºtii au confiscat 10 fiole de Fortral, 60 de tablete din acelaºi medicament ºi 24 de fiole de Diazepam. Modul de operare era simplu. Medicul scria reþete în fals pe numele rudelor sale care habar nu aveau de aºa ceva ºi ridica apoi fiolele din farmacie. Mai grav este cã Vlad Modval ºtia cã cei cãrora le vindea produsele sînt consumatori de droguri. Nici anchetatorii nu l-au sancþionat prea tare pe medicul de familie. „Ni s-a comunicat de la Procuraturã cã i s-a aplicat o amendã adiministrativã ºi cã a fost scos de sub urmãrire penalã“, a declarat dr. Constantin Cîrstea, preºedintele Colegiului Medicilor Braºov.
Singura pedeapsã: pensionarea
Comportamentul unui alt medic a ºocat anul trecut opinia publicã braºoveanã. Tiberiu Piticaº, fostul ºef al Ambulanþei Fãgãraº, nu a acordat îngrijiri medicale unui nou-nãscut gãsit abandonat pe o alee din cartierul fãgãrãºean Tudor Vladimirescu. Dovedind o lipsã totalã de profesionalism, el a luat bebeluºul chiar în punga în care fusese împachetat ºi, fãrã sã-i acorde un minim de îngrijiri medicale, l-a pus ca pe un colet pe o banchetã a salvãrii ºi l-a dus la spital. Deºi era evident cã micuþul risca sã se sufoce. Bebeluºul a avut însã zile ºi a supravieþuit. Direcþia de Sãnãtate Publicã Braºov a deschis imediat o anchetã, în urma cãreia Tiberiu Piticaº a demisionat din funcþia de director al Ambulanþei Fãgãraº. Medicul a fost supus mai multor teste, iar la Spitalul de Psihiatrie medicului Tiberiu Piticaº i-a fost descoperitã o afecþiune psihicã. Medicul a fost pensionat.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!