Vineri, 8 noiembrie 2019
- Ora 11.00, Colegiul Național Dr. I. Meșotă, Oamenii dreptății, România 2019; regia Monica Lazurean-Gorgan
Sesiune practică de educație juridică cu avocații Veronica Cocarlea și Vlad Vidican (membri ai comunității Lideri pentru Justiție, povestesc despre viața lor personală și profesională, despre cazuri marcante pe care le-au întâlnit în cariera, despre presiuni și influențe în justiție, despre rolul reperelor morale, subiectivismului și empatiei în meseria lor.
-Ora 18.00, Cinemateca Patria, producția Hotel Iugoslavia , Elveția 2017; Regia Nicolas Wagnières.
Pornind de la o investigație a relației sale personale cu trecutul Iugoslaviei și cu evenimentele care i-au forțat familia sa plece în exil, regizorul Nicolas Wagnières alege sa analizeze istoria particulară a Hotelului Iugoslavia din Belgrad și modalitatea în care schimbările suferite de clădire reflectă schimbarile prin care Iugoslavia însași a trecut dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial și pâna astazi. Imtrarea liberă (în limita locurilor)
- Ora 19.30, Cinemateca Patria, documentarul Piața Universitații - România, România 1991. Regia Stere Gulea, Vivi Dragan Vasile, Sorin Ilieșiu, urmată de o dezbatere cu Mona Muscă, Stere Gulea și Vivi Dragan Vasile. Documentarul prezintă fenomenul din Piața Universitații din iunie 1991, unde au avut loc demonstrații ale studenților împotriva lui Ion Iliescu și a guvernului FSN care amenința să ocupe conducerea țării și represiunile brutale ale guvernului și ale minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor. Intrarea liberă (în limita locurilor)
Sâmbătă 9 noiembrie 2019
- Ora 15.00, Cinemateca Patria, Zidul (Die mauer), Germania 1991; Regia Jürgen Böttcher. Zidul surprinde evenimentul istorice al distrugerii de catre populație a Zidului Berlinului, în noiembrie și decembrie 1989, din mai multe perspective.(film prezentat în partenariat cu Goethe-Institut București). Intrarea liberă (în limita locurilor)
- Ora 17.00, Cinemateca Patria, Jamilia, Franța-Kârgâzstan 2018; Regia Aminatou Echard. Eroina romanului Jamilia devine pretext pentru o serie de interviuri cu mai multe femei kirghize, deschizând discuții despre libertate, puterea de a alege, despre căsătorie. (film prezentat în partenariat cu Institutul Francez din București) Intrarea liberă (în limita locurilor)
- Ora 18.45, Cinemateca Patria, După revoluție România 2010; Rregia Laurențiu Calciu, proiecție urmata de un dialog cu Indrei Rațiu, fiul lui Ion Rațiu. Protestele din 1990 împotriva Frontului Salvarii Naționale sunt surprinse în radiografia de moment a lui Laurențiu Calciu, rătăcit și el printre protestatari. Intrarea liberă (în limita locurilor)
- Ora 21.15, Cinemateca Patria, Coby , Franța,-SUA 2017; regia Christian Sonderegger, proiecție urmata de Q&A cu Patrick Brăila, activist pentru drepturile persoanelor trans, (film prezentat în partenariat cu Institutul Francez din București). Intrarea liberă (în limita locurilor)
Duminica 10 noiembrie 2019
- Ora 14.00, Cinemateca Patria. Adio, iarna! (Winter adé), Germania de Est 1989: Regia Helke Misselwitz. Filmul a fost realizat de Helke Misselwitz în a doua jumătate a anilor 80, într-o Germanie de Est care trecea printr-o perioadă de liberalizare, dar unde reprezentarea intimității rămăsese o raritate în fața limbajului de lemn și a raportării idealizante la realitate. Cineasta parcurge țara cu trenul intervievând femei, de vârste și categorii sociale diferite.(film prezentat în partenariat cu Goethe-Institut București). Intrarea liberă (în limita locurilor)
- Ora 16.30, Cinemateca Patria, Videograme dintr-o revoluție, Germania, România 1992; Regia Andrei Ujica și Harun Farocki . Filmul este o reconstituire cronologică din imaginile de arhiva ale Revoluției Române din decembrie 1989, începând de la ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu și până la ocuparea sediului Televiziunii Române de catre revoluționari. Intrarea liberă (în limita locurilor)
- Ora 18.30, Cinemateca Patria, Dupa tăcere - ceea ce nu e rostit nu există? , Franța- România 2012, Regia Vanina Vignal. Proiecția este urmată de Q&A cu Vanina Vignal. Un film despre abuzurile statului, despre frică, despre cum se moștenește tăcerea de la o generație la alta. Un film despre spațiul bântuit de fantomele trecutului, fapt ce face viața, în prezent, aproape imposibila. Trei generații zidite în tacere. Uciderea dictatorului nu e destul pentru a ucide dictatura. Intrarea liberă (în limita locurilor)
Spectacole de Operă
Sâmbătă, 9 noiembrie, 2019
- Ora 18.30, Opera Brașov prezintă spectacolul Bărbierul din Sevilla de G. Rossini; Cu: Asineta Răducan, Liviu Iftene, Adrian Mărcan, Marian Rește, Ștefan Schuller, Gabriela Hazarian, Nicolae Zaharia, Aurel Aron Dirijor: Federico Crisanaz (Italia)
Regia: Carmen Dobrescu. La pupitrul dirijoral al Orchestrei Operei Brașov se va afla Ionuț Pascu. Prețul biletelor este de 35 sau 45 de lei, în funcție de locul din sală.
Spectacole pentru copii
Vineri, 8 noiembrie, 2019
- Orele 9,00 și 11.00, Centrul Cultural Reduta, Călătoria fantastică a Maronei, un basm modern despre dragoste necondiționată și sacrificiu, povestea micuțeo cățelușe Marona, cu nasul în formă de inimă. Preț bilete: 10 lei
-Ora 18.00, Centrul Cultural Reduta, Frozen - Peripetii în Regat, un spectacol muzical pentru copii cu mascote și personaje.
Distribuția: Elsa, Anna, Olaf, Renul Zven, Kristof; Scenariul și regia: Sabina Arsenie; Muzica: Gabriel Arsenie; Coregrafie: Rareș Velea; Producator: Golden Party Spectacol recomandat pentru preșcolari (2-7 ani) și școlari (8-14 ani). Biletele se găsesc online pe Eventbook.ro. Eventim.ro, goldenparty.ro sau la Libraria Humanitas sau Centrul Cultural Reduta.
Sâmbătă, 9 noiembrie, 2019
-Orele 10.30 și 12.30, Teatrul pentru copii Arlechino prezintă spectacolul Povestea lui Tom Degețel ; Regia și scenografia: Valentin Dobrescu; Scenografia: Valentin Dobrescu Muzica: Alin Macovei Moraru Distribuția: Eliza Muraru/ Florența Vătavu, Manuela Zaharie, Marius Stroe, Dan Zorilă, Erika Mihaly, Adrian Dobrescu. Alexandru Dobrescu, Adrian Iuga. Preț bilet: 12 lei
Duminică, 10 noiembrie
-Orele 10.30 și 12.30, Teatrul pentru copii Arlechino prezintă spectacolul Cei trei mușchetari Regia de Cristian Mitescu, scenografia realizată de Eugenia Tărășescu Jianu, iar muzica, Alexandru Berehoi. Distribuția: Adrian Dobrescu, Marius Stroe, Adrian Iuga, Eliza
Muraru, Petronela Rujan, Alexandru Dobrescu. Preț bilet: 12 lei
Festivalul Național Brașov Art Festival
Sâmbătă, 9 noiembrie, 2019
-Ora 17.00, Centrul Cultural Brașov: Școala Populară de Arte și Meserii ,,Tiberiu Brediceanu din Brașov organizează ediția a V-a a Festivalului Național BRAȘOV ART FESTIVAL-concurs de interpretare vocală. Secțiunile de interpretare: Muzică usoară și Muzica populară Intrarea este liberă.
Duminică, 10 noiembrie, 2019
-Ora 17.00, Centrul Cultural Brașov: Școala Populară de Arte și Meserii ,,Tiberiu Brediceanu din Brașov organizează ediția a V-a a Festivalului Național BRAȘOV ART FESTIVAL-concurs de interpretare vocală. Secțiunile de interpretare: Muzică usoară și Muzica populară Intrarea este liberă.
n Stand up Comedy
Duminică, 10 noiembrie, 2019
- ora 21:00, la Social Pub-Lounge Brașov, show de Stand-Up Comedy cu George Bonea, Daniel Hărmănescu și Alex Cazacu; Rezervări: 0748 332 211 Preț bilet: 25 RON
Îngroparea Vătafului - la Grupul Junilor Dorobanți
Vineri, 8 noiembrie, 2019
- Ora 16.00, în Piața Unirii, Junii ne invită la Îngroparea Vătafului al Grupului Junilor Dorobanți , un vechi obicei tradițional din Scheii Brașovului, prilej de voiebună și petrecere.. Cel care este vătaf, adică conducătorul grupului în anul în curs, este îngropat de viu. Ritualul presupune ca acesta să fie pus pe o scară, i se aduce o cruce normală ca la orice mort și are loc o slujbă oficiată de un preot și doi cantori (dintre membrii grupului) și un grup de muzicanți. Evident, tot evenimentul este presărat cu glumele specifice Șcheiului. Vătaful este purtat pe o scară din curtea Bisericii Sf. Nicolae și pe străzile din Șchei, până în locul numit Podul Dracului, unde este pus pe deasupra unui râului și scăldat până oferă o cinste celor prezenți ca să fie dezlegat.
Expoziție
Expoziția de fotografie Cicatrice
Expoziția de fotografie Cicatrice face parte dintr-un proiect mai amplu al Elenei Stancu și al lui Cosmin Bumbuș de a expune marturii despre cultura violenței în România și, mai ales, asupra femeilor și copiilor, insuficient protejați de legislație și de o societate ce de prea multe ori alege să privească în altăparte, decât să intervina pentru protejarea celor vulnerabili. Expoziția poate fi vizitata zilnic, până în 30 noiembrie, între orele 10-22, la Coresi Shopping Resort. Intrarea este liberă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!