Preparate corect și dietetic, andivele nu doar că nu sunt amare, ci sunt și un ajutor eficient în curele de slăbire. În plus, datorită ingredienților săi, andivele sunt utile bunei funcționări a aparatului digestiv, dau o mână de ajutor și ficatului.
În vizitele mele în Piemonte, Italia, rămân mereu surprinsă de varietatea preparatelor culinare tradiționale. Ultima oară am încercat o salată de andive la cuptor, asezonată cu un sos de pătrunjel (pe bază de ulei de măsline și parmezan). Recunosc, că nu mă așteptam ca andivele să fie așa dulcege la cuptor. Mai ales că îmi luase câteva veri să mă obișnuiesc gustul andivelor proaspete. De fapt, nu sunt amare, ci amărui. Iar dacă reușești să le alături într-o salată de exemplu cu bucățele de fructe, legume cu gusturi din altă sferă decât cea amăruie, vă veți îndrăgosti de andive. Deși multă lume lasă andivele în apă cu sare, înainte de prepararea lor, experții în nutriție spun că nu este nevoie de această operațiune. Să faci o salată de andive este la fel de simplu ca și când ai face o salată verde, de exemplu.
Câte kilocalorii au andivele și ce nutrienți conțin?
O porție de 100 de grame de andive au doar 17 kilocalorii, deci sunt ideale pentru o dietă echilibrată și pentru reducerea numărului de kilograme. Consumul regulat de andive este folos și pentru reglarea tranzitului intestinal - 100 grame de andive au 8 grame de fibre. Iată ce vitamine și minerale mai conțin andivele: vitamina A, magneziu, vitamina C, fosfor acid folic, fier, potasiu.
Andivele susțin sistemul imunitar și reglează energia corpului. Conțin și antioxidanți ce luptă împotriva formării celulelor maligne. Consumate în stare proaspătă, beneficiați de toți nutrienții.
Cum să mănânci andivele?
Multă lume, deși cunoaște beneficii andivelor,nu își dorește să le cumpere căci gustul amărui nu le este pe plac. Dacă alegeți andive cât mai proaspete și le îndepărtați frunzele exterioare sau zonele ofilite, gustul este mult mai bun. Felii de portocală, nuci, stafide sunt buni companioni ai andivelor. Pentru a face salate gustoase puteți face de exemplu sosuri. Folosiți iaurt și pătrunjel sau mărar pentru a prepara un sos delicios. Andivele pot fi preparate și la grătar sau la cuptor însă nu veți beneficia de toți nutrienții.
Idei pentru salate de andive delicioase
De asemenea, salata de andive se combină foarte bine cu feliuțe subțiri de măr. Câteva boabe de strugure vor duce gustul salatei de andive pe alte alte culmi. Dulcege am spune. Este minunat că andivele au puține kilocalorii, dar aveți grijă să nu le bombardați folosind mult ulei. O lingură de ulei are 100 kilocalorii. Așadar, folosiți o linguriță de ulei. Preferabil presat la rece (ulei de măsline extravirgin, uleiul de nucă are o aromă specială, uleiul de semințe de dovleac etc). Puteți adăuga zeama de la o lămâie sau de la o portocală. De asemenea, dacă aveți la îndemână câteva fructe precum zmeură, coacăze, mure - sunt o bună opțiune pentru salata de andive. Măslinele dau o savoare deosebită andivelor, de asemenea. Ce mai puteți adăuga în salata de andive? Câteva fâșii de somon afumat sau la cuptor. Un gust interesant va avea salata de andive și dacă adăugați câțiva pești anșoa sărați. Folosiți și ceapă verde dacă aveți la îndemână.
ïżœn lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteïżœi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacïżœ precizaïżœi sursa ïżœi dacïżœ inseraïżœi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!