Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor

Medicina naturii


Vechi superstiții românești despre ierburile de leac

×

ïżœ
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 03.06.2014
• Pe la țară, întîlnim și astăzi credințe despre proprietățile terapeutice, dar și magice ale plantelor medicinale

Plantele, descoperite și apreciate de locuitorii acestor meleaguri încă din antichitate, au fost cultivate și iubite, fiindcă au adus foloase omului, i-au încîntat privirea sau i-au ocrotit sănătatea. Spre norocul nostru, cunoștințele despre plantele utile în medicina tradițională nu s-au pierdut. Dar, odată cu întrebuințările terapeutice, s-au perpetuat pînă în zilele noastre și credințele și practicile magice. Unele superstiții sînt amuzante, dar pentru oamenii de la sate sînt încă valabile și sînt respectate neîndoios. Să cunoaștem și noi aceste superstiții despre ierburile de leac care circulă la țară, dar de care mai țin cont și cei de la oraș.

Plante care alungă strigoii

Țăranul român consideră plantele niște ființe vii care aud, văd, simt, suferă și au suflet. Le reproduc pe costumele tradiționale, pe cuverturi, ștergare, mobilier, ulcele și pe pereții caselor. Plantele sînt pomenite în cîntece, colinde, ghicitori, incantații magice. Ierburile de leac apar și în superstiții. Usturoiul, avrămeasca, leușteanul, pelinul, omagul sînt considerate dușmanii duhurilor rele. Usturoiul, important leac băbesc, se dădea contra viermilor intestinali, a durerilor de măsele și urechi. Este considerat și cea mai bună amuletă contra strigoilor și deochiului. Se cosea un cățel de usturoi la o pănglicuță roșie și se punea la scufița pruncului. Odoleanul, ca ceai, era folosit pentru liniștirea nervilor. Pentru hipertensiune și ,,inimă mărită“, se folosea rădăcina plantei. Purtată la sîn, era la fel de tare ca usturoiul în lupta cu forțele supranaturale. Din categoria plantelor care resping duhurile și strigoii face parte și avrămeasca. Este o plantă veninoasă cu proprietăți iritante și este considerată un vomitiv drastic, periculos. Mătrăguna, ca iarbă de leac, se punea pe umflături. Cu frunze aprinse se trata tusea, iar rădăcina plămădită se folosea contra reumatismului. Dar de această plantă, considerată sfîntă, este legată și o superstiție: dacă rupi din pămînt o mătrăgună rămîi surd. Iar cine are mătrăgună în bătătură, trage a sărăcie.

Ierburi care dau puteri supranaturale

Planta numită Dragostea sau Masa Raiului este adusă din locurile în care crește și se sădește în grădina casei, în loc ferit, curat, în credința că este protectoare a dragostei, că apără pe cei ai casei. În unele sate, cînd înflorește, se rupe cîte un fir pentru fiecare suflet din casă, se pun la grindă și cel al cărui fir se usucă se spune că va muri în acel an, dar dacă crește și se înfășoară pe după grindă, este semn că va trăi mult. Conform unei superstiții, planta numită Duminicuță poate fi culeasă numai dacă în locul ei se lasă ofrandă de pîine și sare. Adusă acasă, se folosește la copiii care nu merg în picioare. Se pune lîngă foc, pe vatră, cu pîine și sare alături, și dacă se înnegrește este semn rău. Planta miraculoasă a românilor, căruia i se atribuie cele mai mari virtuți magice este iarba-fiarelor. Acela care și-o încrustează sub pielea palmei nu poate fi nici măcar încătușat, prin simpla atingere putînd descuia orice încuietoare. El e apărat de armele de fier, banii trag la el și înțelege limba animalelor. Cu această iarbă se pot deschide ușile ferecate ce duc la comori. Se crede că se găsește printre ierburile obișnuite, dar numai un an stă în același loc, în al doilea an răsărind peste trei ape curgătoare și tot așa, pînă în al nouălea an, cînd revine în același loc. Amintit în cîntecele populare, leușteanul este o plantă folosită în descîntece împotriva ielelor, de întoarcerea laptelui și împotriva șarpelui. Este cea mai însemnată plantă din grădina de legume, avînd o influență magică asupra întregii grădini. De aceea se spune că dacă ți se fură leuștean din grădină, ți se vor usca toate verdețurile.

Pentru dragoste și fenomene meteo

Bozul este direct implicat în riturile de invocare a ploii, în timp de secetă sau în anumite zile importante din punct de vedere calendaristic în dezvoltarea vegetației. Margaretele plantate în fața ușii de la intrare țin spiritele rele și necazurile departe de casă. Se spune că sub soc locuiește un duh rău care păzește comorile îngropate sub el. Floarea de soc se întrebuințează în medicina populară împotriva tusei, a emfizemului pulmonar (se bea ca infuzie), răgușelii (se face o fiertură din flori de soc și de mușețel care se bea seara la culcare, învelind bine bolnavul să transpire), vărsatului de vînt (varicelă) și scrofulelor (amigdalită). La români, busuiocul este planta dragostei. Este indispensabilă în farmecele de dragoste. În scop medicinal, busuiocul se pune la tăieturi și la bube. Fumul rezultat din punerea plantei pe foc se trage în piept, contra tusei, și pe nas, contra guturaiului. Cu tulpini aprinse de busuioc se ard negii. Împotriva durerilor de cap se face o legătură cu semințe de busuioc. Lemnul de paltin alb se punea în vasele cu brînză pentru a împiedica mucezirea. Făcînd în casă fum din frunze de paltin, în ziua de Ispas, vei fi ferit de descărcările electrice din timpul furtunii. Despre salata verde se crede că ar avea proprietăți magice, inclusiv puterea de a stimula dragostea și de a contracara acțiunea vinului. Salata verde le ajută pe tinerele femei să rămînă însărcinate și anumite soiuri de salată pot ajuta la naștere prin atenuarea durerilor. Dacă bei un pahar de zeamă de varză înainte de culcare și apoi mergi către pat cu spatele, în vis, iubitul/iubita îți va oferi un pahar cu apă.

Miraculoasa nuielușă de alun

Vîscul se ține pe pragul ușii de la intrare pentru a speria spiritele rele și a le atrage pe cele bune. La drum, te ferește de sălbăticiuni. Este singura plantă care scade tensiunea arterială la hipertensivi și o crește la cei hipotensivi. Sucul proaspăt de vîsc poate înlătura sterilitatea. Vîscul în casă vindecă boli, este un antidot al otrăvurilor, aduce noroc și fertilitate. O fată care stă sub o ramură de vîsc, n-are voie să refuze niciun băiat care vrea să o sărute. Alunul apare în multe descîntece, în special în cele de mușcătură de șarpe. E și leac băbesc contra vătămăturii (alune pisate, puse în rachiu cald, amestecat cu untdelemn). Ceaiul din floare era util în boala de piept. Băile de alun erau făcute copiilor slăbănogi, ca să-i întărească. Cu smicele (nuiele) de alun se descîntă apa neîncepută, cu care se spală rănile de la mușcătură și e dată să bea celui mușcat de șarpe. Nuiaua de alun descîntată lua puterea șarpelui de a mușca. Cu nuielele de alun se descoperă comorile ascunse sau se neutralizează efectele nocive ale comorilor nefurate. Tot cu aceste nuiele sînt lovite de trei ori obiectele sau ființele ce trebuie fermecate sau desfermecate. Crenguțele de alun ținute în vază feresc locuința de dezastrele provocate de apă și foc. Pelinul era considerată plantă antidemonică, dar se lua și contra limbricilor, în dureri de stomac, răceli, paralizie. Frunza opărită cu oțet se lega la cap contra durerilor. Cine purta pelin la brîu era apărat de friguri. Ca Ruzaliile, niște duhuri rele, să nu te pocească, trebuia să porți pelin la gulerul cămășii.

Sulfina și neghina

Este foarte mare noroc să găsești un trifoi cu patru foi. Trifoiul apără atît omul cît și animalele de ghinioane și descîntece și aduce noroc celor care îl țin în casă. O fată își va găsi alesul în ziua în care va găsi un trifoi cu 4 foi. Babele îl puneau în scăldători pentru întărirea celor slăbiți de boli. Se zice că acela care mănîncă sfeclă roșie se îndrăgostește. Sulfina era bună contra moliilor și ploșnițelor, dacă era pusă între haine. Ceaiul ajuta în insomnii și dureri de ochi. Tulpinile fierte ajutau contra vărsăturilor. Babele indicau să se lege sub maramă planta ruptă luni dimineața. Salcia era leac în reumatism și friguri. Lujerii tineri, dospiți în țuică, se dădeau contra durerilor de stomac. Superstiția spune că dacă bați pe cineva cu mîțișori de salcie de la biserică, în ziua de Florii, pe acela nu-l mai dor urechile în timpul anului. Dacă prinzi o frunză ce cade în prima zi de toamnă, nu vei fi răcit toată iarna. Neghina era considerată o plantă de rău augur, însă semințele pisate se luau în vin, ca purgativ, iar rădăcina și făina de neghină, fierte în vin, se luau în pîntecarie. Nucul aducea speranța însănătoșirii. Babele doftoroaie recomandau băi cu frunze de nuc pentru bube, rîie și reumatism. Cu frunzele fierte și calde de nuc lecuitoarea înfășura burta femeii, ca să-i ușureze nașterea. Însă nucul nu trebuia tăiat niciodată, că era rău de moarte. Copacul putea fi doborît doar dacă avea trunchi tot atît de gros cît cel al omului care-l tăia.

Ceapa de sub pat

Lecuitoarele de altădată foloseau semințele pisate de pepene verde contra vărsăturilor. Numai că nu era voie să tăi pepene verde pe 29 august (Tăierea capului Sf .Ioan) pentru că erai în pericol să suferi de friguri. Rășina de pin era folosită la prepararea pomezilor și alifiilor, iar fiertura de lăstari în reumatism și rahitism. În același timp, în magie, atunci cînd cineva se chinuia greu înainte de a muri, babele îl scăldau în lăutoare făcută din lemn de pin ca să se ducă mai ușor. Un ghiveci cu aloe în casă previne accidentele casnice. Lemnul de frasin, purtat ca talisman, are darul să protejeze oamenii, în special cînd sînt în apropierea apei sau dacă trebuie să facă o călătorie cu vaporul. Atîrnat de tocul unei uși, frasinul ține departe spiritele rele. Crenguțele de mur pot atrage mai mulți bani în casă. Iarba mîței aduce în casă noroc. Pune cîteva castane pe foc sau pe grătar, dă-le nume, și castana care va sări prima îl reprezintă pe cel/cea care te iubește. O ceapă tăiată pe jumătate și pusă sub patul bolnavului îl va ajuta să lupte cu febra și cu efectele otrăvirii. Bulbul pisat sau copt se recomanda contra bubelor, rănilor. În arsuri, se ungea locul cu ceapă pisată, amestecată cu smîntînă. Femeile care n-aveau lapte mîncau multă ceapă. Însă capătă dureri de ochi, zice o credință, acela care aruncă ceapa în foc ori mănîncă pielița subțire.

Păpădia, plantă magică

Dacă iei o păpădie înflorită și sufli în ea cu putere, atîtea semințe cîte rămîn indică numărul copiilor pe care-i vei avea. Se zice că dacă o păpădie rămîne deschisă toată noaptea, a doua zi va ploua. Dacă mirosind o păpădie ți se îngălbenește nasul, cineva e îndrăgostit de tine. Se crede că, adăugînd buchetului de nuntă două, trei păpădii, căsătoria va aduce prosperitate, sănătate, iar copiii vor fi frumoși. Este, de asemenea, de bun augur pentru o tînără să poarte un colier de păpădii făcut de ea, și ghinion dacă i-l oferă cineva. Ghinion aduce și culesul păpădiilor dintr-un cimitir. Rădăcina de păpădie prăjită în smînînă se întindea pe o frunză de brusture și se aplica pe zonele cu dureri reumatismale. Ceaiul din rădăcina păpădiei și din flori uscate se lua contra durerilor de ficat. Frunza se storcea pe bube, după ce se descîntau. Ramurile verzi de mesteacăn se puneau cu un capăt în foc, iar seva ce ieșea prin celălalt capăt era o bună doctorie pentru pecingine. Fetele se ungeau cu această sevă ca să le crească părul lung. Mesteacănul era plantat în curte ca să aducă fericire în familie. Mușețelul atrage bunurile materiale și ține la distanță blestemele și farmecele. Ciuboțica-cucului are efecte diuretice și vitaminizante, dar purifică și spiritul. Lăcrămioara se cultiva pentru noroc și prosperitate. Ceaiurile din tulpini se luau contra durerilor de piept. Din flori se prepara odinioară o apă de obraz, în credința că acela care se va spăla cu ea va fi alb ca laptele. Roua de pe lăcrămioare se folosea ca picături contra conjuctivitei.

Ghioceii și dovleacul

Decoctul de lobodă se lua contra diabetului și se considera că această plantă anunță afaceri bune. Ghiocelul era adăugat în scăldători contra reumatismului. O superstiție spune că toți copiii trebuie să aducă mulți ghiocei mamelor, ca la vară să roiască ograda de tot atîția puișori. Se credea că gorunul aduce un noroc neașteptat dacă-l întîlneai pe drum. În medicina de la sate, scoarța se folosea ca leac al rănilor învechite. Florile de fîn amestecate cu tărîțe de grîu se adăugau în baie contra răcelii. Semănătorul trebuia să arunce mai întîi sămînța pe ogor cu ochii închiși, zicînd: „Așa să nu vadă păsările grîul, cum nu-l văd eu acum“. Se credea că acela care ia o pietricică și o învelește în iederă și atinge negul, acesta va dispărea. Piatra trebuie aruncată într-un loc umblat, ca să treacă negul asupra celui care va lua pietricica. Cine mînca dovleac avea viață lungă. Copt, era legat la gît contra gîlcilor. Vrejul lung se adăuga în scăldători pentru cei slabi, bolnăvicioși. Ca să nu faci rîie, nu trebuia să mai mănînci dovleac după Crăciun. Dacă femeia gravidă fura un dovleac, năștea copil pleșuv ca dovleacul.

Menta, planta călătorilor

Pe arsuri se puneau, altădată, boabe de fasole pestriță, pisate, cu boabe de porumb. Iahnia era folosită în degerături. Nu trebuie să mănînci fasole în prima săptămînă din Postul Mare, că faci bube. Frunzele de ferigă se puneau în baia copiilor rahitici. Rizomul cules toamna e bun contra teniei, pisat și amestecat cu miere. Se credea că acela care vede înflorind feriga, va avea mulți bani. Dacă ții gălbenele în casă, scapi de musafiri nepoftiți. Menta, utilă în crampe, dureri de dinți și sughiț, era recomandată călătorilor pentru că oferă protecție. Zorelele aduc armonie în casă. Gura-leului ține la distanță blestemele, la fel și sunătoarea. Floarea-soarelui aduce noroc în casă și îmbunătățește starea emoțională. Ceaiul din rădăcini de fragi se lua contra tusei, iar cel din tulpini în bolile de rinichi. Cu decoct se spălau bubele. Fetele se spălau cu floare de fragi, ca să fie plăcute. Dar nu era indicat să dormi sub cerul liber după ce ai mîncat fragi, pentru că șerpii puteau să-ți intre în gură, atrași de mirosul plăcut. Decoctul florilor de cicoare era util în boli de ochi. Ceaiul se lua contra durerilor abdominale, a durerilor canceroase, pentru scăderea tensiunii. Ceaiul era bun pentru înnoirea sîngelui. Fetele se spălau cu floare de cicoare, ca să fie plăcute. Femeile se încingeau cu tulpină de cicoare, la Sînziene, ca să nu le doară mijlocul în acel an.

Bradul, macul și bujorul

Urzica este recomandată pentru sănătatea părului și combaterea anemiei. În același timp, are proprietatea magică de a îndepărta blestemele și se spune că le întoarce către cel care le-a trimis. Narcisele erau considerate florile egoiștilor, dar erau și leac în aprindere de plămîni și suspine. Bradul are și funcție medicinală, dar și magică. Rășina lui lecuiește diferite boli, sub formă de alifie în care babele puneau ceară, seu, coada șoricelului, scrum de copită de cal, pînză de păianjen, toate plămădite în rachiu. Cu alifia aceasta se ungeau bubele. Rămurelele tinere erau puse în băi contra reumatismului. Ceaiul din conuri verzi era dat contra durerilor de stomac. Superstiția spune să nu răsădești brad, căci vei muri cînd rădăcina lui va fi cît capul tău. Se mai zice în folclor că anul va fi bogat în toate atunci cînd bradul face cucuruzi mulți, cu polen galben. Macul se dădea copiilor, ca să doarmă. Cei care aveau gușă, înghițeau în Postul Mare cîte o linguriță de semințe de mac, dimineața. Miresele care mergeau la cununie puneau în papuci atîtea fire de mac cîți copii doreau să nască. Semințele de mac se turnau în fîntîni, ca să plouă. Crenguțele de măr erau purtate în sîn pentru evitarea nedreptăților și ispitei. Fierte, erau bune contra bubelor dulci. Ceaiul din flori de bujor era luat contra durerilor de piept și era bun în boli femeiești. În medicina veterinară, se dădea cînd vitele urinau sînge. În scăldătoarea pruncului născut, dacă e băiat, se pune bujor, ca să fie rumen ca bujorul.

Cînepă și viță-de-vie

Ciuboțica-cucului sub formă de ceai se lua în dureri de cap. Pisată cu apă, era bună contra frigurilor. Rădăcina fiartă ajuta în boli de rinichi. În preajma plantei, se zice că și-ar face cuib cucul. Florile se legau la vasele de lut care se dădeau de pomană, în amintirea morților. Cînepa era și ea plantă cu virtuți magice și terapeutice. Din semințe fierte se făcea alifie pentru răni și bube dulci. Contra durerilor de urechi, se ținea urechea pe o oală în care se puneau cărbuni aprinși și sămînță de cînepă. Cînepa mai era bună contra limbricilor și a durerilor facerii. Ca să crească bine cînepa în acel an, femeile trebuiau să bea și să joace la Sfîntul Vasile sau în ziua lăsatului de sec din Postul Mare. Cînd vezi o rîndunică primăvara, aruncă țărîna în sus și pînă acolo de înaltă va crește cînepa. Brîndușa era folosită la vopsit ouă și lînă. Era și leac pentru răni și degerături. Decoctul era folosit contra păduchilor și cheliei. Se spune că e păcat să rupi această plantă de toamnă, pentru că ea e bucuria morților. Primăvara, cînd plînge vița, se adună seva în sticluțe și se folosește contra durerilor de ochi. Ceaiul din ciorchine e bun în alinarea durerilor de cap și la curățirea stomacului. Decoctul de ramuri și ciorchini (cu pojarniță și cătină) e recomandat contra diareei. Tescovina cu ovăz și boz e bună în băi contra reumatismului. Superstiția spunea că nu trebuie să mănînci cîrcei, ca să nu te apuce cîrceii.
ïżœn lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteïżœi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacïżœ precizaïżœi sursa ïżœi dacïżœ inseraïżœi vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!
Comentarii:



Articole la Doctor




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpïżœrïżœ aici ziarul complet ïżœn format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Parteneriat „smart-city“


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Premieră


    Autogara va avea gazon pe acoperiș


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


    04.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari


    Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Avertisment


    Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Afinele, boabe de sănătate


    04.08.2020
  • ➤ Life


    S-a dat de gol


    Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Ruby face senzație în Grecia


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Zeny a împlinit 2 ani


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    PROMOVARE ÎN LIGA 1


    Euforie!


    04.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un proiect pierdut?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


    03.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


    03.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    De la 1 august


    La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


    03.08.2020
  • ➤ Religie


    Tradiții


    Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


    03.08.2020
  • ➤ National


    Barometru IMAS - Europa FM


    PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


    03.08.2020
  • ➤ National


    Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Senzații


    Antonia face iar valuri


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Anca Țurcașiu începe o viață nouă


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Loredana ține pasul la 50 de ani


    03.08.2020
  • ➤ Life


    O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


    03.08.2020
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    AUTO


    Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    FOTBAL


    „Festival” de goluri pentru Corona


    03.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un bilet în plus


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


    02.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Doctor natura


    Castravetele, leguma cu zeci de întrebuințări

    Articolul urmïżœtor


    Stetoscop

    Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

    www.monitorulexpres.ro

    | | |
    2003 - 2024 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25 milisecunde, încărcat în milisecunde