Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Evaluarea Națională, la final


Suspiciuni grave la corectarea lucrărilor la germană

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 29.06.2020
• În tot județul Brașov, 60% din cele peste 500 de contestații făcute de elevii nemulțumiți de note la probele examenului au fost soluționate în favoarea candidaților
Absolvenții de clasa a VIII-a din Brașov se pregătesc să-și completeze fișele de înscriere la liceu. Vineri s-au publicat mediile finale după Evaluarea Națională, după ce și contestațiile depuse de cei nemulțumiți de notele obținute la una dintre probe au fost soluționate. Deși, ca număr de medii maxime nu s-a modificat nimic, în final rămânând tot 30 de absolvenți de „10 curat”, o situație deosebită a apărut la Colegiul Național „Johannes Honterus”, unde 24 din cele 27 de contestații au fost soluționate cu punctaj în plus, în unul dintre cazuri fiind vorba de o majorare chiar cu 3,5 puncte. Părinții au mari suspiciuni la felul cum au fost corectate lucrările la germană și au trimis o petiție la Ministerul Educației.

77,8% dintre candidați au obținut medii peste 5

În acest an, rata de participare la Evaluarea Națională a fost de 94,87%. 4.416 candidați au fost prezenți, dintr-un total de 4.655 elevi înscriși. Șase absolvenți de clasa a VIII-a nu au putut participa la etapa I a sesiunii 2020 a Evaluării Naționale din motive medicale, aceștia înscriindu-se pentru etapa a II-a, etapă care va debuta luni, 29 iunie, cu proba la Limba și literatura română. În urma datelor obținute în urma reevaluării lucrărilor contestate, Inspectoratul Școlar Județean Brașov a realizat propriul „tablou” al acestei Evaluări Naționale. Conform analizei realizate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 77,81%, reprezentând 3.436 de candidați, ceea ce înseamnă o creștere a acestui număr față de rezultatele inițiale. Mai exact, nouă candidați au trecut pragul mediei 5 în urma contestațiilor. Numărul candidaților cu media generală de 10 a rămas, în schimb, același: 30. Față de anul trecut, acest rezultat este vizibil mai bun. La Evaluarea Națională 2019, doar 11 elevi din județul Brașov au obținut media maximă.

Aproximativ un sfert dintre medii sunt între 8,00 și 8,99

La proba de Limba și literatura română, 3.683 de candidați (82,84%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 104 candidați au obținut nota 10. La Matematică, 3.299 de candidați (74.71%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 123 de candidați au obținut nota 10. La Limba și literatura maternă, 384 de candidați (92,98%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar un număr de 3 candidați au obținut nota 10, arată cifrele finale după soluționarea contestației. „De remarcat este faptul că anul acesta au fost înregistrate 929 de medii între 8,00 și 8,99, cu 295 mai multe decât în anul 2019 și 749 de medii între 9,00 și 9,99, cu 293 mai mule decât în anul precedent. Creșterea numărului de medii pe plaja superioară va avea ca și consecință creșterea mediilor de admitere la clasele de liceu la care s-au înregistrat anul trecut mediile de admitere cele mai mari”, au precizat reprezentanții IȘJ Brașov.

60% dintre contestații soluționate cu note mai bune

Elevii din județul Brașov au depus 502 contestații, mai puține decât în ultimii doi ani totuși. Cele mai multe coltestații au fost depuse la Limba și literatura român㠖 278. Dintre toate contestațiile, 299 au fost rezolvate în favoarea candidaților, obținându-se note mai mari decât la evaluarea inițială, 32 au rămas la nota inițială iar 171 au scăzut. Astfel, în urma reevaluării lucrărilor, 264 de medii au crescut, 20 au rămas neschimbate, iar 127 au scăzut.

24 din 27 de contestații de la „Honterus”, admise cu punctaj superior

O situație aparte, chiar îngrijorătoare, a apărut la Colegiul Național „Johannes Honterus”, acolo unde 225 de elevi care au studiat la clase cu predare în limba germană au susținut examenul de Evaluarea Națională. Aceștia au avut o probă în plus, cea de Limba matern㠖 germană. 27 de rezultate au fost contestate la această probă, iar 24 dintre contestații au fost admise cu o notă mai mare decât cea de la evaluarea inițială. Mai mult decât atât, 14 dintre elevi au primit note cu peste un punct mai mari, în urma contestației.   Părinții elevilor de la „Honterus” s-au arătat revoltați de această situație și au sesizat-o, printr-o petiție, la Ministerul Educației, cerând o verificare a modului în care s-a făcut corectarea lucrărilor.
„ (...)vă supun atenției situatia revoltătoare a rezultatelor după contestații aferente lucrărilor la limba germană, care relevă diferențe extrem de mari față de notele acordate de prima comisie de corectare și care creează îndoieli justificate cu privire la modul în care au fost evaluate TOATE LUCRARILE ELEVILOR. Astfel, așa cum se poate vedea din tabelul anexat, există diferențe de până la 3,5 puncte între notele obținute înainte și după recorectarea lucrărilor, situația fiind următoarea:
-din totalul de 28 lucrări contestate, dupa recorectare 25 au obținut punctaje superioare (un procent de 89, 28 %).
-din cele 25 de lucrari care au obținut punctaje superioare, 14 au obținut punctaj suplimentar de peste 1 punct (56 %).
-au fost 6 elevi care au obtinut peste 2 puncte diferență față de prima notă acordată.
- a existat o situație în care elevul a primit după recorectare 3,5 puncte în plus față de prima notă obținută.
În contextul în care această situație ridică semne de întrebare cu privire la modul de evaluare al acestor lucrari, vă rugam să dispuneți recorectarea tuturor lucrărilor de limbă maternă (germană) din județul Brașov întrucât este foarte clar că lucrările au fost subevaluate în prima etapă de corectare, iar consecințele care derivă din aceste erori afectează grav poziția în ierarhia de admitere la liceu și drepturile elevilor de a beneficia de o evaluare corectă, echidistantă și obiectivă a testelor susținute“, se arată în scrisoarea adresată ministrului Monica Anisie.

Lucrărilor care au obținut o diferență de 1,5 puncte, recorectate

De altfel, și IȘJ Brașov, a luat act de această sesizare, amintind că, în conformitate cu procedurile de corectare, contestațiile au fost soluționate în alt județ. De asemenea, IȘJ reamintește că, în cazul lucrărilor care au obținut un punctaj cu mai mult de 1,5 în plus sau în minus după contestație urmează o a treia evaluare, tot în alt județ, iar nota obținută va fi cea finală. „În conformitate cu aliniatul (3) și (4), art. 8 din Ordinul M.E.N. nr. 4916 din 26.08.2019, în cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestați. Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare […]. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații. Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.”, a explicat IȘJ.

2-6 iulie, perioada de înscriere la liceu

Examenul de evaluare națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere în liceu constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la probele scrise ale Evaluării Naționale (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (cu o pondere de 20%). Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 2 – 6 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (10 iulie).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Creșele și grădinițele din Brașov rămân închise până la toamnă

  Articolul următor


  Fără măsuri de relaxare de la 1 iulie

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23 milisecunde, încărcat în milisecunde