Poinsetia își are originea în regiunile muntoase și umede ale Mexicului și Americii Centrale, unde a fost cultivată ca plantă cu proprietăți terapeutice încă din secolele XIV-XV
Poinsetia, Euphorbia pulcherrima după denumirea sa latinească, este, probabil, o plantă binecunoscută. Așa-zisa Stea a Crăciunului își are originea în regiunile muntoase și umede ale Mexicului și Americii Centrale, unde a fost cultivată ca plantă cu proprietăți terapeutice încă din secolele XIV-XV de către azteci (numele sub care aztecii cunoșteau această plantă era Cuetlaxochitle, care în traducere înseamnă floare care piere și se ofilește, ca tot ce e pur). Numele de Poinsetia i-a fost atribuit în onoarea celui care a descoperit-o ca plantă ornamentală la 1820, Joel Robert Poinsett, primul ambasador american în Mexic.
Înflorită de Crăciun
Poinsetia este o plantă perenă, care înflorește din noiembrie pînă în februarie în casele noastre. Frumusețea sa nu se datorează, cum am putea crede, florilor, care sînt absolut insignifiante, ci unei anomalii genetice care se manifestă prin modificarea frunzelor așezate la baza florii. Aceste mănunchiuri de frunze modificate, numite bractee, capătă culoarea roșu aprins simultan cu apariția florilor. Pentru a înflori de Crăciun, Poisentia are nevoie de peste douăsprezece ore de obscuritate completă pe zi, începînd cu 1 octombrie și pînă la 1 decembrie. Poinsettia este o plantă simbol și poate fi un cadou deosebit. De asemenea, ea trebuie să existe în orice cămin în perioada sărbătorilor de iarnă.
O legendă mexicană
Probabil că mulți se vor întreba care este legătura dintre această plantă și sărbătoarea Crăciunului. Există o veche legendă mexicană care povestește cum că, după creștinarea mexicanilor de către spanioli, un copil foarte sărac își dorea să-i ofere lui Iisus un dar. Deși nu avea bani, el știa că un dar, cît de umil, dacă este oferit cu dragoste și credință este bine primit de Dumnezeu, așa că a cules un mănunchi de flori de pe drum și l-a dus la biserică. Legenda spune că plantele culese (care erau Poinsetia) au înflorit chiar în ziua de Crăciun în superbe buchete roșii, iar martorii evenimentului au simțit miracolul sărbătorii și au numit această plantă Steaua Crăciunului.
Nu este o plantă pretențioasă
Steaua Crăciunului este una dintre plantele de apartament cel mai ușor de îngrijit și, poate de aceea, una dintre cele mai des întîlnite în apartamentele noastre. Efortul de îngrijire a acestei plante va fi extrem de mic, deoarece este o plantă viguroasă. Chiar dacă nu ați mai cultivat pînă acum plante de apartament, dar v-ați hotărît că ar fi o idee bună să începeți deoarece ați vrea să aduceți în căminul vostru un strop de frumusețe, nu vă fie frică să începeți cu Poinsetia. Nu este o plantă pretențioasă. Steaua Crăciunului crește sub forma unui arbust cu frunzele mari și late, în formă de stea. Frunzele plantei se colorează în luna decembrie în roșu, galben, roz sau crem și își mențin culoarea pînă în primăvară. Planta este adesea folosită ca plantă decorativă, fiind ea însăși un simbol al Crăciunului.
Cum o îngrijim
În ceea ce privește felul cum trebuie udată, planta nu este deosebit de pretențioasă. Este mai degrabă sensibilă la mișcări sau mutări decît la lipsa apei. Se pare că planta poate rezista și o săptămînă fără a fi udată. Nu se va ofili decît atunci cînd nu este udată mai mult de o săptămînă. Totuși, este recomandabil să mențineți sănătatea plantei udînd-o zilnic cu o cantitate mică de apă.
Este interzis să udați planta în farfuriuță. Este preferat să mențineți doar pămîntul umed, deoarece adunarea umezelii stătute în ghiveci va ofili planta.
Pentru ca o Poinsetia să reziste de-a lungul iernii, va necesita temperaturi de minim 15 grade. În cazul în care obișnuim să ne ținem plantele pe balcon, este bine ca iarna să mutăm Steaua Crăciunului în casă. Acest lucru este valabil și pentru cazurile cînd balconul este închis, acesta neputînd asigura temperaturi de 15 grade.
Se obișnuiește ca planta să se tundă pentru a nu deveni deosebit de frunzoasă. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primăvara, cînd planta devine mai puțin sensibilă. Este bine să tundeți planta, scurtînd lăstarii, pentru a stimula ramificarea plantei.
În timpul primăverii și verii, este bine ca planta să fie păstrată afară, într-un loc semiumbrit.
După trecerea perioadei de înflorire, Poinsetia are nevoie de o perioadă de repaus de cel puțin două luni, timp în care se vor rări udările și se vor suspenda fertilizările.
Pentru o înflorire cît mai reușită, vă recomand să folosiți îngrășăminte a căror formulă să conțină molibden, întrucît lipsa acestui element duce la degradarea și, în final, la moartea plantei.
Cum o înmulțim
În ceea ce privește înmulțirea Poinsetiei, se poate realiza prin butășire sau prin semințe, însă procesul este anevoios și de lungă durată. Pentru realizarea cu succes a procesului de butășire se recoltează de pe planta-mamă butași de 10-12 cm lungime, care să aibă vîrsta de minim 5-6 săptămîni. Acești butași au o sevă lăptoasă, numită latex. Trebuie să știți că latexul împiedică formarea rădăcinilor la butaș, prin procese de oxidare celulară, astfel că butașul, înaintea plantării, trebuie supus unui proces de eliminare a latexului. În acest scop, se introduce butașul cu baza în apă la temperatura de 25-30 de grade Celsius, proces care favorizează eliminarea latexului. Este recomandabilă plantarea butașului în turbă amestecată cu nisip, la temperatura constantă de 20-22 de grade Celsius, și acoperirea sa cu un clopot care poate fi din sticlă sau din plastic.
Aveți grijă la următoarele lucruri
Cumpărare și transport: la cumpărare, priviți florile mici, galbene-verzi dintre frunzele superioare. Ele nu trebuie să fie înflorite sau căzute. Împachetați bine planta, căci este sensibilă la frig. Loc: pentru că planta iubește căldura, potrivite sînt temperaturi de 20 de grade. Așezați-o într-un loc luminos.
Un truc
Zilele scurte din toamnă stimulează reînflorirea plantei. Acest efect este stricat din cauza lămpilor din casă. De aceea, trebuie să apelați la următorul truc: începînd din octombrie și pînă în decembrie, aveți grijă ca planta să nu capete decît 10 ore de lumină pe zi. Pentru aceasta, există o metodă foarte simplă. Așezați peste plantă, de la 6 seara pînă la 8 dimineața, un carton mai mare sau o găleată.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!