Perioada de trecere între vară și iarnă este un fel de a doua primăvară, perioadă de creștere și înflorire în care și plantele de apartament reclama îngrijiri atente.
Odată cu scăderea temperaturii a sosit și vremea retragerii plantelor în interior după lunga lor vacanță în aerul cald de afară. Lunile octombrie și noiembrie pot rezerva surprize neplăcute privind scăderea bruscă și neașteptată a temperaturii de la o zi la alta. Un salt de temperatură poate fi foarte dăunator pentru unele plante.
Prima mișcare este legată de întreținerea ghiveciului.
Pe fundul vasului se va face o curățenie atentă, după care vasul va fi așezat pe o farfurie sau un alt fel de suport, poate mai decorativ, și acesta foarte atent curățat. În casă, ghiveciul se va poziționa într-o zonă cît mai depărtată de sursa de căldură și de lumina directă a razelor de soare, care ar putea să dauneze frunzelor.
Viața din aer liber sau lungile perioade de abandon din cauza vacanțelor ar fi putut atenta la sănătatea plantelor. Din acest motiv este necesar să oferim plantelor o parte din timpul nostru liber pentru cîteva acțiuni de îngrijire și recuperare a celor ce dau semnale de suferință. Înainte de a retrage plantele în interior, trebuie controlate pentru a nu a aduce cu ele paraziți ascunși. Se vor controla tulpinile și se vor ridica frunzele pentru a fi observate cu atenție. În cazul unor dubii este indicat să se efectueze un tratament cu anticriptogamice sau insecticide cu spectru larg.
Este fundamental să se respecte microclimatul plantelor pentru a face în așa fel încît ciclul lor biologic să rămînă neschimbat și în interior. Pentru început, planta trebuie ștearsă de praf, frunză cu frunză. Pentru această operațiune se pot folosi și produse adaptate pentru recăpătarea vigorii, cu scopul de a favoriza formarea noii vegetații și redarea mai intensă a culorii frunzelor. Se vor elimina și tulpinile care s-au dezvoltat excesiv. În mod obișnuit, frunzele care au stat în aer liber vor fi vaporizate cu apă călduță și șterse delicat cu o cîrpă umedă, mai ales cele de dimensiuni mari care au acumulat mai mult praf pe suprafața lor.
Aceasta este perioada potrivită pentru a îndeplini schimbările și tratamentele corecte. Pentru cei care doresc să renoveze ambientul din casă cu o idee originală, Nertera sau Soleirolia pot fi soluția ideală. Aceste două curioase plante de apartament mereu verzi sînt perfecte pentru decorarea pervazelor, creînd o oază de prospețime în ghivece datorită frunzulițelor verzi ascunse de bacele colorate în portocaliu și alb (în cazul Nerterei) sau frunzulițe colorate în nuanțe de verde, închis sau deschis (cu Soleirolia, originară din Corsica, planta poate cea mai adaptată pentru dormitor).
Pentru ambele plante, ideale sînt: temperatura ce nu depășește 20 de grade C, umbră și umiditatea ambientală (80%). Rămîne ca fiecare dintre noi să dea dovadă de creativitate și bun gust, valorificînd aceste două plante, combinîndu-le în coșulețe din ramuri împletit, rustice, de mare efect dacă sînt atîrnate.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!