Capsicum annuum, ardeiul roșu, este o Solanacee originară din partea centrală și de sud a Americii. Este o plantă erbacee perenă, cultuivată ca anuală fie în scop culinar, fie decorativ. Are gustul mai mult sau mai puțin picant conform varietății (deci a cantității de capsicina).
Generalități
Varietatea cea mai cunoscută este Paprika, ardei roșu cu o formă conică, dulce sau, de cele mai multe ori iute. Altă varietate este Carota Bulgara, lung de 8 centimetri, cu un gust picant. Serrano este ardeiul roșu iute utilizat la prepararea sosurilor mexicane.
Capsicum annuum produce frunze destul de abundente, ușoare, de culoare verde, dar și flori mici și albe. Acestea lasă loc unei abundente producții de fructe, bace roșii, care nu vor fi altceva decît ardeiul picant utilizat în bucătărie. Acesta se poate consuma proaspăt, gătit sau poate fi uscat și păstrat sub formă de ghirlandă. Aceasta se agață în bucătărie (mai ales dacă s-a optat pentru o bucătărie în stil rustic) cu scop ornamental, dar și pentru a fi utilizat pe parcurs. În luna septembrie ardeii roșii ajung la maturație, bacele putînd fi recoltate, strînse în mănunchiuri și lăsate să se usuce la aer liber. Înainte ca ardeii iuți să fie manevrați, sînt necesare mănușile de protecție pentru mîini și, mai ales, nu trebuie atinși ochii și mucoasele, pentru evitarea iritațiilor și a lacrimilor.
Procedeu de uscare
1. Se curăță ardeii cu o cîrpă de vase și, după ce se spală, se elimină exemplarele ce nu sînt întregi și sănătoase. Se introduce o sfoară de bucătărie subțire prin urechea unui ac gros de cusut, cu care se străpunge pețiolul ardeiului pentru a trece sfoara. Este foarte important să nu se atingăa fructele, ce trebuie să fie bine strînse unele de altele. La sfîrșit se face un nod gros și rezistent.
2. Ghirlanda cu ardei picanți se usucă într-un loc aerisit și uscat. Bacele nu vor fi expuse direct la razele de soare: cel mai bun loc de uscat se afla sub un acoperiș. Nu se lasă la uscat într-un loc închis și umed (spre exemplu în bucătărie). De-abia după ce bacele devin seci, ghirlanda poate fi atîrnată în bucătărie, prelevînd din cînd în cînd ardeii iuți de care avem nevoie.
Pulberea de ardei roșii
Din ardeii uscați se obține pulberea specifică, iar aceasta se poate păstra tot anul. Iată ce trebuie facut: se curăță de coajă bacele seci, se scoate pețiolul și semintele. Se macină apoi foarte fin într-o piuliță și se păstrează pulberea obținuta într-un borcan de sticlă închisă la culoare.
Cultivarea în apartament
Primăvara se pot achiziționa plante adulte cultivate deja în ghiveci sau, în luna februarie, planta se poate semăna. În acest caz, ghiveciul va trebui păstrat într-un loc protejat pînă la primăvară. Apoi se așază într-un loc foarte luminos și insorit. Substratul (din ghiveci sau chiar din grădină) va fi fertil, bine drenat și afînat. Planta se teme de apă stagnantă, dar se udă din luna martie pînă la sfîrșitul lunii octombrie. Fertilizantul va fi cel obișnuit pentru plante cu flori și va fi adminsitrat la fiecare 15 zile.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!