Considerată una dintre cele mai frumoase flori exotice, orhideea se poate încadra perfect oricărui decor. Însă, pentru a te bucura de ea, trebuie să-i oferi condiții adecvate și îngrijire potrivită. Familia orhideelor cuprinde circa 20.000 de specii și sute de hibrizi ale acestora. În natură ele cresc pe sol (terestre) și pe coaja copacilor sau pe stînci (epifite). Ideea de a cultiva orhidee ca plante de interior provine din regiunile tropicale și subtropicale unde condițiile privind circulația aerului, temperaturile și umiditatea diferă mult de climatul din România. Cu timpul, s-a demonstrat că orhideea este o plantă destul de adaptabilă, iar mentalitatea că este scumpă, prea sensibilă și prea sofisticată sau pretențioasă este oarecum învechită. Într-adevăr este mai pretențioasă decît multe alte plante de interior, dar, cu puțină atenție și dedicație putem crește în apartament, pentru mulți ani, o orhidee.
Orhideele nu trebuie judecate după aparențe
Orhideele sînt plante care nu trebuie judecate după aparențe. Există multe specii care par insignifiante și pentru care parcă numele de orhidee înseamnă cam mult, dar cînd înfloresc de multe ori surpriza este neașteptat de mare. Unele dintre ele, pe lîngă frumusețea florilor și coloritul deseori excentric, au și un parfum deosebit, cum este cazul orhideei-vanilie. Florile orhideelor au o diversitate impresionantă ca forme, mărimi și culori. Dimensiunile pot varia de la cîțiva milimetri pînă la 50 cm în faza maximă de înflorire. În funcție de specie florile sînt grupate în inflorescențe sau solitare. Sînt și specii de orhidee ale căror tulpini ajung la 2 metri înălțime și au aproximativ 200 de flori.
Cum udăm orhideea?
Orhideele iubesc locurile luminate, dar se tem de razele de soare directe și de curenții de aer. Iarna adoră temperaturile de 14-16 grade C, iar vara pe cele de 22-24 grade C. Pentru stropiri, se folosește apă la temperatură medie (pentru ca planta să nu intre în șoc termic și să îi cadă bobocii) și fără calcar (folosește apă de ploaie sau apă de izvor slab mineralizată) sau ceai rece. Atunci cînd uzi orhideea, nu uda frunzele și evită să lași apa să stagneze în farfurioară. Iarna, cînd încălzirea funcționează, iar atmosfera este uscată și caldă, atunci este permis să pulverizezi apă pe frunze; o altă opțiune este să pui ghiveciul pe un strat de pietriș de rîu menținut mereu umed. În cazul pulverizărilor, nu uda florile pentru că se păteaza. Administrează-i îngrășămînt pentru orhidee în apa pulverizată pe frunze sau diluat în apa de stropit, la fiecare două stropiri. După înflorire, mută planta la fiecare 2-3 ani într-un substrat compus din scoarță de copac mărunțită, mușchi, polistiren și turbă grosieră.
Cum faci orhideea să reînflorească?
Cum faci orhideea să reînflorească? După înflorire, instalează planta într-o cameră mai rece sau în grădină, la umbra unor arbori mari. Redu stropitul, dar menține pulverizarea apei pe frunze. Pentru o mai bună îngrijire a orhideelor, de preferat ar fi să instalezi ghiveciul într-un alt ghiveci, puțin mai mare, al cărui fund este tapetat cu bile de argilă. Acest strat va fi menținut permanent umed și asigură-te că fundul ghiveciului nu stă în apă. Cînd o tulpină a terminat de înflorit, nu trebuie tăiată niciodată de la bază. Așteaptă înmugurirea noilor tije florale pe tulpină și apoi taie crenguța, chiar deasupra mugurilor. Udă bine în jurul plantei și lasă apa să se scurgă prin substrat. Dacă atmosfera este foarte uscată, pulverizează suprafața substratului între două stropiri. Pulverizează, de asemenea, pe spatele frunzelor, evitînd ca apa să curgă în picături pe frunze sau pe pseudo-bulbi.
Cea mai simplă metodă de înmulțire a orhideelor este divizarea tufei. Aceasta se aplică plantelor bine dezvoltate, dar fără a se afecta estetica și sănătatea acesteia. Orhideele se mai înmulțesc prin butași sau prin semințe.
Atunci cînd orhideele au vîrful frunzelor înnegrite, este vorba despre o carență de calciu. Dacă pe frunze apar pete gălbui înseamnă că temperatura din aer sau din apă cu care a fost udată a fost scăzută.
Cele mai importante specii
Iată cele mai importante specii de orhidee: Phalaenopsis (așa-numitele orhidee-fluture înfloresc o dată sau de două ori pe an), Cattleya (a fost adusă în Europa în 1813 de către botanistul englez William Cattley. Toamna sau primăvara, această orhidee produce flori parfumate), Cymbidium (orhideea barcă, crește la altitudini de peste 2000 de metri și este foarte viguroasă. Numeroasele ei flori reunite în ciochini denși înfloresc o dată pe an, în perioada mai-octombrie), Paphiopedilum (saboții lui Venus, vînați de botaniști, sînt flori puse sub înaltă protecție, fiind autorizată doar cultura hibrizilor) și Vanda (foto - una dintre speciile cel mai greu de cultivat). Există o mulțime de genuri și specii, așa că este foarte dificil să vorbim despre ele.
Boli și dăunători
Virozele se manifestă pe frunze sub formă de pete neregulate sau dungi, la început galbene, care apoi evoluează spre necrozare; pentru prevenirea virozelor se recomandă distrugerea insectelor care sînt vectorii bolii și sterilizarea uneltelor cu care se lucrează, cu o soluție naturală de fosfat trisodic sau apă de var cu un pH foarte ridicat. Putregaiurile negre sînt larg răspîndite; simptomele apar la baza plantei și pe rădăcini, părțile atacate înnegrindu-se, prezentînd adesea o margine galbenă; tăierea părților atacate și tratarea cu fungicide sînt absolut necesare. Putregaiurile bacteriene se manifestă prin apariția de pustule mari pe frunze, urmate de un putregai moale pe toată suprafața lor; trebuie tăiate imediat părțile atinse de boală pentru a se evita contaminarea plantelor vecine, iar pe tăieturi se aplică o pudră de hidroxid de cupru. Se scade ușor temperatura și umiditatea relativă pentru a se diminua extinderea bolii.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!