Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Periodice -> Casa mea
Publicitate

Decorativă în orice casă


Cissus, vița de apartament

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 02.10.2010
Cissus, vița de apartament, este o plantă agățătoare ce crește ca o tufă, tulpinile avînd frunze colorate în verde închis, zimțate și cîrcei pentru fixare pe stative, spaliere. Originare din estul Asiei, Africa și America, aceste plante cățărătoare sînt adecvate ca plante de apartament, ideale pentru locuri răcoroase și umbroase și ușor de cultivat. Din acest gen fac parte circa 350 de specii și numeroase varietăți diferite prin forma și culoarea frunzelor. Unele specii au tulpini suculente cu forme ciudate. Datorită aspectului lor, aceste plante pot fi aranjate în diverse moduri: ca plante cățărătoare, căzătoare sau în coșulețe suspendate; strîns înrudite cu vița-de-vie, marea majoritate a acestor plante produc cîrcei cu care se pot ancora de orice suport. Atenție sporită pentru că planta se adaptează greu și la soare! Udarea trebuie să asigure, vara, un sol permanent umed, dar nu în exces, însă iarna, cantitatea de apă se va reduce pentru a preîntîmpina putrezirea rădăcinilor. Pentru ca frunzele să fie sănătoase, bine fixate, vara, Cissus necesită pulverizarea cu apă. La udare, vara, trebuie adăugate și substanțe nutritive.

Cultivare

Dacă este cultivată ca plantă cățărătoare, introduceți una sau două bețe în compostul din ghiveci pentru ca ramurile să găsească astfel un suport, fiind însă atenți să nu le traumatizați rădăcinile; în schimb, dacă o să cultivați planta ca pe una agățătoare, lăsați cîrceii să se prindă liber de suporturi sau legați tulpinile de ele, însă nu prea strîns, conform www.fundesign.ro.

După ce planta crește, înlocuiți suporturile cu bețe mai lungi sau cu un grilaj de care puteți agăța ramurile din ce în ce mai numeroase. Spre sfîrșitul primăverii, plantei i se scurtează ramurile; dacă este foarte viguroasă trebuie să faceți această operație de mai multe ori în timpul creșterii. Perioada de creștere maximă este între sfîrșitul lui martie și sfîrșitul lui august; în aceste luni trebuie să o udați abundent, fără însă a îmbiba compostul, deoarece rădăcinile putrezesc ușor. Primăvara și vara crește bine la o temperatură de 18-24 grade C. Cissus discolor necesită chiar 27-30 grade C. Asigurați împrospătarea aerului și umiditatea corespunzătoare stropind-o sau, chiar mai bine, așezînd ghiveciul pe un suport plin cu pietriș ud; administrați îngrășăminte la fiecare două-trei săptămîni, adăugînd în apa cu care se udă planta un îngrășămînt lichid. Toamna și iarna, pentru majoritatea plantelor sînt suficiente 7 grade C, excepție făcînd Cissus discolor care necesită cel puțin 13 grade C: la temperaturi mai mici această plantă suferă, frunzele își pierd culoarea și cad; această specie necesită și lumină puternică, în timp ce restul trăiesc bine în penumbră. Udați-le moderat, atît cît să nu se usuce; din septembrie pînă în martie nu mai administrați îngrășăminte. Speciile suculente se așază în plină lumină și se udă moderat în perioada de creștere, operație care se sistează iarna.

Reproducere

În plină primăvară puteți preleva din mlădițele tinere butași lungi de 5-7 cm, de care este bine să lăsați prinsă, dacă este posibil, o bucată din crenguța pe care au crescut; tratați partea inferioară a butașilor cu hormoni rizogeni, apoi plantați-i într-un amestec format din părți egale de nisip și turbă; mențineți-i la o temperatură în jur de 24-26°grade C și păstrați umiditatea amestecului și a aerului timp de două-trei săptămîni, adică pe perioada necesară înrădăcinării (cu ajutorul unei lădițe pentru multiplicare puteți menține o temperatură optimă constantă și să accelerați procesul de dezvoltare a rădăcinilor). Cînd butașii au prins rădăcini, plantați-i în ghivece cu pămînt corespunzător; țineți-i la umbră și umiditate, într-un loc bine aerisit; astfel se vor dezvolta rapid. Unele specii suculente se înmulțesc folosind semințele care, așezate într-un amestec de turbă și nisip în părți egale și acoperite cu un strat de nisip grosier, vor încolți în cinci-șase săptămîni. Transplantați plantele atunci cînd sunt suficient de dezvoltate.

Pericole și precauții

• Este o plantă robustă, fiind rar ținta bolilor sau paraziților. Fiți atenți la aspectul frunzelor. Dacă atîrnă și sînt veștejite înseamnă că planta este expusă la temperaturi prea reci și, prin urmare, trebuie așezată într-un loc mai cald. În schimb, dacă sînt pătate sau distruse înseamnă că le-ați udat prea mult; lăsați planta să se usuce pentru o perioadă scurtă de timp și apoi udați-o atît cît să o mențineți umedă. Dacă frunzele sînt veștejite, brune și cad, înseamnă că planta a fost expusă excesiv la soare și căldură. Se poate întîmpla uneori ca o plantă de 6-7 ani să își piardă vigoarea și să moară; aceasta se datorează doar vîrstei înaintate.

Specii și varietăți

• Cissus antarctica este o plantă care produce numeroase frunze cordate, verde închis, lungi de 10 cm și late de 5 cm, cu nervuri brune, subțiri. Este originară din Australia; planta adultă poate înflori și produce apoi fructe negre, necomestibile, dar acest lucru nu se întîmplă dacă este cultivată în casă.
• Cissus discolor este o plantă cățărătoare robustă; dacă este lăsată să crească liber într-un ghiveci mare ajunge la aproximativ 2 m înălțime și formează o coloană de frunze. Acestea sînt lungi de 15 cm și au nervuri adînci, verzi, care delimiteză zone bine reliefate, albe argintii cu dungi roșii-purpurii și verzi; fața inferioară a frunzelor este colorată uniform în roșu-brun. Este originară din insula Java ți din Cambodgia. l Provenind din Australia, specia Cissus hypoglauca este un arbust care poate ajunge chiar la 2 m înălțime; prezintă frunze dese și pergamentoase, colorate verde-brun și subdivizate în 5 foliole lucioase cu margini dințate.
• Cissus quadrangularis este o plantă agățătoare suculentă, cu tulpini patrulatere pe secțiune, străbătute pe toată lungimea lor de patru muchii proeminente; frunzele sînt în formă de inimă, cărnoase, cu margini zimțate neregulat; este o specie originară din estul Africii și Somalia.
• Cissus rhombifolia (sin. Rhoicissus rhomboidea) este o specie care prezintă tulpini lungi, robuste, pufoase, dotate cu numeroși cîrcei cu capătul bifurcat sau răsucit. Are frunze catifelate, colorate verde închis și formate din trei foliole cu formă romboidală; provine din America de Sud și din vestul Indiei.
• „Mandaiana“ este o varietate ușor de cultivat care se caracterizează prin tulpini robuste și dese, cu grupuri de frunze cărnoase, lucioase, destul de rigide, colorate verde închis.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Periodice

Pregătiri de sărbători


Bradul de Crăciun

Floarea sărbătorilor de iarnă


Steaua Crăciunului

Mai cald, mai prietenos


Avantajul unui birou verde

Gata cu vacanța afară


Iernarea plantelor în apartament

Simbolul eleganței și rafinamentului


Camellia Japonica
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  O plantă diafană


  Cyclamen, culoarea din casa ta

  Articolul următor

  Foarte populară în Europa


  Anthurium, floarea flamingo

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 32 milisecunde, încărcat în milisecunde