Ingrediente: 100 g pătrunjel (tarhon sau cimbru verzi), 10 căței usturoi, coajă de lămîie rasă mare, sare și piper negru
Mod de preparare: Se toacă verdeața mărunt. Se zdrobește usturoiul. Se dă pe răzătoarea mijlocie coaja de la o lămîie. Se amestecă ingredientele și se lasă să se odihnească la rece un sfert de ora, că să se împrietenească aromele.
Poate fi folosită și ca garnitură, ca o salată. |
Ingrediente: 2 lingurițe semințe de chimen, o ceapă mai mare tocată, 400 g roșii tocate (1 cutie), 1 cățel de usturoi, ghimbir.
Mod de preparare: Se prăjește un cățel zdrobit de usturoi, puțin ghimbir dat pe răzătoare, 2 lingurițe cu semințe de chimen și o ceapă mai mare tocată, pînă ce încep să se coloreze. Se adaugă apoi o cutie de 400 g de roșii tocate și se fierbe sosul, amestecînd, timp de 15 minute, pînă se îngroașă. Se toarnă peste legume sau vegetale, chiar înainte de a le servi. |
Ingrediente: 2-3 căței de usturoi, 1 l iaurt, 3 castraveciori verzi, o legătură mărar.
Mod de preparare: se pisează usturoiul, se curăță castraveții și se rad pe răzătoarea mare, iar mărarul se toacă fin. Se adaugă iaurtul și sarea, după care se amestecă toate ingredientele. |
Ingrediente: 800 g roșii; 100 g kaizer; o ceapă mijlocie; sare; piper; pătrunjel; cimbru.
Mod de preparare: ceapa se toacă și se prăjește în ulei. Kaizerul se taie cubulețe și se adaugă peste ceapă. Roșiile se opăresc, se curăță de coajă, se taie bucățele și se adaugă în cratiță. Se adaugă sare, piper, cimbru și se fierb pînă sosul se îngroașă. Se servește cu paste. |
Ingrediente: 150 g piper; 600 ml maioneză vegetală; 20 g sare; 1 g piper.
Mod de preparare: se curăță spanacul de codițe și impurități, se spală, se opărește și se fierbe 15 minute în apă cu sare. Se strecoară și se pasează prin sita fină. Piureul rezultat se dă la rece, după care se amestecă cu maioneza, potrivindu-se la gust de sare și piper. |
Ingrediente: o cutie cu ciuperci tăiate; o cutie smîntînă lichidă; sare; piper; cimbru; ulei de măsline.
Mod de preparare: într-o tigaie se pun 2 linguri ulei de măsline, se adaugă ciupercile și se călesc 5 secunde, după care se toarnă smîntîna, se condimentează și se lasă la fiert circa 10 minute pînă ce sosul se îngroașă. |
Ingrediente: 2,5 kg pere; 3-4 buc. ardei gras verde tăiat mărunt; 150 g stafide; 4 căni cu zahăr; o cană cubulețe confiate de ghimbir; 3 căni oțet de mere; 1/2 linguriță sare; 1/2 linguriță cuișoare; 1/2 linguriță enibahar; 3 bețișoare de scorțișoară.
Mod de preparare: într-un vas se pun perele curățate și tăiate cubulețe, ardeiul gras, stafidele, ghimbirul, zahărul, oțetul și sarea. Cuișoarele și enibaharul se pun într-un săculeț de pînză și se adaugă în vas. Totul se fierbe o oră la foc mic, după care se scoate săculețul, se acoperă vasul și se ia de pe foc. Se pune în borcane, se leagă și se fierb la bain-marie. Se servește la friptură de pasăre. |
Ingrediente: o ceapă; 2 căței de usturoi; 2 linguri ulei de măsline; 2 linguri afine; o lingură făină; o lingură de smîntînă; sare; piper.
Mod de preparare: ceapa și usturoiul se călesc în ulei de măsline. Cînd ceapa e sticloasă, se adaugă afinele. Se mai călește 2-3 minute, după care se adaugă făina amestecată cu smîntînă și se condimentează. Se mai lasă să fiarbă 3 minute, amestecînd continuu. |
Ingrediente: un ou; 8 linguri ulei de măsline; zeamă de lămîie; o lingură muștar; pătrunjel verde; mărar; o ceapă verde; un castravete murat; sare; piper.
Mod de preparare: oul se fierbe moale și se răcește. Se curărță oul și se zdrobește cu furculița. Se adaugă multarul și sare și se omogenizează. Se toarnă ulei ca la maioneză și se amestecă bine. Cînd se întărește sosul se adaugă sare, piper și suc de lămîie, ceapa rasă, castrevetele ras și verdeața tocată și se amestecă bine. |
Ingrediente: 350 g roșii; 3 căței de usturoi; 4-5 linguri ulei de măsline; frunze de busuioc; sare.
Mod de preparare: usturoiul se taie felii și se călesc în uleiul de măsline. Cînd prind o culoare aurie se adaugă pulpa de roșii și se fierbe pe foc mic. La sfîrșit se adaugă busuiocul și sare după gust. |
|
Rețete:
|