Ingrediente: 500 g vinete, 1 ceapă, 159 ml ulei, 3 căței usturoi, sare. Pt decor: cipsuri, ketchup iute.
Preparare: Coacem și curățăm vinetele și le tocăm. Le punem într-un vas de plastic, adăugăm ulei, mixăm cu robotul pînă încorporăm tot uleiul, adaugăm ceapa și usturoiul răzuite, potrivim de sare, decorăm după imaginație. |
Ingrediente: 1kg vinete, 3 linguri de maioneză, 1 ceapă mică, 2 lingurițe sare, 1 linguriță rasă de zahăr.
Mod de preparare: Se coc vinetele și se curăță. Se pun într-un bol unde se adaugă și ceapa tocată mărunt. Se adaugă 3 linguri cu maioneză, sarea și zaharul. Se amesteca viguros pînă ce toate ingredientele s-au omogenizat foarte bine. Se dă la rece și se servește cu pîine proaspătă. |
Ingrediente: 3 avocado copți, 3 rosii medii, 1 ceapă roșie, mică, o mînă de coriandru, 2-3 lingurite cu ulei de măsline,un vîrf de cuțit cu boia iute, zeama de la o jumatate de lămîie, 1 pungă cu tortillas clasic.
Mod de preparare: Scoatem miezul de la avocado cu ajutorul unei linguri. Spălăm legumele. Tocăm toate ingredientele mărunt, amestecăm cu 2-3 linguri ulei de măsline, asezonăm cu sare, piper, boia și zeama de lămîie, după gust. Servim cu chips tortillas. |
Ingrediente: 1 conopidă,1 ceapă, 3 căței de usturoi, 30 ml ulei, zeamă de lămîie, sare, piper proaspăt măcinat.
Preparare: Conopida se desface buchețele și se pune la fiert în apă rece cu un praf de sare. Cînd este fiartă se pune la scurs și se lasă să se răcească. Se toacă foarte fin. Se adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat, zeama de la 1/2 lămîie, sare și piperul. Adăugăm ulei în ploaie și amestecăm bine. Se servește cu pîine prăjită. Opțional se poate adăuga maioneză făcută dintr-un cartof fiert bine și amestecat cu 1 linguriță muștar, 30 ml apă minerală și 30 ml ulei. |
Ingrediente: 200 grame piept de pui fiert, 1 morcov, 1/2 țelină, 2 mere, 4 linguri maioneză, 1 lămîie, sare, piper.
Preparare: Se taie pieptul de pui fiert și răcit, în cubulețe mici. Apoi, se curăță de coajă țelina, morcovul și merele și se dau pe răzătoare, pe partea mare. Se stropesc legumele cu zeama de la lămîie, ca să nu oxideze, apoi se amestecă într-un bol cu maioneza. Se condimentează, după gust cu sare și piper. Salata se dă la frigider circa jumatate de oră înainte de a fi servită. Se poate servi așezată pe frunze de salata verde și avînd alături pîine prăjită. |
Ingrediente: 700 g - 1 kg vișine fără sîmburi; 6 linguri de zahăr; 4 ouă; 4 linguri făină; un praf de copt; 1 lingură ulei; unt pentru tapetat forma.
Preparare: Intr-un vas termorezistent uns cu unt, se pun vișinele, se presară 2 linguri de zahăr. Se dă la cuptor 30-40 minute, pînă cînd fructele se înmoaie puțin. Se face un blat din cele 4 ouă. Se omogenizează și se toarnă peste vișine. Se continuă coacerea încă 20 minute pînă cînd blatul trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor si se răstoarnă peste un platou. Se lasă să se răcească și se servește. |
Ingrediente: 3 kg gutui, 2 kg mere, 1 kg zahăr,
Mod de preparare: Se curăță merele și gutuile și se dau pe răzătoarea mare. Se pun într-o oală împreună cu zahărul și se pun la fiert.Nu este nevoie să puneți apă fiindcă fructele și zahărul își vor lasă suficient sirop. Se fierbe la foc mic, mestecînd cînd și cînd ca să nu se lipească, pînă scade siropul și gemul este legat. Fierbinte se pune în borcanele care au fost spălate și uscate în prealabil. Se înfiletează bine capacele și se pun în cămară. |
Ingrediente: 4 fire praz, 100 g măsline, 1 pahar borș, 1 pahar sos de roșii, 1 legătură pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Se opăresc măslinele în borș apoi se scurg. Prazul se taie rondele și se călește în puțin ulei doar cît să se înmoaie puțin. Adăugăm apă cît să acopere prazul, adăugăm maslinele punem capacul și lăsăm să fiarbă la foc mic. Cînd prazul este fiert adaugăm sosul de roșii, asezonăm cu sare și piper și lăsăm pe foc pînă scade de tot zeama. Presărăm cu pătrunjel verde tocat mărunt și servim. |
Ingrediente: 1/2 kg cartofi fierți, 2-3 fire ceapă verde, 3 ouă fierte, sare, piper, sos maioneză cu smîntînă, 1-2 lg ulei de masline.
Preparare: Se taie cartofii fierți rondele, ceapa la fel, ouăle se taie în 4, se condimentează după gust, turnăm cca 1-2 lg ulei de măsline și sosul maioneză deasupra (sosul din: 1 galbenuș de ou, 1 lg muștar, ulei, smîntînă) și se dă la rece, după care se servește. |
Ingrediente: un pachet paste, 200 gr ciuperci proaspete, 100 gr măsline, 2 tije țelină, roșii tăiate bucățele, 1 ardei gras, 3-4 fire ceapă verde, sare, piper, un lime, maioneză/iaurt
Preparare: Fierbem pastele cca 8 minute apoi le dăm prin jet de apa rece si le scurgem intr-o sita apoi le punem intr-un bol. Spălăm cipercile, le tăiem în 4 și le frigem în wok (sau tigaie) pînă se rumenesc ușor. Spălăm celelalte legume și le tăiem bucățele. Adăugăm totul peste paste și asezonam cu sare, piper și zeama de lime după gust. Ca dressing maioneză light sau iaurt! |
|
Rețete:
|