Ingrediente: 1,2 kg cod, o ceapă, 2 cartofi, o țelină un păstîrnac, 1,2 l lapte, sare, pătrunjel
Mod de preparare: Ceapa, țelina, cartofii și păstîrnacul se pun la fiert în puțină apă cu sare. Cînd sînt aproape fierte, se adaugă fileul de cod și laptele. După ce a fiert bine peștele, se scot legumele și peștele, se pasează, se pun înapoi în zeamă și se mai dă un clocot. Se drege cu un ou bătut cu puțină smîntînă și se presară pătrunjel pe deasupra. Se poate servi rece cu pîine prăjită, caldă. |
Ingrediente: o ceapă mare, doi ardei gogoșari, doi morcovi, jumătate kg de cartofi, o sfeclă roșie, ulei pentru călit zarzavaturile, bors, sare, fidea, pătrunjel și leustean.
Mod de preparare: Ceapa tăiată, morcovul curățat tăiat cubulețe și gogoșarii tăiați mărunt se pun la călit în 30ml ulei. Se adaugă cartofii tăiați cuburi. Peste toate se pune apă și lasă la fiert. Cînd cartofii încep să se înmoaie puțin, se pune sfecla roșie, dată prin răzaătoarea mare, si se fierbe în continuare. Cînd sînt fierte toate se pune borșul și fideaua fierte în prealabil. La sfîrșit cînd închidem aragazul se adaugă pătrunjelul și leușteanul. |
Ingrediente: 500 g varză proaspătă, 1 varză murată (de 2kg), 1 kg carne de porc cu os, 1 ceapă mare, tăiată bucăți mari, 2 morcovi, tăiați rondele, 1 lingură de piper negru boabe, 3 frunze de dafin, 5 linguri bulion de roșii.
Mod de preparare: Se taie în pătrățele varza și se amestecă cu legumele și mirodeniile. Se pune apoi într-un ceaun mare și se alternează pe straturi cu carnea. Într-o oală se diluează bulionul în 1,7 litri de apă și se toarnă peste varză în ceaun. Se fierbe la foc foarte mic timp de 4 ore. Se servește fierbinte. |
Ingrediente: 10 legături de lobodă, 1 dovlecel mare, 1 cartof,1 morcov, 2 legături de ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde, 2 felii de țelină, 1 ardei gras, 2 linguri de orez, 2 lămîi, 50 ml ulei, sare, piper, verdeață (pătrunjel, leuștean).
Mod de preparare: Spălăm loboda în mai multe ape, apoi o opărim 1 minut. Tocăm legumele: ceapa verde, dovlecelul, cartoful, ardeiul, morcovul și țelina mărunt și le călim puțin în ulei. Adăugăm apa (2 l) și lăsăm să fiarbă. Cînd a început să fiarbă, adăugăm 2 linguri de orez și lăsăm la fiert pînă se fac legumele. După aceea acrim cu zeama de la lămîi și mai lăsăm 10 minute. Condimentăm după gust și adăugăm verdeața tocată. Se servește caldă sau[.] [»] |
Îngrediente: 1 pui, 2 morcovi, 1 ceapă mică, 1 fir de praz, 200 g macaroane scoici, 2 căței de usturoi, sare, piper măcinat, păstîrnac, pătrunjel, 1 cub de vegeta, ulei cu aroma de usturoi si ierburi fine, pătrunjel uscat
Mod de preparare: Se curăță puiul, se spală și se tranșează. Se pune puiul la fiert în apa cu sare. Cînd apare spuma, se curață. În timpul fierberii se adaugă ceapa tăiată, piper, rădăcinoasele, usturoiul, toate tăiate după preferințe. Se lasă să fiarbă pentru cca. 30 de minute la foc potrivit. În final se adaugă prazul tăiat rondele împreună cu macaroanele. Se mai dă ciorba într-un clocot, apoi se adaugă cubul de vegeta și puțin ulei cu aroma de usturoi și ierburi fine. [»] |
Ingrediente: 1 jumătate de kg ciuperci pleurotus, 3 morcovi, 1 albitură, 1 sfert de țelină medie, 2 cepe medii, 3 ouă, 300 g smîntînă, 50 g orez, sare, usturoi, oțet.
Mod de preparare: Ceapa și zarzavatul se curăță, se rad și se călesc 3-4 minute în ulei. 4-5 l de apă se pun la fiert și se adaugă zarzavatul călit. Cînd zarzavatul este fiert jumătate, se adaugă ciupercile pleurotus, tăiate fîșii (așa ca burta). Se adaugă și orezul spălat și curățat de impurități. Cînd sînt fierte, se sărează după gust și se trage de pe foc. Se drege ciorba cu ou și smîntînă, cu atentie să nu se taie. |
Ingrediente: 1 ceapă mare, 1 morcov mare, 1 mînă de fasole păstăi, 1 ardei roșu, 1 ardei galben, 3 cartofi potriviți, 1/2 praz, 1/4 varză albă, 1 ceașcă orez, bulion, delikat, pătrunjel verde, borș instant după gust.
Mod de preparare: Se toacă mărunt ceapa. Morcovul și ardeii îi tăiem cuburi iar prazul îl tăiem felii. Le punem pe toate la călit. Cînd se înmoaie legumele se pune fasolea și varza tăiată julien, se mai călesc împreună 5 min, apoi se toarnă apă caldă și se dă într-un clocot. Se adaugă toate legumele și delikatul și se lasă pe foc mediu pînă sînt fierte legumele. Spre sfîrșit se adaugă bulionul și borșul. Se servește cu pătrunjel verde! |
Ingrediente: 500 gr costiță și carne de porc, 2 rădăcini pătrunjel, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 ardei gras, 1 varză dulce, 2 roșii, zeamă de varză murată, verdeață, sare, piper.
Mod de preparare: Se taie carnea și costița și se pun la fiert în apă rece. Se spumează, se pune sarea și se lasă să fiarbă. Se adaugă zarzavaturile și verdeața curățate și tăiate mărunt, apoi roșiile și zeama de varză, fiartă în prealabil. Se mai lasă la fiert 5 minute, apoi se adaugă borșul fierbinte cu ardei iute. |
Ingrediente: 500 gr costiță și carne de porc, 2 rădăcini pătrunjel, 2 morcovi,1 ceapă,1 ardei iute,1 varză dulce,2 roșii, moare de varza,verdeata, sare, piper.
Mod de preparare: Se taie carnea și costița, apoi se pun la fiert în apă rece. Se adaugă sarea și se lasă să fiarbă. Se adaugă zarzavaturile curățate și tăiate mărunt, roșiile, verdeața tocată mărunt și zeama de varză, fiartă în prealabil. Se mai lasa la fiert 5 minute, apoi se adaugă borșul fierbinte cu ardei iute. |
Ingrediente: 3-4 cartofi; 2 morcovi; o rădăcină pătrunjel; o țelină; o ceapă; 2-3 roșii; un ardei gras; 1 l borș; 4 linguri ulei; 2,5 l apă; o legătură leuștean; o legătură pătrunjel verde; sare; piper.
Mod de preparare: legumele se curăță, se spală, se toacă mărunt și se fierb în apă cu sare. Cînd sînt fierte se adaugă cartofii tăiați cubulețe și se lasă la fiert. Cînd este aproape gata, se adaugă borșul, uleiul, roșiile și se condimentează după gust. la final se adaugă pătrunjelul verde și leușteanul tocate mărunt. |
|
Rețete:
|