Brașovenii reclamă că primesc prea multe avertizări Ro-Alert privind urșii
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
15.10.2019
Șeful ISU: Ne asumăm înjurăturile, e vorba de salvarea de vieți
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a primit, în ultima perioadă, mai multe reclamații din partea cetățenilor, nemulțumiți de creșterea numărului de avertizări transmise prin sistemul Ro-Alert privind prezența urșilor, însă populația nu se poate "dezabona" de la aceste mesaje, iar instituția își asumă "înjurăturile" cetățenilor pentru că e vorba de salvarea de vieți, a afirmat marți, într-o conferință de presă, șeful ISU Brașov, lt.-col. Lucian Marciu, potrivit Agerpres.
"Din păcate, știm că deranjăm cu aceste mesaje, iar în ultima perioadă am primit foarte multe nemulțumiri din partea cetățenilor, însă acestea sunt destinate salvării de vieți. (...) ISU va da aceste alerte ori de câte ori va fi nevoie, în speranța că vom salva, de fiecare dată, cel puțin o viață. Știți foarte bine ce s-a întâmplat la Mureș sau în județul nostru, când acei urși nu au fost văzuți și nu s-au dat aceste alerte. Din păcate, un om se află în spital, iar un altul a murit. Drept urmare, ISU va trimite aceste alerte, indiferent că vom deraja cetățenii municipiului Brașov, mai ales în zona cartierului Răcădău. Trebuie să ne gândim că, totuși, sunt oameni care se întorc noaptea de la muncă sau de la restaurant ori din cluburi și astfel de mesaje pot salva vieți", a declarat Marciu.
Șeful ISU Brașov a dat ca exemplu că o persoană "agasată de aceste mesaje", "care vin la ore cu totul nepotrivite, trezesc populația din somn și sperie copiii", a transmis că, din punctul ei de vedere, sunt "irosiți banii publici" și că va căuta o soluție tehnică de a nu mai primi aceste mesaje.
Un alt nemulțumit, care a precizat că a primit patru alerte într-o singură săptămână, ar vrea să se "dezaboneze" exclusiv de la alertele legate de urși, întrebând "la ce îl ajută aceastea și ce ar trebui să facă, să iasă după urs, să înjure, sau să se culce la loc", a menționat Marciu.
El a explicat că aceste mesaje sunt transmise cu posibilitatea de redifuzare pe o perioadă lungă de timp. "De exemplu, până când echipajul de jandarmi confirmă că animalul nu mai este în zonă, mesajul este reluat pentru ca toți cei care se află în aria de acoperire să-l primească, însă telefonul care a primit deja mesajul nu-l va primi și a doua oară. Telefoanele mobile compatibile cu tehnologia cell broadcast și funcționale în zona antenelor care difuzează alerta vor afișa conținutul mesajelor în mod automat", a afirmat șeful ISU Brașov, adăugând că mesajele Ro-alert pot fi recepționate pe întreg teritoriul României, acolo unde există tehnologie începând de la cea 2G.
Conform lui Marciu, nu este necesară instalarea de aplicații, telefonul nu trebuie să fie unul de tip smartphone și mesajul va fi primit indiferent dacă este vorba de un abonament sau o cartelă pre-pay, cu condiția ca acesta să aibă anumite setări din fabricație. O "dezabonare", așa cum au solicitat unii cetățeni, nu este posibilă din punct de vedere tehnic, a mai precizat el.
Potrivit acestuia, mesajele sunt transmise după ce ISU este sesizat de către chipajele de jandarmi din teren sau de către cetățenii care sună la 112.
Totodată, șeful ISU Brașov a precizat că, de la începutul anului și până în prezent, Inspectoratul a emis 38 de alerte pentru urși, una pentru inundații, una pentru vijelie, una pentru furtună și una în cazul unui cod portocaliu. "Deci nu au fost extraordinar de multe, dacă ne raportăm de la începutul anului și până în prezent, probabil cam una pe săptămână. Într-adevăr au fost săptămâni cu mai multe mesaje Ro-alert, mai ales în perioada de toamnă", a mai precizat locotenent-colonelul Lucian Marciu.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!