Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar colesterolul crescut este un factor major în apariția acestora. Fumatul, alimentația nesănătoasă, obezitatea, diabetul și istoricul familial de afecțiuni cardiovasculare se numără, de asemenea, printre posibilele cauze ce pot contribui la creșterea nivelului colesterolului. Pentru a preveni creșterea colesterolului și pentru a-l menține în limitele normale, este foarte important să ai grijă la alimentație. Iată 10 categorii de alimente care pot reduce valoarea colesterolului, conform csid.ro
Leguminoase în această categorie sunt incluse lintea, mazărea, fasolea, năutul etc. Acestea sunt bogate în fibre, minerale și proteine de calitate care au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rău LDL, dar pot fi la fel de benefice și în dietele de slăbire, deoarece au puține calorii și sunt sățioase.
Avocado este un fruct bogat în grăsimi sănătoase și fibre, ingrediente esențiale pentru creșterea colesterolului bun și scăderea celui rău.
Fructe în coajă lemnoasă în această categorie sunt incluse nucile, fisticul, migdalele, nucile de Macadamia, caju, nucile pecan etc. Acestea sunt surse excelente de grăsimi mononesaturate și acizi Omega 3 benefici pentru sănătatea inimii. Migdalele în special sunt bogate în L-arginină, un aminoacid care ajută la producerea de oxid nitric, substanță care reglează tensiunea arterială. De asemenea, astfel de fructe sunt bogate în fitosteroli, compuși care reduc în mod natural colesterolul, și minerale precum calciul, magneziul și potasiul, care au efecte dovedite împotriva hipertensiunii.
Pește gras somonul și macroul sunt cele mai indicate sortimente de pește pentru persoanele care vor să reducă nivelul colesterolului, deoarece conțin o cantitate mare de acizi grași Omega 3. De altfel, peștele este un aliment de bază în dieta mediteraneeană, considerată cea mai bună dietă de slăbire, dar și pentru menținerea sănătății. Este important însă ca pește să fie gătit cât mai simplu posibil, de preferat la cuptor, la grătar sau la abur, în nici un caz prăjit în ulei.
Cereale integrale sunt recomandate în special ovăzul și orzul, cereale bogate în vitamine, minerale, fibre (betaglucan) și alte substanțe care pot reduce în mod natural nivelul colesterolul.
Fructe acestea ajută ficatul să proceseze mai eficient colesterolul, prevenind astfel depunerea acestuia pe vasele de sânge. Printre fructele recomandate se numără merele, strugurii, citricele, căpșunele, murele, zmeura, afinele etc.
Ciocolată amăruie cacaua este principalul ingredient din ciocolata neagră, iar studiile arată că aceasta poate avea efecte benefice asupra vaselor de sânge, precum și asupra nivelului colesterolului. Cu toate acestea, ai grijă la conținutul de zahăr din ciocolata neagră, pentru că acest ingredient favorizează depunerea kilogramelor și crește riscul de obezitate și diabet, factori de risc în apariția bolilor cardiovasculare.
Usturoi acesta este bogat în alicină, un compus care poate reduce presiunea arterială, precum și nivelul colesterolului rău. Deoarece efectele benefice pot fi obținute doar prin consumul unor cantități mari de usturoi, se recomandă suplimentele alimentare.
Legume acestea trebuie să facă parte din orice regim alimentar, cu precădere în cel al persoanelor predispuse la apariția bolilor cardiovasculare. Legumele sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale, dar sărace în calorii, motiv pentru care sunt indicate și în curele de slăbire. Printre legumele cele mai indicate se numără vinetele, morcovii, cartofii dulci, ardeiul gras și bamele.
Verdețuri în această categorie sunt incluse spanacul, varza kale, salata verde, dar și pătrunjelul, mărarul și alte buruieni de primăvară bogate în substanțe cu rol protector asupra inimii, datorită proprietăților hipocolestemiante.
ïżœn lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteïżœi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacïżœ precizaïżœi sursa ïżœi dacïżœ inseraïżœi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!