Limfocitele ar putea indica riscul unei forme grave de COVID
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
21.07.2020
Numãrul scãzut de limfocite ar putea indica riscul de a dezvolta o formã gravã de Covid. Un numãr scãzut al limfocitelor la persoanele care se prezintã la spital cu simptome de COVID-19 ar putea ajuta medicii sã identifice pacienþii cu o nevoie mai mare de internare pentru o formã gravã a bolii. Astfel, aceºtia ar putea fi internaþi din timp la Terapie Intensivã. Este concluzia unui studiu recent, informeazã MedicHub.
Numãrul mic de limfocite, semnal de alarmã
Studiul aratã cã pacienþii cu limfocitopenie au avut o nevoie mai mare de peste trei ori de îngrijire la Terapie Intensivã, în comparaþie cu persoanele cu numãr normal de limfocite, la momentul internãrii. Medicii au descoperit ºi cã leziunea renalã acutã a fost, de asemenea, mai frecventã în rândul persoanelor cu un numãr scãzut de limfocite absolute. „Unii pacienþi au simptome minime sau inexistente, în timp ce alþii dezvoltã o boalã severã, debilitantã, care necesitã internare la Terapie Intensivã. Sunt necesari markeri prognostici pentru triajul acestor pacienþi”, a declarat, pentru Medscape Medical News, Ahmad Farooq, medic la Divizia de Gastroenterologie, Hepatologie ºi Nutriþie din cadrul Universitãþii din Texas. „Acest studiu aratã cã numãrul limfocitelor sub 1000 este asociat cu internarea la Terapie Intensivã ºi lezarea organelor, aºa cum s-a remarcat prin vãtãmarea renalã acutã”, a declarat Farooq.
Similar mecanismului SARS sau MERS
Cercetãrile anterioare au legat limfocitopenia de alte boli virale, inclusiv de sindromul respirator acut sever (SARS) ºi de sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Cu toate acestea, mecanismul care conduce la reducerea limfocitelor în COVID-19 rãmâne necunoscut. „Se crede cã acesta se datoreazã reducerii celulelor T periferice prin secvenþierea limfocitelor în organele þintã specifice”, a spus Farooq. Organele-þintã includ plãmânul, tractul gastro-intestinal ºi þesutul limfoid.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteþi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacã precizaþi sursa ºi dacã inseraþi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!