Sucul de țelină este bogat în nutrienți care vin la pachet cu beneficii pentru sănătate, dar nu este un leac perfect așa cum i s-a dus vestea
Sucul de țelină este bogat în nutrienți care vin la pachet cu beneficii pentru sănătate. Această băutură a devenit destul de controversată, deoarece multe persoane consideră că poate vindeca boli precum cancerul, obezitatea, acneea și problemele de tiroidă. Ce este de fapt sucul de țelină, ce nutrienți conține, dar și care sunt beneficiile și riscurile care pot apărea în urma consumului?
Hidratează
În general, sucul de țelină conține foarte multă apă, motiv pentru care te ajută să menții organismul hidratat, un aspect vital pentru o bună funcționare a corpului, mai ales că nu multe persoane consumă suficiente fluide zilnic. O hidratare corectă poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, temperaturii corpului, funcționării creierului, absorbția de nutrienți și sănătatea rinichlor.
Conține puțin zahăr
Sucul de țelină este o opțiune sănătoasă spre deosebire de sucurile dulci. 240ml de suc de țelină conțin doar 5 grame de zahăr, în timp ce băuturi precum sucurile carbogazoase, energizantele și cafelele la sticlă conțin peste 50% zahăr adăugat, ceea ce înseamnă că ajungi să consumi poate peste 500 de calorii zilnic.
Are proprietăți antiinflamatorii
Sucul de țelină conține numeroși compuși numiți fitonutrienți care pot reduce inflamațiile. Acești compuși acționează ca antioxidanții, care reduc stresul oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci când moleculele instabile numite radicali liberi se acumulează în organism. Dietele bogate în antioxidanți sunt asociate ratei scăzute de apariție a bolilor cronice precum boli de inimă, diabet, obezitate și anumite tipuri de cancer.
Dezavantaje ale sucului de țelină
Conținut ridicat de sare. 240ml de suc de țelină conțin aproximativ 215mg de sodiu. O persoană sănătoasă ar trebui să limiteze consumul de sodiu dintr-o zi la cel mult 2.300mg, iar unul sau două pahare de suc de țelină pot contribui la depășirea acestei valori totale.
Conține puține fibre. Chiar dacă sucul de țelină conține mai mulți nutrienți, fibrele sunt cele care ne ajută să ne menținem sătui pentru mai mult timp. Fără acestea, ogranismul digeră sucul foarte rapid, iar la scurt timp apare senzația de foame.
Sucul de țelină: valori nutriționale
240 ml de suc de țelină conțin:
Calorii: 42.5
Proteine: 2 grame
Carbohidrați: 9.5 grame
Zahăr: 5 grame
Calciu: 8% din necesarul zilnic recomandat
Magneziu: 7% din necesarul zilnic recomandat
Fosfor: 5% din necesarul zilnic recomandat
Potasiu: 14% din necesarul zilnic recomandat
Sodiu: 9% din necesarul zilnic recomandat
Vitamina A: 7% din necesarul zilnic recomandat
Vitamina C: 16% din necesarul zilnic recomandat
Vitamina K: 74% din necesarul zilnic recomandat
De asemenea, sucul de țelină conține și alți nutrienți precum zinc, acid folic, biotină, alte vitamine B și numeroși antioxidanți.
Cum prepari sucul de țelină
Dacă îți dorești să introduci sucul de țelină în dietă, acesta este foarte ușor de făcut chiar în propria bucătărie. Ai nevoie de un blender și 3 sau 4 tulpini de țelină, pe care să le pasezi până obții o textură cremoasă. Mai apoi, extrage sucul din compoziția obținută cu ajutorul unui material textil în care să presezi piureul de țelină. Pentru un gust aromat, adaugă suc de măr verde, ghimbir proaspăt sau suc de lămâie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!