Caisele sunt bogate în potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, vitamina A și C sau B6 și conțin fibre care ajută tranzitul intestinal
Caisele ajută inima, pielea, previn cancerul și ne asigură o cantitate mare de betacaroten.
Potrivit numeroaselor studii științifice în acest domeniu, caisele și uleiul extras din sâmburii ei prețioși pot proteja inima și celelalte organe vitale de numeroase afecțiuni iar conținutul bogat în nutrienți, vitamine și minerale oferă beneficii și pe alte planuri. Caisele sunt bogate în potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, vitamina A și C sau B6. De asemenea, conțin fibre care ajută tranzitul intestinal, previn tulburările digestive, constipația sau apariția ulcerului. Beneficiile consumului de caise sunt și în ceea ce privește sănătatea sângelui.
Două caise: 50% din doza zilnică de betacaroten
De exemplu, betacarotenul pe care îl conțin caisele scade nivelul de colesterol din sânge și protejează inima. De asemenea, vitamina A din caise menține vederea sănătoasă și ajută organismul să lupte împotriva acțiunii radicalilor liberi. Două caise pe zi ne asigură 50% din doza zilnică recomandată de caroten. Deci sunt ideale aceasta perioadă de expunere la soare, favorizând obținerea unui bronz frumos. Mai mult, consumul de caise poate avea beneficii și într-un proces de detoxifiere. De asemenea, consumul de caise poate fi de ajutor în cazuri de depresie, ajută memoria și aduc somnul în cazul insomniacilor.
Ajută în curele de slăbire
Beneficiile consumului de caise sunt și în curele de slăbire. De exemplu, cinci caise conțin aproximativ 75 de calorii și în jur de 15 grame de zahăr.
Fibrele conținute de caise asigură un bun tranzit intestinal și are ușor efect laxativ, prevenind tulburările digestive și constipația cronică, precum și apariția ulcerului.
Excelente pentru o piele sănătoasă
Caisele, dulci și armoate, sunt și foarte sățioase și puteți înlocui alte dulciuri. Datorită mineralelor pe care le conțin, caisele pot ajuta la dezvoltarea corectă a oaselor și menținerea densității osoase. De asemenea, potrivit unor studii, caisele pot preveni chiar apariția unor afecțiuni osoase. Despre caise se mai spune și că ar fi benefice în ameliorarea febrei, pentru că vitaminizează și furnizează minerale esențiale și lichide de care are nevoie organismul. Pentru că sunt bogate în fier, caisele pot ajuta și în cazul anemiei de tip feripriva, despre care se spune că este cea mai frecventă. Consumul de caise este recomandat și pentru cei care suferă de diverse afecțiuni hepatice, pentru că prin proprietățile lor ajută la regenerarea ficatului și a funcțiilor acestuia. Consumul de caise este benefic și pentru frumusețe. Vitamina A pe care o conțin caisele vă protejează pielea. De asemenea, o mască pentru față vă va împrospăta tenul și-l va face mai catifelat. Se folosesc chiar și sâmburii. Uleiul extras din aceștia hidratează pielea și previne apariția ridurilor.
Previn anumite tipuri de cancer
Caisele conțin licopen, compus fitochimic care previne instalarea anumitor forme de cancer, printre care și cancerul de prostată, și asigură o bună funcționare a sistemului cardiovascular.
De asemenea, femeile însărcinate sau cele care iau anticoncepționale sunt sfătuite să urmeze o cură cu caise pentru echilibrarea nivelului de provitamina A. Caisele fac parte și din categoria fructelor prietenoase cu stomacul bebelușului și prezintă un risc scăzut de alergii. De aceea, este unul din primele alimente solide ce pot fi oferite copiilor, la începutul diversificării.
Atenție! În cazul în care aveți un stomac sensibil, curățați coaja caiselor înainte de a le consuma.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!