Compușii benefici din scorțișoară susțin sănătatea inimii, ameliorează crampele musculare, reduc inflamațiile din corp și reglează nivelul zahărului din sânge
Sportul și dieta nu sunt singurii aliați ai slăbirii. Anumite ceaiuri pot ajuta, de asemenea, la eliminarea kilogramelor în plus. Ceaiul de ghimbir și cel verde, de exemplu, combat retenția de apă, accelerează metabolismul și contribuie astfel la arderea mai eficientă a grăsimilor. Însă astăzi ne vom îndrepta atenția spre ceaiul de scorțișoară, o băutură mai puțin consumată, dar extrem de benefică pentru sănătate și siluetă. Datorită gustului dulce al acestui condiment, nici măcar nu mai e nevoie să folosești zahăr, iar pofta de dulce este instant înlăturată. Mai mult decât atât, compușii benefici din scorțișoară susțin sănătatea inimii, ameliorează crampele musculare, reduc inflamațiile din corp și reglează nivelul zahărului din sânge. Iată cele mai importante beneficii ale ceaiului de scorțișoară, conform csid.ro:
1. E bogat în antioxidanți
Scorțișoara este bogată în polifenoli, antioxidanți care previn efectele nocive ale radicalilor liberi. Boli precum diabetul, cancerul și afecțiunile inimii sunt cauzate și de degradarea celulară ce are loc ca urmare a acțiunii radicalilor liberi.
2. Ține sub control nivelul colesterolului
Studiile arată că anumiți compuși din scorțișoară au capacitatea de a reduce markerii inflamatori din organism. Având în vedere că inflamațiile stau la baza multor boli cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, e lesne de înțeles de ce ar trebui să consumi mai des scorțișoară, sub orice formă. Însă beneficiile nu se opresc aici: scorțișoara poate reduce tensiunea arterială, precum și nivelul colesterolului rău (LDL) și al trigliceridelor. Mai mult decât atât, scorțișoara crește nivelul de colesterol bun (HDL), ceea ce sprijină buna funcționare a inimii. Scorțișoara cassia este bogată în cumarine, substanțe care previn îngustarea arterelor și formarea cheagurilor de sânge, una dintre principalele cauze ale accidentului vascular cerebral.
3. Benefic pentru diabetici
Scorțișoara are un efect similar cu al insulinei, hormonul care ține sub control nivelul glicemiei. Compușii din acest condiment ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea ritmului în care sunt descompuși carbohidrații din alimente. Astfel, fluctuațiile de glicemie sunt evitate și riscul de diabet este diminuat.
4. Bun pentru slăbire
Deși scorțișoarei îi sunt atribuite beneficii în ceea ce privește procesul de slăbire și reducerea depozitelor de grăsime, studii realizate până acum nu au descoperit o legătură de cauzalitate sau vreun compus care să acționeze asupra procesului metabolic. Un singur studiu a arătat că 10 mg de scorțișoară, administrate zilnic, timp de 12 săptămâni, poate reduce depozitele de grăsime cu 0,7%, crescând totodată masa musculară cu 1,1%. Trebuie ținut cont însă că o cantitate mare de scorțișoară poate avea efecte negative asupra sănătății, din cauza unui compus numit cumarină, care crește riscul de hemoragii și boli de ficat. Prin urmare, cercetările sunt insuficiente și nu se poate afirma fără echivoc că scorțișoara este bună pentru slăbit. Totuși, ceaiul de scorțișoară ar putea fi un adjuvant pentru cei care doresc să slăbească, deoarece reduce semnificativ pofta de dulciuri, adică exact alimentele cu cele mai multe calorii. În loc de o prăjitură, câteva napolitane sau niște biscuiți cu cremă, consumă o ceașcă de ceai de scorțișoară și vei vedea că pofta de dulce este stăvilită instant.
5. Efecte antibacteriene și antifungice
Scorțișoara are proprietăți dovedite împotriva bacteriilor, virusurilor și ciupercilor. Cel puțin asta arată rezultatele unor studii de laborator realizate pe șoareci. Un compus numit cinamaldehidă din scorțișoară este responsabil de aceste efecte terapeutice. În plus, această substanță ar putea preveni apariția cariilor dentare, ameliorând totodată respirația urât mirositoare. Infecțiile cu stafilococul auriu, cu Salmonella, E. coli sau Propiunibacterium acnes (bacteria care duce la apariția acneei) ar putea fi astfel prevenite sau ameliorate cu ajutorul scorțișoarei.
6. Ameliorează crampele menstruale
Simptomele sindromului prementrual, cum sunt durerile de burtă, de spate, greața, vărsăturile și sensibilitatea sânilor, pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului de scorțișoară. De asemenea, scorțișoara poate reduce cantitatea de sânge menstrual și durata menstruației. Într-un studiu realizat pe un eșantion reprezentativ de femei, s-a constatat că administrarea zilnică a 3 grame de scorțișoară în perioada menstruală a redus intensitatea crampelor menstruale și a ameliorat celelalte simptome specifice menstruației.
7. Menține tinerețea creierului și a pielii
În urma unor studii de laborator s-a demonstrat că scorțișoara poate proteja celulele creierului de acțiunea radicalilor liberi cauzatori ai stresului oxidativ, ceea ce însemnă că poate reduce riscul de Alzheimer. În plus, scorțișoara poate ameliora simptomele motorii prezente în cazul bolii Parkinson, arată același studiu. Mai mult decât atât, datorită antioxidanților conținuți, scorțișoara sporește producția de colagen și elastină, substanțe care ajută la menținerea elasticității și hidratării pielii, prevenind astfel îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor.
Cum se prepară ceaiul de scorțișoară
Cea mai simplă metodă de preparare a ceaiului de scorțișoară constă în adăugarea unei lingurițe de pudră de scorțișoară în 235 ml de apă fiartă. Se lasă amestecul la infuzat aproximativ 10 minute, apoi se consumă neîndulcit. Ceaiul poate fi consumat și rece, este la fel de delicios și nu necesită zahăr, miere sau alți îndulcitori. Dacă te confrunți cu insomnia, o soluție este ceaiul de scorțișoară cu lapte, consumat cald, înainte de culcare. O altă metodă de preparare a ceaiului de scorțișoară constă în fierberea unui bețișor cu scorțișoară într-un ibric cu 250 ml de apă, timp de 10-15 minute. Desigur, poți folosi și pliculețe cu ceai de scorțișoară, dar ai grijă să alegi unele de calitate, din surse sigure. Ceaiul de scorțișoară nu conține cafeină și poate fi consumat în orice moment al zilei. Totuși, dacă îl consumi în scopul reducerii glicemiei, este indicat să îl bei în timpul mesei, pentru că așa este cel mai eficient. Dacă iei deja medicamente pentru reducerea glicemiei, cere sfatul medicului înainte de a consuma ceai de scorțișoară.
ïżœn lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteïżœi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacïżœ precizaïżœi sursa ïżœi dacïżœ inseraïżœi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!