• Frunzele de nuc sînt o alternativã naturalã la tratamente cosmetice costisitoare ºi ajutã la întãrirea pãrului, curãþã scalpul de mãtreaþã, dar sînt de mare ajutor ºi în îngrijirea tenului gras
Nucul (Juglans regia) este un arbore viguros, care poate sã atingã înãlþimea de 30 de metri. În Romînia este ocrotit de lege, pentru tãierea lui fiind nevoie de o autorizaþie specialã, indiferent dacã este vorba de arborele cultivat sau cel care creºte în sãlbãticie. Înfloreºte în luna mai, perioadã propice pentru recoltarea florilor. Frunzele se culeg în iunie, nucile verzi, înainte de Sînziene, cojile verzi de nucã, puþin înainte de a se coace ºi de a deveni maro, iar fructele coapte, în septembrie. Florile sînt folosite în me-dicina popularã, sub formã de infuzie, ca tratament pentru întãrirea ºi însãnãtoºirea pãrului ºi a pielii capului. Fructul conþine minerale (calciu, magneziu, potasiu), vitamine A, B1, C, protide, hidraþi de carbon, ºi alte principii nutritive. Miezul este utilizat în alimentaþie, dar ºi în tratamentele naturiste, datoritã uleiului pe care îl conþine. Înveliºul verde al fructelor este indicat atît pentru tratamente naturiste, cît ºi pentru tratamente cosmetice: vopsirea ºi întãrirea pãrului. Nici calitãþile terapeutice ale frunzelor nu trebuie neglijate. Acestea conþin taninuri elagice, inozitol, juglonã ºi cantitãþi mici de ulei volatil.
Frunze de leac
Planta are acþiune bactericidã, bacteriostaticã, antireumatismalã, astringentã, uºor hipotensivã ºi hipoglicemiantã. Din frunzele de nuc se preparã o infuzie care se foloseºte (una-douã linguriþe de frunze uscate la o canã cu apã, de trei ori pe zi) în tratamentul tulburãrilor digestive (diaree, enterite), la eliminarea toxinelor din orga-nism, în tratamentul hipertensiunii arteriale, precum ºi în tratamentul diabetului ºi al icterului. Bãile cu infuzie concentratã de nuc reduc transpiraþia. Pentru aceasta se folosesc douã-trei linguri de frunze mãrunþite. Frunzele se opãresc cu un sfert de litru de apã ºi se lasã sã infuzeze acoperit timp de cinci-zece minute. Infuzia se filtreazã apoi ºi se adaugã în apa din cadã.
Avantaje pentru pãr
Porþiunile de piele afectate de scabie (rîie) sau micoza pielii capului (mãtreaþa) se trateazã cu succeº prin simpla spãlare ºi masare uºoarã a scalpului cu infuzie concentratã de nuc. Acest tratament are ºi avantajul cã întãreºte firul de pãr, prevenind slãbirea rãdãcinii ºi cãderea pãrului, ºi distruge pãduchii. Pentru tenurile grase, acneice, este recomandatã curãþarea porilor cu un tampon îmbibat în infuzie de frunze de nuc. Frunzele au calitãþi astringente care ajutã la curãþarea sebumului ºi închiderea porilor. Uleiul volatil din compoziþie are proprietãþi antiseptice ºi de calmare. În acest scop se preparã o infuzie din patru linguriþe de frunze mãrunþite la o canã de apã.
Mãºtile de ricin ºi nuc sînt folosite pentru îngrijirea pãrului. Se preparã din ulei de ricin amestecat în pãrþi egale cu un decoct foarte concentrat din frunze de nuc. Aceastã mascã întãreºte pãrul ºi îi dã un luciu natural deosebit. Pentru cã frunzele de nuc coloreazã pãrul, este bine ca ele sã fie folosite de persoanele ºatene.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteþi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacã precizaþi sursa ºi dacã inseraþi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!