Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Ispită periculoasă


Fructe și legume iradiate, ca să pară proaspete

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 25.03.2014
• Alimentele de import sînt conservate prin iradiere, metodă legală, dar controversată, fiind incriminată că ar putea fi extrem de periculoasă pentru sănătate

În Postul Paștelui, mîncăm mai multe legume și fructe și sperăm că facem un lucru bun. Dar e posibil ca acest tip de alimentație sănătoasă să ne afecteze tocmai sănătatea pe care credem c-o protejăm. Nu vegetalele sînt de vină, ci omul care le-a aplicat o metodă de conservare modernă, dar extrem de dăunătoare: radierea. Ardeii grași imenși și viu colorați, roșiile perfecte, merele uriașe și strugurii cu boabele cît pruna n-ar trebui să ne lase gura apă, dacă am cunoaște adevărul despre tratamentul cu radiații ionizante la care sînt supuse aceste alimente pentru a-și menține prospețimea. Desigur, țăranii nu ne oferă produse iradiate, dar cele mai multe supermarket-uri, da. Legumele și fructele importate sînt cele iradiate, ca să țină mai mult. Metoda este pe deplin legală și, după părerea unor specialiști, complet inofensivă. Însă nu toată lumea e convinsă că iradierea legumelor și fructelor nu afectează decît microbii plantelor, ci și alimentul în sine, deci ne poate îmbolnăvi și pe noi. Există voci care susțin că, la originea cancerului și a altor boli grave, stă tocmai conservarea prin radiații ionizante. Care este adevărul?

Alimente mai „sigure“, prin bombardare cu radiații

Atunci cînd mîncăm legume și fructe de import, s-ar putea să ne expunem unor riscuri imense pentru sănătate. Iradierea alimentelor este o modalitate curentă de conservare, lucru pe care consumatorii nu prea îl știu. Metoda constă în expunerea alimentelor la radiații ionizante, în vederea distrugerii microorganismelor și a insectelor parazite. Iradierea se face cu un flux de electroni de energie înaltă, raze Gama și X. Electronii pot pătrunde în alimente numai la o adîncime de maximum trei centimetri, deci produsele tratate nu trebuie să fie mai groase de atît. Razele gamma provin din dezintegrarea spontană a radionuclizilor de cobalt-60, obținuți prin bombardarea cu neutroni, într-un reactor nuclear. Tehnologia este veche de 30 de ani și este folosită și în sterilizarea produselor medicale sau chiar în tratamentul cancerului. Cu alte cuvinte, deșeurile nucleare sînt utilizate de zeci de ani pentru a face mîncarea „mai sigură“. Nivelul radiațiilor gamma folosite începe de la 1kiloGray (unitate de măsură, echivalentul a 16.700.000 raze X pulmonare sau de 333 de ori doza letală umană) și ajunge pînă la 30 kiloGray (500.000.000 raze X pulmonare sau de 10.000 de ori doza letală umană). Circa 100 de instalații de iradiere a alimentelor există în prezent, la scară planetară. Costul unei astfel de instalații este între 3 și 5 milioane de dolari, iar acești bani trebuie recuperați, evident, prin costurile ridicate ale fructelor și legume. Aparatul cu raze X pentru alimente este asemănător cu cel folosit în spitale pentru radiografii, însă e mult mai puternic.

Efecte secundare

Tehnologia este controversată. Cei care susțin că iradierea alimentelor este lipsită de riscuri biologice, se bazează doar pe faptul că, într-adevăr, alimentele trecute prin radiații ionice nu sînt radioactive. Dar mai sînt ele legume și fructe naturale? Pînă în prezent, nu s-a dovedit științific o legătură directă între consumul de alimente iradiate și apariția unor forme de cancer. Însă, numeroase studii de specialitate au evidențiat riscuri și dezavantaje asociate iradierii alimentelor, precum apariția radicalilor liberi (a căror implicare în declanșarea cancerului este dovedită) sau apariția unor tulburări metabolice sau chiar malformații genetice. Unul din produsele secundare, 2-alklycyclobutanoes, este citotoxic (distruge celulele), genotoxic (distruge ADN-ul) și cancerigen (dezvoltă cancerul), după cum au demonstrat studiile pe animale. Radiația gamma este capabilă să crească alergenicitatea unor proteine alimentare, prin denaturarea lor (ca de exemplu în cazul laptelui), iar acest efect secundar a fost identificat chiar și la doze reduse de radiații. Nutriționiștii susțin că nu e bine să omorîm bacteriile din alimente, pentru că acestea au un efect pozitiv pentru sănătatea oamenilor, întărindu-le sistemul imunitar, iar treptat, bacteriile vor învăța să reziste radiațiilor, devenind și mai puternice. Un alt aspect este acela că, prin iradiere, se distrug doar microorganismele, nu și toxinele bacteriene, deci pericolul cel mai mare rămîne. Un rezultat dăunător al iradierii este și pierderea vitaminelor. O alimentație lipsită de vitamine duce la avitaminoze. Un alt neajuns e că, fructele și legumele, părînd proaspete, vor ajunge pe masa oamenilor, deși acestea sînt de fapt vechi, devitalizate, fără arome, niște produse reciclate. Cu alte cuvinte, vom mînca alimente expirate.

Cîte etichete cu mențiunea „Iradiat“ ați văzut?

Alimentele iradiate au avantajul că nu mai pot germina, iar factorii externi (microorganisme, bacterii, mucegai) sînt anihilați. Astfel, produsele nu se mai degradează, ba chiar își păstrează același aspect pe termen lung. Conform specialiștilor, aplicată corect, iradierea alimentelor nu este nocivă. Însă, conform directivelor Uniunii Europene, procedura trebuie realizată sub control strict și cu etichetare corespunzătoare, ceea ce nu prea vedem în România. Cerințele legislației în vigoare specifică faptul că alimentele iradiate vîndute în magazine ar trebui să aibă pe ambalajul produsului simbolul internațional Radura sau să fie inscripționat cu mențiunea „iradiat“ sau „tratat cu radiații ionizante“. Cu toate acestea, controlul în această privință este destul de redus, iar hrana din restaurante și cea procesată, care conține ingrediente iradiate, nu sînt supuse unor prevederi legale în ceea ce privește menționarea iradierii. Astfel că nu mai știm ce mîncăm și nu avem posibilitatea să alegem între alimente iradiate sau naturale. Organizația Mondială a Sănătății a arătat că orice aliment iradiat cu o doză medie de cel mult 10 kGy este sănătos pentru consum și prin urmare poate fi aprobat fără testări suplimentare. Uniunea Europeană a reglementat procedeul începînd cu anul 1999. La început,
în UE, era permis doar pentru condimentele vegetale, însă, deoarece fiecare țară europeană își poate stabili propria listă de alimente ce pot fi iradiate, numărul acestora a crescut rapid. Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda, Belgia și Polonia au legi permisive. Adăugați și că iradierea e folosită pentru cereale, păstăi uscate, fructe și legume uscate, carne și fructe de mare, inhibarea încolțirii la cartofi și ceapă, întîrzierea maturării fructelor și legumelor proaspete, scăderea numărului de microorganisme din alimente. Adăugați și faptul că noi importăm masiv legume și fructe din Turcia, unde iradierea este la ordinea zilei. Și astfel, puteți aproxima dimensiunea fenomenului.

Profitul, al producătorilor, bolile, ale noastre

Iradierea este aplicată cu succes, de peste 30 de ani, de producătorii și distribuitorii din industria alimentară din peste 40 de țări. Anual, volumul de produse alimentare tratat prin iradiere este estimat la peste 500.000 de tone. Însă puțini se gîndesc la faptul că, tot mîncînd legume și fructe iradiate, sănătatea noastră nu poate fi aceeași ca în cazul în care am fi consumat doar produse naturale. E posibil ca efecte secundare adverse, a căror manifestare este lentă (de durată), să fie dificil de depistat de timpuriu. De aici și îngrijorarea crescîndă a comunității științifice. La nivel economic, însă, iradierea este o mină de aur. Radiind alimentele pentru a le salva de degradare, este încurajată producția de alimente nesigure, spre profitabilitatea unor ferme. Deșeurile nucleare sînt ridicate la rangul de „agent binefăcător“, ceea ce ar trebui să ne pună pe gînduri. Dar, dincolo de aceste aspecte, întîi și întîi trebuie să ne gîndim la sănătatea noastră. Un raport dat publicității de către o organizație ecologistă internațională, care se opune iradierii alimentelor, precizează că studiile efectuate pe termen scurt pe copiii din India, hrăniți o perioadă cu alimente iradiate, au indicat distrugeri ale cromozomilor acestora. Testele au fost făcute și pe un eșantion de cîini care au mîncat, un timp, numai carne de vită iradiată. Veterinarii au constatat, în urma examenelor clinice, că toți cîinii aveau splina mărită. Cancerul, bolile de rinichi, imunotoxicitatea nu sînt decît unele dintre bolile deosebit de grave care pot fi declanșate în urma consumului de alimente tratate cu raze ionizante, mai susțin cercetătorii.

Metode mai sănătoase de conservare

În lipsa unei concluzii definitive, conservarea prin iradiere rămîne o procedură permisă. Dacă aveți îndoieli asupra siguranței unor astfel de alimente, puteți alege produsele conservate prin alte metode, mai puțin controversate. De exemplu, procesarea prin înaltă presiune, sau pasteurizarea, inventată în secolul XVII, de către Blaise Pascal. Alimentele sînt supuse unei presiuni masive care inactivează microbii și conservă alimentele de pînă la 10 de ori mai mult, comparativ cu termenul de valabilitate obișnuit. Îngroparea este o tehnică eficientă de conservare, deoarece lumina și oxigenul nu mai pot deteriora mîncarea, iar solul uscat și rece o mențin proaspătă. O altă metodă veche este confierea cărnii, adică scufundarea ei în propria grăsime. Apoi, carnea era răcită astfel încît grăsimea să se transforme într-un strat solid protector. La fel, fructele pot fi conservate în apă și zahăr. Aerul este cel mai mare dușman al alimentelor, contribuind la dezvoltarea microbilor și la apariția oxidării, grăbind procesul de descompunere. Pentru menținerea alimentelor se poate modifica compoziția aerului. Introducerea în ambalaj a diverselor amestecuri de gaz (oxigen, azot, dioxid de carbon) crește termenul de valabilitate al produselor alimentare. Ar mai fi și congelarea rapidă, cu păstrarea proprietăților nutritive, expunerea la radiații ultraviolete, ozonificarea, afumarea, ambalarea în vid, deshidratarea. Unii spun că iradierea este metoda cel mai puțin nocivă, alții că e cea mai rea. Pînă cînd oamenii de știință se vor pronunța, ar fi mult mai bine să consumăm legume și fructe din grădina țăranilor.

Iradierea alimentelor, veche de un secol

• Folosirea radiațiilor ionizante pentru conservarea produselor alimentare a fost sugerată pentru prima oară în 1916 și a fost patentată în Statele Unite în 1921 și în Franța în 1930. Totuși, metoda nu a fost folosită imediat la scară comercială, pentru că obținerea radiației ionizante costa foarte mult. Din anii ’50, iradierea produselor alimentare a constituit un subiect de interes științific, politic și public și a fost aplicată unui domeniu larg de produse alimentare, incluzînd pește, moluște, pui, fructe de mare, cereale, fructe și legume, nuci și condimente. În 1981, au fost adoptate principalele documente privind iradierea alimentelor și includerea acestui procedeu în Codex Alimentarius.

Cum se coc fructele la întuneric?

• Mai există o problemă legată de fructele de import. Acestea sînt tratate cu etilenă, ca să se coacă mai repede. Fructele exotice nu pot fi transportate pe distanțe lungi decît dacă sînt culese încă verzi. Apoi sînt refrigerate și transportate în containere unde temperatura este menținută la 4 grade. Uneori se folosește și silicagel, substanță care împiedică formarea mucegaiurilor. Bananele generează dioxid de carbon și apă, iar mucegaiurile se dezvoltă în condiții de umiditate. Cînd bananele ajung la marii distribuitori, sînt tratate cu vapori de etilenă, care accelerează coacerea. Etilena este un hormon de creștere care se generează pe cale naturală, în procesul de coacere al merelor. Etilena nu rămîne în compoziția bananei, doar amorsează unele procese enzimatice implicate în procesul de coacere, procedeul fiind inofensiv.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Doctor natura


  Leurda, detoxifiant de primăvară

  Articolul următor


  Stetoscop

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 40 milisecunde, încărcat în milisecunde