În biserici au început Deniile, slujbe în care se pomenesc patimile Mântuitorului, de la sosirea la Ierusalim și până la moartea sa pe cruce, dar la care în acest an nu participă și credincioșii
Am intrat în Săptămâna Mare, timp în care, prin post, reculegere și rugăciune, credincioșii prăznuiesc cele șapte trepte ale ultimelor zile ale lui Hristos-Omul. În biserici au început Deniile, slujbe în care se pomenesc patimile Mântuitorului, de la sosirea la Ierusalim și până la moartea Sa pe cruce, dar la care în acest an nu participă și credincioșii. În acest an de grea încercare, ne putem ruga fiecare în casa lui, cu gândul la semnificațiile acestor zile.
Luni, Iisus a uscat măslinul
În ziua de luni este pomenit Iosif Patriarhul, sau Iosif cel Preafrumos, cel pe care propriii frați l-au bătut și, crezându-l mort, l-au părăsit pe câmp. El a ajuns din sclav prinț al Egiptului. Iertându-i pe cei ce i-au greșit, și-a salvat de foamete familia și poporul. Povestea lui Iosif prefigurează apariția lui Iisus care, deși vândut de Iuda pentru 30 de arginți și răstignit, a iertat și a mântuit omenirea. În aceeași slujba este prezentată și pilda smochinului neroditor pe care Iisus l-a uscat într-o clipă. Smochinul semnifică pomul păcatului și secătuirea Legii vechi.
Marți, Mântuitorul și-a prevestit Învierea
Ziua de marți este dedicată Predicii de pe Muntele Măslinilor, în care Hristos a prevestit distrugerea templului din Ierusalim, evenimentele viitoare și propria să înviere. Se rememorează parabola celor 10 fecioare, cinci nesăbuite și cinci înțelepte. Înțeleptele l-au așteptat cu răbdare pe Mântuitor, aprinzând candelele în fiecare noapte. Nesăbuitele s-au culcat însă, crezând că vor avea destul timp să se pregătească când va veni clipa. Mirele a venit pe neașteptate, fiind primit cum se cuvine de fecioarele înțelepte, pe care le-a și răsplătit. Fecioarele nesăbuite au fost alungate, pentru că au irosit șansa de a-l întâlni.
Miercuri, Iisus a fost vândut
În Miercurea Mare, Biserica a rânduit că fiecare credincios să ia aminte la două povești pline de semnificații. Una se referă la păcătoasa desfrânată, înstrăinată de Dumnezeu, dar care, cu mare căință și cu lacrimi, a uns trupul lui Hristos, devenind mironosiță. A două pildă este despre Iuda, ucenicul care l-a vândut pe Domnul fariseilor și cărturarilor, pentru 30 de arginți. În această zi, creștinii obișnuiesc să țină post negru.
Joi a fost Cina cea de Taină
Patru momente grele de simboluri sunt amintite în Joia Mare: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cină la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli și la care s-a instituit Taina Împărtășaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă. Este cea mai importantă denie, credincioșii se roagă și priveghează, ascultând cele 12 Evanghelii. Se ține post cu mâncare uscată. La biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toacă. În timpurile normale, creștinii care s-au spovedit se împărtășesc. De dimineață, se pregătește împărtășania pentru un an, pentru bolnavi. Este și ziua în care femeile vopsesc ouăle în roșu.
Vinerea Răstignirii
Vinerea Neagră este ziua când Iisus a fost adus la judecată, batjocorit, schingiuit și răstignit pe muntele Golgota. Seara, rememorând momentul așezării Mântuitorului în mormânt, în biserici se oficiază denia Prohodului. Cortegiul, în acest an fără credincioși, dă ocol bisericii de trei ori. Toată ziua se ține post negru. Nu se mai slujește Sfânta Liturghie. În vremuri normale, credincioșii trec pe sub Sfântul Aer (Epitaf), o pânză pe care se află imprimată icoană înmormântării Domnului, dar în acest an ne vom închina la icoanele de acasă.
Lumină din Lumină
Sâmbăta Paștelui este ziua în care trupul Mântuitorului s-a odihnit în mormânt. Seara, în biserici se aprind luminile, anunțând că se apropie Învierea. În miez de noapte, în biserici se oficiază slujba Sfintelor Paști. Sunt sfințite pască, ouăle roșii și celelalte bucate, pentru că postul a luat sfârșit. Credincioșii vor aprinde Lumina în casele lor și vor spune Hristos a înviat! pe balcon sau în curte.
Simboluri ale Patimilor Domnului
- pungă cu 30 de arginți, simbolul trădării lui Iuda Iscarioteanul;
- cocoșul, simbolul negării de trei ori a lui Iisus de către Petru;
- treptele din fortăreața Antonina, pe care le-a urcat Iisus, spre a fi judecat de Pilat din Pont;
- stâlpul biciuirii lui Iisus, în curtea fortăreței Antonina;
- biciul roman, flagrum, pus în mâna lui Iisus, că sceptru după biciuire;
- coroana de spini așezată batjocoritor de soldați pe capul lui Iisus;
- haina de purpură roșie așezată lui Iisus pe umeri, că unui rege de carnaval la serbările hibernale române Saturnalii;
- crucea purtată de Iisus pe Via Dolorosa;
- năframa Veronicăi, pe care s-a întipărit chipul Domnului, când i-a șters sudoarea de pe față, pe Drumul Crucii;
- tăbliță de ghips cu gravură INRI-Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor- de pe orice mormânt creștin;
- piroanele cu care a fost fixat pe cruce;
- zarul cu care soldații romani au tras la sorți pe Golgota cămașa lui Iisus;
- buretele înmuiat în oțet;
- lancea cu care a fost Iisus înțepat în coaste de către soldatul Longinus;
- giulgiul în care a fost înfășurat Mântuitorul și așezat în mormânt
Obiceiuri românești
În Săptămâna Mare e bine că toți credincioșii să ierte și să se împace cu toți cei cu care au fost în dușmănie. În Vinerea Mare, credincioșii se scaldă în apă rece pentru a fi feriți de boli. Se spune că dacă în Vinerea Mare plouă, anul va fi mănos. Femeile trebuie să aibă grijă să înceapă să gătească pentru Paște doar de joi, dar nu au voie să pună ceva pe foc în ziua de vineri. Sâmbătă pot termina însă toate treburile casei. În cuptor, vasele trebuie puse doar cu mâna dreapta, iar numărul tăvilor în care se face cozonacul sau pască trebuia să fie cu soț, altfel pot avea necazuri în anul care urmează.
Ce sunt Deniile
Începând de duminică, a șasea din Postul Mare al Paștelui, sau Duminica Floriilor, în toate Bisericile Ortodoxe se săvârșesc în fiecare seară Slujbele Deniilor. Denia este o slujbă specială a Utreniei, care se săvârșește seara, în ajun. Cuvântul denie vine de la slavonescul vdenie, care înseamnă priveghere, slujbă nocturnă, cuvântul deni însemnand zi. Aseară s-a ținut Denia din Sfânta și Marea Luni (fiindcă ziua liturgică începe de la Vecernie), Luni seară se slujește Denia din Sfânta și Marea Marți, marți seară Denia din Sfânta și Marea Miercuri, miercuri seară Denia din Sfânta și Marea Joi, joi seară Denia celor 12 Evanghelii, iar Vineri seară Denia Prohodului Domnului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!