Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi Buna-Vestire, zi în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște un fiu, pe Iisus Hristos
Buna Vestire sau popular Blagoveștenia este praznicul în amintirea zilei în care Arhanghelul Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta. Sfântul Grigorie Palama observă că Buna Vestire s-a petrecut într-o zi de vineri, la ceasul al șaselea, adică în ziua și-n ceasul în care au păcătuit primii oameni, născătorii neamurilor, zi în care avea să se întâmple și jertfa Crucii de pe Golgota mântuirii.
Dacă vremea de azi e frumoasă, tot anul va fi bun
Buna Vestire este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac (Troparul sărbătorii). Este ziua bucuriei și a speranței împăcării noastre cu Dumnezeu, prin întruparea Dumnezeiescului Său Fiu. În calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveștenii sau Ziua Cucului. La Brașov, tradițiile de Blagoveștenii au fost conservate în Șchei, unde în această zi junii tineri ies cu surla. Mai multe superstiții fac din această zi o oglindă a anului: soții nu se ceartă între ei, ca să nu se certe tot anul; bărbații nu beau peste măsură, pentru a avea capul limpede tot anul și se trezesc devreme pentru a nu fi somnoroși tot anul. Iar dacă vremea de azi e frumoasă, tot anul va fi bun. Se mai spune că vremea de Blagoveștenie o vestește pe cea de Paști și că dacă a dat frunza verde de Bunavestire, anul va fi îmbelșugat.
Dezlegare la pește
Fiind prima dezlegare la pește din acest post, se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru că în această zi se aude pentru prima dată cântecul cucului, prin care anunță venirea primăverii. De Bunavestire se ară, dar nu se seamănă, dacă și vremea o permite. În curți, la sate, se făcea un foc în curte, se pun pâine, sare și apă - toate ca o ofrandă pentru îngeri - pâinea și sarea fiind date apoi de pomană. Ouăle din această zi nu se pun sub cloșcă, superstiția spunând că nu vor ieși puii sănătoși. Albinele sunt astăzi eliberate din stup printr-o potcoavă, pentru a fi tari ca fierul. Se scot vitele la soare, ca să fie sănătoase. Apa din zăpada topită se strânge azi pentru a fi leac pentru curățirea corpului sau pentru a apăra casa de duhuri rele. Casa se afumă cu tămâie pentru a fi ferită de rele.
Junii nu mai ies azi cu surla. Și ei ne îndeamnă să stăm acasă
Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi renunță în acest an la tradiția de a ieși cu surla mâine, de Buna Vestire. În aceste momente grele trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, ne-am fi dorit cu toții să începem serbărilor junilor, dar trebuie să facem ceea ce este mai bine pentru comunitatea noastră. Dar, totuși, în amintirea stramoșilor noștri, celor care s-au sacrificat pentru această tradiție, surla se va auzi în Șchei pentru câteva minute. Pe această cale doresc să sfătuiesc toți brașovenii să rămână în casă pentru binele și sănătatea tuturor, spune Președintele Uniunii Junilor, Constantin Chicuș. În Schei, în ziua de Blagoveștenii, an de an, conform tradiției junii tineri urcau pe Coasta Prundului, unde trag din surlă anunțând venirea primăverii.
Biserica Ortodoxă ne cheamă la o rugăciune comună
Biserica Ortodoxă Română le cere tuturor credincioșilor ca astăzi, de Buna Vestire, să se roage, pe tot cuprinsul țării, la ora 12.00. Deoarece, în această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, clericii și credincioșii mireni ai Bisericii sunt separați spațial din punct de vedere al locului de rugăciune, totuși pot fi în comuniune mai ales prin rugăciunea comună la mijlocul zilei. Prin urmare, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România vor suna timp de 1-2 minute la ora 12.00, azi de Buna Vestire, apoi în fiecare duminică și în fiecare zi când se săvârșește slujbă în bisericile din parohii și mănăstiri.
Apel de la Papa Francisc Să spunem Tatăl Nostru toți credincioșii, pe 25 martie la ora 12.00"
Papa Francisc a făcut apel la toți credincioșii din lume să spună azi rugăciunea Tatăl Nostru, la ora prânzului, un gest prin care dorește sa universalizeze rugăciunea ca metodă de combatere a pandemiei de coronavirus, care în Italia s-a soldat cu peste 4.800 de decese, relatează EFE. În aceste zile în care omenirea tremură în fața amenințării pandemiei, mi-ar plăcea să propun creștinilor să-și unească vocile , a spus Papa.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!