Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Religie

Zi de sărbătoare


Moșii de Iarnă

×

ïżœ
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.02.2020
• Sâmbătă, credincioșii ortodocși se adună în biserici să pomenească în slujbă numele celor dragi care s-au petrecut dintre noi și să dea de pomană în numele lor
În sâmbăta care precede Lăsatul Secului de Carne, zi care este 22 februarie anul acesta, creștinii ortodocși cinstesc și pomenesc numele celor adormiți în Domnul. De Moșii de Iarnă, credincioșii participă la slujba special ținută în biserici și apoi împart colivă, vin, colaci și, chiar vase cu mâncare gătită, pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Se spune că la Sărbătoarea Moșilor cerurile se deschid, așa ca de fiecare dată în preajma echinocțiilor și a solstițiilor. Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că sâmbătă este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Conform tradiției creștine, moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbata lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Pomenirea morților

De Moșii de Iarnă, creștinii ortodocși fac pomenirea morților, adică dau de pomană pentru sufletul celor duși dintre noi. Tot pomană se numește și orice faptă de milostenie făcută pentru pomenirea și folosul morților. Pentru pomană se pot da și haine sau alte lucruri, de obicei celor nevoiași care se vor bucura să le folosească. Slujba se săvârșește în biserică, după liturghie, iar când este posibil, rudele pot merge și la mormântul celui petrecut de la noi. De lângă pachețelele pe care familia răposatului le împarte după slujbă, n-ar trebui să lipsească coliva, vinul și colacii, care au fost sfințite de preot. La fiecare pachețel dat de pomană, e bine să puneți și o lumânare, pentru a lumina calea răposatului. Alături de acestea, în pachete puteți pune bucate, după posibilitățile fiecăruia. Nu contează dacă pachetul e bogat sau mai modest, ci inima bună cu care le dați și gândul bun la cel pentru care le meniți. Astăzi, la Moșii de Iarnă, pot fi împărțite și bucate „de dulce“, pentru că n-a început încă postul.

În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează

În Transilvania, în ziua praznicului Moșilor de Iarnă nu se lucrează, gospodinele slujesc la Biserică pachete cu bucatele preferate de cel comemorat. Alături de colivă, gospodinele pun în pachet și o prăjitură specială (pupi), un chec umplut cu mere. După slujbă, pachetele se împart celor săraci. În cimitire, se fac slujbe speciale la mormintele rudelor comemorate, se aprind lumânări și tămâie.
Credincioșii bănățeni prepară pentru Moșii de Iarnă grâu fiert preparat cu unt și cu brânză. În pachetele care se împart săracilor, se pune acest preparat specific praznicului și carne de porc. La fiecare ofrandă se împarte și câte o lumânare. În Bucovina, de Moșii de Iarnă, gospodinele sfințesc la biserică pachete cu produse lactate și cu plăcinte umplute cu brânză. După slujba de pomenire, aceste ofrande se împart familiilor sărace care au mulți copii. În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează.

Sâmbătă Piftiilor

Bătrânii spun că ziua Moșilor de iarnă mai era cunoscută și ca Moșii de piftii și Sâmbăta piftiilor. Este singura zi în care se mănâncă piftii sau răcituri înainte de post. Dacă mai rămâneau de sâmbătă, a două zi erau aruncate, pentru a preveni astfel apariția frigurilor în timpul verii.   Femeile nu lucrează numic în această zi pentru că, se spune din bătrâni, dacă încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie.

Pomenim și rude de departe

La sărbătoarea Moșilor de Iarnă bătrânii spun că trebuie să-i trecem în pomelnic și pe strămoșii cei mai îndepărtați din neamul nostru, chiar dacă noi personal nu-i știm. Poate aceștia, din diferite motive, n-au avut parte de slujbele tradiționale după plecarea în eternitate, poate au murit pe front sau în împrejurări dramatice departe de casă. Cu acest prilej, credincioșii au dezlegare să consume și să dea de pomană produse care conțin lapte, brânză, pește, ouă, în general bucate de culoare albă sau care conțin ingrediente de culoare albă. În perioada comemorărilor, ne întoarcem în timp și retrăim cele mai plăcute momente petrecute cândva împreună cu rudele și prietenii noștri mutați la Viața de Dincolo.

De ce este atât de important pomelnicul?

Ce este de fapt pomelnicul? Pomelnicul (numit și locul unde cei vii și cei morți stau împreună) este o bucată de hârtie pe care sunt menționate numele celor dragi, nume primite la Botez sau la călugărie. În pomelnic sunt trecuți atât cei vii, cât și cei adormiți. Numele lor sunt pomenite de preot în diverse momente liturgice: la Proscomidie, la Sfânta Liturghie, la Litie etc. Cel care face un pomelnic mărturisește că cei dragi sunt vii în el. Nu uitați niciodată când participați la Sfânta Liturghie să dați un pomelnic cu cei vii și unul cu cei adormiți, chiar dacă n-ați ajuns de la începutul slujbei, ci abia la sfârșit, ne sfătuiesc preoții. Foarte importantă este pomenirea celor adormiți, care înfățișează credința noastră în Învierea Domnului Hristos, în a doua venire a Lui, și în judecata finală. Îi pomenim pe cei trecuți la Domnul ca să li se ierte lor păcatele, bine știind că rugăciunile Bisericii pot mântui sufletele.

Cum se face un pomelnic

La Liturghie, Parastas sau Acatist se scriu două pomelnice separate, unul pentru cei vii și altul pentru cei adormiți (morți). Pe pomelnic se scriu doar numele persoanelor și nu problemele cu care se confruntă, bine știind că Dumnezeu cunoaște viața și suferințele tuturor, și-i va ajuta așa cum trebuie. Pomelnicele poartă doar gândurile cele bune către Domnul, orice rugăciune care-i cere lui Dumnezeu răul celorlalți nu va fi luată în considerare de El, ba dimpotrivă poate să atragă și o pedeapsă, avertizează preoții.
Ordinea în care se trec persoanele pe pomelnic este următoarea:
1. Preotul care m-a botezat
2. Preotul care m-a cununat (dacă e cazul)
3. Părintele duhovnic
4. Nașii de botez
5. Nașii de cununie (dacă e cazul)
6. Părinții și frații mei
7. Părinții soțului (soției) și frații
8. Eu, soțul (soția) și copiii
9. Finii de cununie
10. Finii de botez
11. Bunici, unchi, mătușe, verișori etc.
12. Prieteni
Această așezare nu este una strictă.

Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor

În afara canoanelor bisericești ce se săvârșesc în biserică, în casele credincioșilor, gospodinele trudesc pentru a face tot felul de bunătăți ce vor fi date de pomană, dar mai cu seamă colivă. Aceasta reprezintă, în religia ortodoxă, o ofrandă adusă sufletelor celor plecați dintre noi. Coliva mai semnifică și Biserica lui Hristos, unde cei vii, împreună cu cei morți, se regăsesc în rugăciune. Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor. Acesta pentru a încolți și a rodi trebuie mai întâi semănat. La fel și trupul, se îngroapă și putrezește, pentru ca mai apoi să învieze întru nestricăciune.

La Șinca Nouă, sătenii se strâng la „Roata în flăcări“

Și la Șinca Nouă oamenii petrec de lăsata secului mic. Alaiul tinerilor îmbrăcați în costume populare și lăutarii care îi însoțesc vor pleca din fața Școlii din Șinca Nouă spre gazda unde vor pregăti roțile. De la gazdă, alaiul se va îndrepta spre dealurile de la marginea satului unde va avea loc are loc tradiționala „Roată în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“.   Apoi, toată suflarea comunei se adună Căminul Cultural, la un spectacol al Ansamblului folcloric din localiate și apoi la bal. „Roata în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“ este un ritual de purificare vechi de sute de ani, care se mai păstrează în puține sate românești. Este un ceremonial al cetei de feciori, la Lăsata Secului. Întreaga comunitate consideră că, acum, la începutul anului agrar, fiecare locuitor trebuie s㠄se spele“ de păcate, pentru ca perioada care urmează să poată fi prosperă. De aceea, cei care s-au abătut de la normele obștei sunt judecați în public, în cadrul uni ceremonial la care trebuie să se supună cei care au greșiț iar ceilalți trebuie să ia aminte, pentru a nu păți la fel. La sfârșit, toate „relele“ sunt alungate prin ardere. Oamenii aprind o roată din paie, căreia îi dau drumul de pe un deal, pentru ca tot satul să fie purificat.   
ïżœn lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteïżœi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacïżœ precizaïżœi sursa ïżœi dacïżœ inseraïżœi vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!
Comentarii:



Articole la Religie

Sărbătoare de primăvară


Ziua Sfântului Gheorghe aduce vremea caldă




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpïżœrïżœ aici ziarul complet ïżœn format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Parteneriat „smart-city“


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Premieră


    Autogara va avea gazon pe acoperiș


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


    04.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari


    Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Avertisment


    Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Afinele, boabe de sănătate


    04.08.2020
  • ➤ Life


    S-a dat de gol


    Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Ruby face senzație în Grecia


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Zeny a împlinit 2 ani


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    PROMOVARE ÎN LIGA 1


    Euforie!


    04.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un proiect pierdut?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


    03.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


    03.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    De la 1 august


    La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


    03.08.2020
  • ➤ Religie


    Tradiții


    Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


    03.08.2020
  • ➤ National


    Barometru IMAS - Europa FM


    PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


    03.08.2020
  • ➤ National


    Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Senzații


    Antonia face iar valuri


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Anca Țurcașiu începe o viață nouă


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Loredana ține pasul la 50 de ani


    03.08.2020
  • ➤ Life


    O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


    03.08.2020
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    AUTO


    Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    FOTBAL


    „Festival” de goluri pentru Corona


    03.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un bilet în plus


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


    02.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Sărbătoare în casa lui Ion


    Praznicul Sfântului Ioan

    Articolul urmïżœtor

    Pentru 40 de zile


    Intrăm în Postul Paștelui

    Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

    www.monitorulexpres.ro

    | | |
    2003 - 2024 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23 milisecunde, încărcat în milisecunde