În ajunul Rusaliilor se sărbătoresc Moșii de vară. Peste an, românii au 18 sărbători ale Moșilor (strămoșii neamului și toți morții creștinilor), dar cea mai importantă e cea din sîmbăta Rusaliilor. Moșii de vară, ținuți în sîmbăta Rusaliilor, reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sîmbăta Rusaliilor, iar pomenile au rolul de a-i face pe morți să plece îmbunați la ale lor. După obicei, de sufletul morților, în sîmbăta dinaintea Rusaliilor, creștinii duc la biserică colivă, orez cu cireșe și colaci.
Ce se spune în popor despre ziua Moșilor de vară
Moșii se zice că au fost nouă uncheși bătrîni, care, pe unde mergeau, numai bine și minuni făceau.
În aceste zile se deșteaptă toți morții și se duc pe Valea cu Dor. Acolo găsesc tot ce li s-a dat de pomană în cursului anului. Cine nu găsește nimic ia țărînă în poală și se întoarce mîhnit. Oalele se împart pentru ca cei morți să aibă cu ce bea apă pe lumea cealaltă. În zilele de Moși se lucrează orice, dar nu se toarce, căci se crede că se întorc colacii de la morți îndărăt. Acum nu se dau lăturile afară, că bieții morți stau cu gurile căscate în această zi, așteptînd colaci, și lăturile le dau în gura lor. Nu se mătură, că se dă praf în ochii morților, care stau după ușă, pînă a doua zi, cînd, după terminarea liturghiei, își iau zborul către cer.
Ca să fii ferit de furtișaguri și pierderi peste an, este bine ca cea dintîi plăcintă pe care o faci sîmbăta, pentru a doua zi, s-o rupi în trei și s-o dai de pomană săracilor ori s-o mănînci în casă.
Ca să fii ferit de boli din apucate și ca să le meargă bine zarzavaturilor din grădină se fac colaci și se dau, cu lapte, de pomană pentru morți.
La Moșii de Cireșe (cum se mai numesc Moșii de vară) se așază masa, pe care se pun grămezi de cireșe, flori și colăcei, apoi se împart la oameni și copii ce sînt chemați înadins. Ca cineva să împartă trebuie ca mai întîi să nu fi gustat cireșe pînă în momentul acela.
În această zi gospodinele fac bucate bune cu carne de miel, plăcinte și dau de pomană în blide noi, linguri noi și vase noi. Părinții dau pomană la fii și nepoți, nașii finilor, cumetrilor, rudele și prietenii unii altora.
Moșii de Vară se țin ca să nu îmbătrînești repede.
Dacă va ploua în ziua de Moși de Vară, va fi anul mănos.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!