• Primarii, preºedinþii de CJ ºi ceilalþi aleºi locali vor primi pensii speciale, în ciuda deciziei CCR
• De pildã, un primar cu trei mandate al unui oraº de mãrimea Braºovului va încasa o pensie suplimentarã specialã de vreo 11.000 de lei, în timp ce pensia medie pe þarã abia depãºeºte 1200 lei
Guvernul a adoptat ieri, în ciuda numeroaselor critici, prin ordonanþã de urgenþã, Codul Administrativ, care introduce, printre altele, pensii speciale pentru aleºii locali. Proiectul a fost introdus pe ordinea suplimentarã a ºedinþei Executivului, iar la final vicepremierul Daniel Suciu a prezentat pe scurt prevederile actului normativ. El a recunoscut cã nu este un Cod Administrativ perfect, dar a precizat cã va ajunge în Parlament unde se vor face corecturile necesare. Proiectul a primit aviz negativ ºi de la Consiliul Economic ºi Social. CCR a declarat legea neconstituþionalã în integritatea sa.
Legea a fost declaratã neconstituþionalã în noiembrie
Proiectul de lege privind Codul Administrativ a fost adoptat de Camera Deputaþilor, în calitate de for decizional, anul trecut în luna iulie, cu 175 de voturi pentru 33 împotrivã ºi 15 abþineri. Ulterior, preºedintele Klaus Iohannis a trimis Curþii Consþitutionale o sesizare în care a susþinut cã legea încalcã mai multe prevederi din Constituþie. Totodatã, a afirmat ºeful statului, prin conþinutul normativ, legea contravine normelor ºi principiilor constituþionale. În 6 noiembrie, Curtea Constituþionalã a decis, cu unanimitate de voturi, cã legea privind Codul Administrativ este neconstituþionalã în integralitate. „Primarii trebuie sã aibã pensii speciale, sã vã intre bine în cap“, a declarat celebrul deputat Florin Iordache, dupã decizia CCR.
Aºa au cerut primarii
Totuºi, Guvernul a decis sã adopte Codul Administrativ prin ordonanþã de urgenþã. Vicepremierul Daniel Suciu motiva, în luna martie, decizia Executivului prin faptul cã nu mai poate miza pe buna credinþã a altor partide sau a ºefului statului.
„Codul Administrativ a nãscut foarte multe discuþii, mi-aº fi dorit sã nu fie prin prisma campaniei electorale sau adversitãþii politice. Avem un cod care nu e perfect, trebuie sã recunoaºtem, dar ajunge în Parlament ºi vor fi fãcute corecturile pe care parlamentarii le considerã necesare“, a spus Daniel Suciu. Vicepremierul a subliniat cã toate guvernele din ultimii 15 ani au lucrat la Codul Administrativ ºi cã el a fost cerut de toþi primarii, indiferent de culoarea politicã. „În ultimii 15 ani toate guvernele au lucrat la proiectul Codului Administrativ. De 15 ani actorii din administraþie ne spun acelaºi lucru, cã lucrurile de care au nevoie cetãþenii sunt depãºite. De 15 ani primarii ne cer ajutor sã simplificãm toate procedurile. Nu doar primarii PSD ne-au cerut adoptarea codului. Guvernul are ºi a avut curajul de a adopta prin OUG Codul Administrativ. Nu este pentru un primar sau altul, este pentru cetãþenii care se lovesc de procesul administrativ ºi de neajunsurile lui“, a mai spus Suciu. Pentru cetãþeni probabil, de acum primarii ºi ceilalaþi aleºi locali, unii doar figuranþi, vor primi pensii speciale. De pildã, un primar cu trei mandate al unui oraº de mãrimea Braºovului va încasa o pensie de 11.000 de lei. ªi cam tot atât va încasa lunar special, un preºedinte de CJ cu trei mandate la activ. În timp ce pensia medie pe þarã abia depãºeºte 1200 lei.
Mitã pe banii noºtri pentru baroni ºi baroneþi locali
Premierul Viorica Dãncilã a anunþat ieri la începutul ºedinþei de Guvern adoptarea prin ordonanþã de urgenþã a noului Cod administrativ, unul deosebit de controversat, mai ales în ceea ce priveºte pensiile speciale ale aleºilor locali ºi a reducerii termenului pe care îl are preºedintele pentru a numi un ministru. Cu toate acestea, Viorica Dãncilã a susþinut la începutul ºedinþei de Guvern cã noul Cod administrativ este „un proiect important pentru modernizarea administraþiei publice, rezultat al unei ample consultãri cu reprezentanþii structurilor asociative”. „Prin acest act normativ creem un cadru unitar ºi punem într-o formã mai clarã, mai coerentã, mai simplificatã, reglementãri care se regãsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care sã preîntâmpine blocaje între instituþiile publice, atât la nivel central, cât ºi la nivel local”, a mai spus Dãncilã. De fapt, miza cea mare a acestei legi sunt pensiile speciale ale aleºilor locali, un dar cu care Dãncilã ºi PSD se pregãtesc de alegeri.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteþi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacã precizaþi sursa ºi dacã inseraþi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!