Comisia Iordache a adoptat raportul de modificare a Codului Penal
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
24.04.2019
• În câteva ore, comisia Iordache a votat ieri noile forme ale Codului Penal ºi Codului de Procedurã Penalã, în timp ce toate amendamentele Opoziþiei au fost respinse
Social-democraþii vor sã aibã adoptate pânã de Paºte Codul Penal ºi Codul de Procedurã Penalã. În câteva ore, comisia Iordache a votat ieri noile forme ale Codului Penal ºi Codului de Procedura Penalã Opoziþia a încercat inutil sã amendeze textele pe care le-a criticat din nou, ca fiind scrise cu dedicaþie pentru liderii PSD ºi în special pentru Liviu Dragnea. Comisia specialã condusã de Florin Iordache a adoptat ieri raportul de modificare a Codului Penal. Teoretic, e vorba de modificãri cerute de Curtea Constituþionalã, însã comisia nu s-a limitat la atât, acuzã Opoziþia, conform digi24.ro. Puterea a invocat cã articolele care nu au fost declarate neconstituþionale sau pentru care judecãtorii CCR nu au avut obiecþii pot trece de Parlament. Acesta a fost argumentul adus de Florin Iordache celor din Opoziþie. Opoziþia a cerut amânarea sau reluarea dezbaterilor, dar propunerile au fost respinse. La vot, PSD a fost ajutat de ALDE ºi de UDMR, cu excepþia raportului, când cei de la UDMR s-au abþinut.
Proiectul urmeazã sã intre la vot în Camera Deputaþilor
PNL a cerut amânarea dezbaterilor, invocând prezenþa la Bucureºti a reprezentanþilor Comisiei de la Veneþia, dar Iordache le-a transmis cã aceºtia sunt în capitalã pentru legile justiþiei, nu pentru codurile penale. „Comisia de la Veneþia va veni sã discute cu noi despre legile justiþiei. Aºa cum ºtiþi, pârâcioºii de serviciu PNL ºi USR au mers ºi s-au plâns cã nu ºtiu ce s-a întâmplat. Au venit sã vadã dacã s-a adus atingere la legile justiþiei. Nu avea nicio legãturã modificarea codului penal cu discuþiile pe legile justiþiei, cu reprezentanþii Comisiei de la Veneþia, de aceea nu am amânat discuþia”, a declarat Florin Iordache. Proiectul urmeazã sã intre miercuri în dezbaterea ºi votul Camerei Deputaþilor, care este for decizional. Raportul a fost adoptat cu 12 voturi pentru, 6 împotrivã ºi 2 abþineri.
Proiectul a fost discutat ºi sãptãmâna trecutã în Comisia specialã ºi apoi adoptat de Senat, dar din punct de vedere procedural acesta trebuie sã intre din nou în dezbaterea Comisiei speciale pentru a fi dezbãtut ºi votat de Camera Deputaþilor, în calitate de for decizional. Reprezentanþii Opoziþiei au depus mai multe amendamente, care au fost respinse de comisie.
Noul Cod dã liber la infracþiuni
Raportul asupra proiectului de modificare a Codului penal a rãmas în forma Senatului, unde s-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma iniþialã a legii care au fost declarate neconstituþionale de cãtre CCR. De asemenea, au rãmas în forma iniþialã mai multe articole criticate de Opoziþie, pe motiv cã nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituþionale de CCR.
Unul dintre acestea se referã la reducerea termenelor de prescripþie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripþie a rãspunderii penale vor fi: de 8 ani, faþã de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depãºeºte 20 de ani; ºi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depãºeºte 10 ani. Un alt text se referã la abrogarea articolului referitor la neglijenþa în serviciu. O altã modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunþ. „Mituitorul nu se pedepseºte dacã denunþã fapta mai înainte ca organul de urmãrire penalã sã fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data sãvârºirii acesteia“, se menþioneazã în proiect. Anterior, comisia a adoptat ºi raportul la proiectul de modificare a Codului de procedurã penalã. Preºedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a precizat sãptãmâna trecutã cã decizia politicã a PSD este ca cele douã proiecte - de modificare a Codului penal ºi a Codului de procedurã penalã - sã fie adoptate în ºedinþa de miercuri de Camera Deputaþilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteþi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacã precizaþi sursa ºi dacã inseraþi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!