În anii pogromului nazist, brașoveanul Teodor Criveanu a salvat mii de evrei de la moarte
El a fost distins de statul Israel cu medalia și titlul Drept între popoare
Adevărați Oskar Schindleri ai României, mulți creștini și-au riscat viețile pentru a opri trimiterea forțată a evreilor români în lagărele naziste. Teodor Criveanu este trecut și el la loc de cinste în galeria acestor eroi. Puțini au auzit de el, dar acum șapte decenii, în Cernăuți, numele lui era sinonim cu șansa la viață. Sute de evrei și urmașii acestora îi datorează viața acestui avocat brașovean care i-a cruțat de cel mai cumplit destin: camerele de gazare de la Auschwitz și ghetourile din Transnistria. Întocmai ca personajul din filmul lui Spielberg, el s-a zbătut să acorde cît mai multe permise de evrei necesari. Adică oameni care merită să trăiască.
Singurul brașovean Drept între popoare
Pe 8 august 2007, brașoveanul Teodor Criveanu a primit post-mortem medalia Drept între popoare, pentru activitatea lui curajoasă de blocare a deportării de evrei români în lagărele naziste ale morții, cum se precizează în documentele oficiale. La memorialul Yad Vashem din Sala Amintirii din Ierusalim, rostit în limbile engleză și ebraică, a fost prezent și Zeev Willie Criveanu, fiul lui Teodor, dar și zeci de supraviețuitori ale căror familii au fost ajutate de către avocatul Criveanu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În amintirea lui a fost plantat un copac în curtea instituției. În Brașov, nu există nicio placă comemorativă care să ne amintească de el. În schimb, zeci de familii de evrei au insistat în a aduce dovezi care să ateste faptele lui Criveanu și să primească astfel înalta distincție. Pentru stabilirea adevărului istoric, s-a format o comisie. Pe baza mărturiilor și a manuscrisului lăsat de Criveanu, s-a demonstrat că brașoveanul a luptat pentru viețile evreilor. Întocmai ca Oskar Schindler (foto), personajul de film care a făcut cunoscut lumii faptul că au existat și creștini care i-au cruțat pe evrei, ba chiar și-au pus viața în joc. În acel manuscris, Criveanu povestea pas cu pas cum i-a ajutat pe evreii condamnați la deportare. Manuscrisul este, de fapt, o carte care, din păcate, nu a văzut încă lumina tiparului.
Și-a salvat viitoarea soție
Teodor Criveanu a fost un avocat brașovean care a ajuns în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Cernăuți, ca ofițer în Armata Regală a României. În octombrie 1941, a primit ordinul de a întocmi listele cu evrei apți pentru muncă obligatorie. Cine primea un asemenea permis scăpa de deportarea în lagărele naziste, care însemna în primă fază adunarea a 50.000 de oameni într-un ghetou, de unde erau trimiși în Transnistria. Riscînd citarea în fața Curții Marțiale pentru înaltă trădare și colaborare cu inamicul (evreii) în timp de război, Criveanu a falsificat acte, acordînd permise de muncă pentru mii de evrei care nu se încadrau în condițiile impuse de guvernul lui Ion Antonescu, salvîndu-i astfel de la moarte. Practic, împreună cu primarul de atunci al Cernăuțiului, Traian Popovici (foto), a declarat circa 20.000 de evrei necesari în activitățile economice ale orașului. Mult mai mulți decît erau prevăzuți. Printre ace[tia s-au aflat [i Berta [i Oasis Hefter, împreună cu fiicele lor, Hilda [i Malvina. Între Malvina Hefter [i Teodor Criveanu a început o rela]ie strînsă. Cei doi s-au căsătorit, iar în 1945 s-a născut fiul lor, Willie. Soția și fiul au emigrat în 1950 în Israel. Teodor Criveanu însă, a rămas în România pînă la sfîr[itul vie]ii. Nu ar fi părăsit România. Vorbea germană, franceză, era avocat și judecător, ar fi putut pleca în Austria la acea vreme, dar nu a vrut, a povestit fiul său care și-a revăzut tatăl abia în 1988, an în care curajosul avocat și ofițer a murit.
Permise de evrei necesari
După ce Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică în vara anului 1941, forțele armate române au ajuns în Transnistria. Aproximativ 60.000 de evrei au fost uciși în Bucovina și Basarabia, restul au fost deportați în Transnistria unde 120.000 dintre ei au murit, potrivit unui raport al Comisiei Elie Wiesel, trimis în 2004 președintelui României. Ioseph Govrin, ambasador al Israelului în România înainte de 1989, membru al Comisiei Muzeului Yad Vashem și al Departamentului Drept între popoare, spune că deportările au fost oprite după ce primarul din Cernăuți a reușit împreună cu Criveanu să-i convingă pe guvernatorul militar român și pe generalul Ion Antonescu să îi lase în pace pe cei aproximativ 20.000 de evrei care mai existau în zonă, pentru că erau vitali pentru economia localității. Evreilor li s-a permis întoarcerea acasă, dar în vara anului 1942, Popovici, care a fost recompensat și el cu titlul de Drept între popoare în 1969, a fost acuzat și demis pentru faptele lui Criveanu, de a acorda permise de muncă unor evrei care nu erau necesari. Aproximativ 15.000 de evrei cu permise legale au rămas în Cernăuți și alți 2.000 au trăit ascunși. În anii agitați de după război, curajul și omenia de care a dat dovadă Teodor Criveanu în perioada întunecată a Holocaustului au fost estompate de valul comunist. Chiar și după 1990, în România s-a refuzat să se discute deschis despre atrocitățile la care au fost supuși evreii de la noi. În 2003, Holocaustul a fost recunoscut oficial, iar eroii au primit recunoașterea binemeritată.
Recunoaștere internațională
Mai mult decît recunoașterea românilor, Teodor Criveanu a fost omagiat și de către americani. Un grup de membri ai Congresului American au propus decorarea post-mortem a fostului ofițer în rezervă brașovean pentru că și-a riscat viața eliberînd la Cernăuți permise de muncă peste cota rezervată evreilor în România. Propunerea a fost făcută de către Alcee Hastings, președintele Comitetului Helsinki, și a fost susținută și de alți congresmeni. Sînt onorat să recunosc eforturile eroice ale lui Teodor Criveanu, care a salvat nenumărate vieți de evrei inocenți. Domnul Criveanu și alți oameni au făcut sacrificiul suprem și pentru acest lucru merită să fie comemorați și venerați de acest Congres, pentru altruismul și curajul lor, a spus Hastings. Într-o scrisoare oficială, MAE și-a exprimat aprecierea pentru inițiativa congresmanului american. Amintirile lui Criveanu, consemnate în acel roman transmis urmașilor, reprezintă singura ocazie în care brașoveanul a vorbit despre amintirile din Cernăuți. În rest, a refuzat să evoce vreodată tristele vremuri în care semnătura lui a însemnat dreptul la viață. Viața tatălui meu a fost clădită pe dreptate și corectitudine. A fost un mare iubitor de oameni. A fost un dar de la Dumnezeu pentru familia mamei mele și pentru mulți alții, a spus fiul lui, în 2007. Și-a primejduit viața, familia, avutul, cariera militară și pe cea judecătorească, ca un veritabil Schindler al României. Peste două zile, pe 11 aprilie, este Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare fasciste. Datorită lui Criveanu, mulți evrei se bucură că nu a fost și povestea lor.
Dustin Hoffman în rolul unui Drept între popoare român
Celebrul actor Dustin Hoffman va juca rolul lui Traian Popovici, primar al Cernăuțiului în anii prigoanei fasciste, cel care a salvat de la moarte mii de evrei. Hoffman are chiar el rădăcini românești. El declara într-un interviu: Am sentimente puternice de evreu. Sînt un evreu român. Părinții săi au emigrat din România în California, în 1937, cu puțin timp înainte de a se naște viitorul actor. Tatăl său, Harvey Hoffman, era basarabean și se ocupa cu decorarea mobilei. Pe mamă o chema Liliana Gold.
59 de Drepți români
Yad Vashem, instituția însărcinată de statul Israel cu păstrarea memoriei victimelor Holocaustului, a instituit în 1953 titlul de Drept între popoare ca recompensă pentru ne-evreii care și-au riscat viața salvînd evrei în timpul Holocaustului. În prezent, numărul total al Drepților între popoare a ajuns la 22.000. Cei mai mulți sînt polonezi (peste 6.000), olandezi (4.700) și francezi (2.700). Din România sînt recunoscuți în prezent 59 de Drepți, numărul real al acestor oameni bravi apropiindu-se de 70. Regulamentul de funcționare al Yad Vashem cere ca persoana căreia i se acordă titlul să fi salvat vieți dezintersat și cu riscul vieții. Printre Drepții români se numără și Regina-mamă Elena (foto), și Traian Popovici (1892-1946), primarul Cernăuțiului. Industriașul bavarez Oskar Schindler, ale cărui eforturi de a salva circa 1.200 de evrei au constituit subiectul celebrului film Lista lui Schindler distins cu șapte premii Oscar, a fost singurul membru al Partidului Nazist care a primit titlul de Drept între popoare.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!