Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Ipoteze care înfierbîntă mințile


Atlantida există!

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 23.02.2009
• Străzile subacvatice descoperite lîngă Maroc ar putea reprezenta rămășițele legendarului continent dispărut
• Cei care se îndoiesc susțin că Atlantida a existat în Marea Neagră, din continent mai rămînînd doar Insula Șerpilor

Recent lansatul Google Ocean, programul care permite vizualizarea topografiei subacvatice, a și făcut o descoperire epocală. Scrutînd chiar și stratul situat imediat sub fundul mării, un inginer britanic a dat peste o rețea de străzi perfect trasate care nu pot fi făcute decît de mîna omului. Imediat s-a făcut legătura cu continentul dispărut. Și cum descoperirea este situată într-una din locațiile presupuse ale Atlantidei, ipoteza că ar fi vorba tocmai de orașul scufundat a înfierbîntat mințile tuturor. Imaginea subacvatică este însă departe de a a constitui o mărturie covîrșitoare. Susținătorii plasării Atlantidei în Marea Neagră cred mai departe că adevăratele dovezi sînt îngropate în apropierea coastelor României, iar Insula Șerpilor e o rămășiță a înfloritoarei civilizații de acum 10.000 de ani.

O rețea de străzi subacvatice

La circa 1.000 de kilometri de coasta nord-vestică a Africii, lîngă Insulele Canare, s-a descoperit un dreptunghi de circa 20.000 km pătrați, care seamănă cu o hartă aeriană a unui oraș. Străzile subacvatice par a fi trasate printr-o tehnologie umană. Descoperirea a fost făcută de către Bernard Bamford, inginer în aeronautică, care e convins că e vorba de Atlantida. El a obținut imaginea subacvatică la coordonatele 31 15’15.53’’ nord și 24 15’30.53’’ vest, cu ajutorul programului Google Ocean (bazat pe sateliți), o extensie a binecunoscutului Google Earth. Imaginile au aprins imaginația oamenilor de știință, care au început să creadă că e vorba chiar de orașul scufundat din scrierile lui Platon, localizat de gînditorul antic în apropierea Coloanelor lui Hercule (strîmtoarea Gibraltar). Descoperirea se află la șase kilometri în largul coastelor Marocului, în locul cunoscut drept Groapa Abisală Madeira. „Chiar și dacă ar fi doar o formațiune naturală, și tot ar merita o privire apropiată“, susține dr. Charles Orser, profesor de arheologie la Universitatea New York State, fascinat și el de surpriza din fundul oceanului. Și totuși, de-a lungul timpului, de cîte ori cercetătorii n-au crezut că au dat peste legendara Atlantidă și, după verificări, s-a demonstrat că s-au înșelat?

O țară înfloritoare

Platon a pomenit în dialogurile sale de o civilizație înfloritoare care locuia pe un continent, sau insulă, sau cetate, numită Atlantida, cu capitala la Poseidonia (foto). Orașul era înconjurat cu numeroase șanțuri de apă legate cu poduri și tuneluri. Atlantida avea o cîmpie fertilă brăzdată de o mulțime de canale transversale, pe care se ridica „un munte nu prea înalt“, din care țîșneau două izvoare, unul fierbinte și altul cu apă rece. În cetate erau temple, săli de gimnastică, un mare hipodrom, cazărmi, antrepozite care înconjurau Palatul Regal. Se apreciază la 5-6 milioane de oameni populația regatului principal al Atlantidei, o mare forță militară care putea strînge sub drapel 10.000 de care de luptă și 1.200 de corăbii de război. Rege era Evenor, care a avut cu Leucipe o fată, Clito, soția lui Poseidon. Atlas sau Atlant, fiul cel mare, a primit de la Poseidon partea cea mai întinsă și mai bogată, din centru, care, conform calculelor cercetătorului Rousseau-Liesens, avea o suprafață de 160.000 km pătrați. Cam cît cea descoperită zilele trecute.

Zeci de Atlantide

Într-o singură zi și noapte, mari cutremure de pămînt și inundații au distrus Atlantida, scufundînd-o în mare. De zeci de secole, e tot căutată. S-au născut cam 30 de ipoteze cu privire la locul în care s-at fi aflat. A apărut atlantologia, o știință complexă, care studiază teoriile despre continentul dispărut. Pe fundul Oceanului Atlantic, în apropierea Insulelor Azore, nave special dotate au recuperat un inel de aramă. Puținătatea dovezilor i-a făcut pe cercetători să se îndepărteze de Oceanul Atlantic, căutînd Atlantida pe tot globul. A fost „localizat㓠din Groenlanda pînă în Africa de Sud, din Suedia pînă-n Sahara, Insulele Britanice, Palestina și Caucaz, Amazonia, Madagascar și Mongolia. Niciuna dintre aceste ipoteze nu a rezistat însă analizei aprofundate, cu excepția unei Atlantide cretane, în a cărei capitală, Cnossos, s-au găsit vestigiile unor palate monumentale.

Atlantidă românească

Etnograful Adrian Bucurescu arată că fabuloasa țară s-a scufundat în marea denumită de egipteni Siriath, adică Marea Neagră. În cinstea lui Orpheus, împăratul-zeu numit de atlanți, și urmașii lor direcți, tracii, egiptenii au ridicat acum mai mult de 5.000 de ani, la Giseh, enigmaticul Sfinx. În 1913, în „Dacia preistorică“, Nicolae Densușianu localiza Atlantida între Porțile de Fier și Sfinxul din Bucegi. „Atlantis“ este tradus de unii lingviști prin „Fericire“, iar grecii antici denumeau actuala Insulă a Șerpilor din Marea Neagră, Makaron, adic㠄A fericiților“. Nu departe de ea, arheologii ruși au descoperit impresionante ruine subacvatice atribuite, după unii, atlanților. În apropiere, la Hamangia, au fost găsite uimitoarele figurine din lut, intitulate generic „Gînditorul“ și datate 5000-3000 î.Hr., într-o perioadă cînd de gîndire abstractă nu putea fi vorba. Însăși cetatea Histria conține o ciudățenie: pare a fi construită pe role.

Insula Șerpilor, rămășița unui continent

Conform ipotezei susținute de tot mai mulți adepți, din străvechea Atlantidă a rămas doar Insula Șerpilor (foto). Certitudine este doar faptul că pe colțurile de stîncă azi pustii se ridica pe vremuri un superb templu închinat zeului Apollo. Puțini știu că însuși Mihai Eminescu a vorbit în versurile sale de enigmatica Atlantidă din Marea Neagră. „Din Fundul Mării Negre, din înalte-adînce hale/ Dintre stînce arcuite, din gigantice portale/ Oastea zeilor Daciei în lungi șiruri au ieșit“. Locuitorii Insulei Șerpilor din antichitate era numiți Blajini sau Preafericiți și erau considerați urmașii atlanților. Ipoteza existenței unei Atlantide pe teritoriul actualei Mări Negre a fost îmbrățișată și de Robert Ballard, descoperitorul Titanicului. Acesta susține că, în urmă cu circa 7.000 de ani, fîșia de pămînt care separă Mediterana de lacul Mării Negre a cedat sub presiunea apei, distrugînd civilizația momentului respectiv. Un argument în sprijinul localizării continentului dispărut în spațiul românesc este și acela că, în faza de descompunere a imperiului, atlanții practicau intens sacrificiile umane, obicei sîngeros și crud pe care-l aveau geto-dacii.

Atlanți la Șinca Veche?

Charles Berlitz a publicat într-una din cărțile sale, „Atlantis, al optulea continent“, o hartă modernă a planșeului Oceanului Atlantic. În zona Insulelor Canare, el arată că există și azi, acoperit de ape, un masiv muntos numit Dacia (foto). De aici, presupunerea că atlanții au plecat către zona Carpato-Danubiană, iar tracii ar fi urmașii atlanților. Poate au ajuns în Insula Șerpilor (Albă) unde exista acel templu al Zeului Soare (atlanții aveau o religie bazată pe cultul Soarelui), apoi unul închinat lui Ahile sau chiar mormîntul semizeului. Edificiul antic avea formă pătrată, fiecare latură avînd 29,87 m și se pare că avea nouă altare. Funcționa și ca oracol și se spune că aproape totul era din aur, marmură albă și mărgăritare. Legendele romane spuneau că templul alb nu a fost construit de mîna oamenilor, ci era de origine divină. Motiv pentru care întreaga insulă a fost numită Insula Sfîntă. Atlanții e posibil să fi ajuns și prin părțile Brașovului, dacă ar fi să dăm crezare ipotezei care susține că enigmaticul Templu al Ursitelor de la Șinca Veche a fost întemeiat de aceeași civilizație care a ridicat și Templul Alb din Insula Șerpilor. Un lucru e sigur și uimitor: tracii au avut cunoștințe extraordinar de avansate pe care nu prea avea de unde să le ia decît de la niște colonizatori, necunoscuți deocamdată.

Din ce cauză s-a scufundat?

• Astronomul polonez M.M. Kamienski a apreciat că așa-numita Cometă a lui Galilei s-a ciocnit cu Terra ( 9541 î.Hr.) și a produs scufundarea Atlantidei. Inginerul german Otto Muck susține că în Oceanul Atlantic ar fi căzut cu o viteză de 20 km/secundă un meteorit gigant cu diametrul de 10 km. Legenda potopului este arhicunoscută. Această faimoasă catastrofă a lumii antice poate fi întîlnită la majoritatea popoarelor, cu excepția aborigenilor australieni, a laponilor și eschimoșilor. Oamenii de știință admit faptul că la baza mitului a stat un fenomen real, verificabil istoric și arheologic, uriașele inundații fiind o consecință a încălzirii climei după ultima glaciațiune. Potopul menționat și în Vechiul Testament și apreciat de Vatican că a avut loc acum 13.100 de ani, a lăsat din Atlantida numai „Insula celor 7 cetăți“.

Misterioasele Insule Canare

• Canare sînt singurele insule unde populația autohtonă, guanșii, au fost exterminați acum cinci secole de cuceritori. Originea lor nu este încă lămurită. Guanșii aveau o mare aversiune față de ocean, nici măcar unul dintre ei nu știa să înoate. Lucru ciudat la un popor insular. Specialiștii îl explică prin groaza față de ceva ce s-a întîmplat în vremuri străvechi, din cauza unui cataclism. În plus, scrierea lor a rămas nedescifrată.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  „Loz în plic - dai trei lei, Și iei nimic“


  Vînzătoarea de noroc

  Articolul următor

  „Italianul să stea în Italia, eu stau aici“


  „Mi piaci Romania!“

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 37 milisecunde, încărcat în milisecunde