Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Un scenariu speculativ în SUA


Dolar sau amero?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 16.01.2009
• În SUA, umblă zvonul că dolarul va fi schimbat începînd cu februarie cu o nouă monedă, mai slabă, numită amero
• Tot în SUA mai circulă o teorie conform căreia criza economică mondială va declanșa o restructurare geopolitică majoră: formarea Uniunii Nord-Americane, replică a Uniunii Europene

Unii experți susțin că actuala criză financiară va detrona dolarul. Supremația bancnotei verzi va rămîne o amintire cît de curînd, spun speculatorii, locul ei urmînd să fie luat de o nouă monedă numită amero. Cînd se va produce această substituire și de ce? Speculațiile conspiraționiștilor au dat naștere la scenarii interesante. În ipoteza că blocul nord-american va trece la amero, ce impact va avea această conversie asupra țărilor europene și a României, dat fiind faptul că se spune că 10 dolari americani vor putea fi schimbați pe numai 10 amero? Analiștii financiari cred că n-avem de ce ne teme. Cu dolari sau amero, România este racordată tot la euro.

O ședință secretă

În SUA, circulă o teorie conform căreia criza economică mondială va declanșa o restructurare geopolitică majoră, deloc surprinzătoare: formarea Uniunii Nord-Americane, replică a Uniunii Europene. Din UNA, ar urma să facă parte SUA, Canada și Mexic. Uniunea continentală va avea o monedă unică, amero, iar de dolar nu va mai fi nevoie pentru simplul motiv că se va deprecia atît de mult încît va dispărea. De unde a pornit acest scenariu? De la un eveniment petrecut pe 13 martie 2007 cînd Senatul American a ținut o ședință secretă, a cincea din istoria sa de 182 de ani. Oficial, s-a discutat despre tehnicile de supraveghere antiteroristă. Neoficial, alta a fost ordinea de zi: iminenta prăbușire a economiei americane, anticipată în septembrie 2008, declinul finanțelor de stat în februarie 2009 și declanșarea unui război civil din cauza colapsului economic. Pentru mînă de lucru ieftină, s-a propus fuziunea cu Mexicul, iar pentru materie primă, fuziunea cu Canada. Astfel, se va crea o uniune continentală care va emite amero, dolarul nemaiavînd nicio acoperire.

Monede continentale

Dacă în 2007 totul părea o psihoză conspiraționistă, azi, cînd criza prevăzută chiar s-a declanșat, lumea se întreabă dacă scenariul se va adeveri pe de-a-ntregul. Se pare că ideea adoptării unei monede unice îi tentează și pe liderii din alte zone ale globului. Pe 23 mai 2008, s-a semnat un tratat între șefii celor 12 state sud-americane de formare a UNASUR (Uniunea Statelor Sud Americane), de asemenea cu o monedă unică. Cîteva luni mai tîrziu, în septembrie, miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor naționale ai statelor care alcătuiesc Consiliul pentru Cooperare în Zona Golfului s-au întîlnit la Jeddah, în Arabia Saudită. Aici s-a decis crearea pînă în 2010 a Băncii Centrale a Golfului care va emite o monedă proprie a lumii arabe, similară cu cea a Băncii Centrale Europene. Ba chiar și președinții statelor din America Centrală au convenit să adopte o monedă unică. Mai există și o Uniune Africană creată în 2002. Practic, nu mai e niciun secret, țările s-au unificat la nivel continental și vor să aibă propriul lor sistem monetar.

Amero există deja?

Anul trecut, un jurnalist american a înregistrat un mesaj în care prezenta o monedă de 20 de amero. Imaginile nu foarte clare au făcut totuși înconjurul Internetului punînd lumea pe gînduri. El anunța că guvernul SUA a transferat în vara anului trecut (cu mult înainte de declanșarea crizei) 800 miliarde de amero către Banca de Dezvoltare a Chinei, pregătindu-se astfel pentru marele colaps care urma să se întîmple. Hal Turner (foto) preciza că moneda pe care o arată face parte din acel transport. Pe revers, scrie North American Union și e inscripționată litera „D“, adică locul unde a fost fabricată: Denver, Colorado. Pe față, e anul 2007. Turner explică de ce guvernul american vrea să treacă la amero. China are de primit de la americani aproximativ 2,3 trilioane de dolari din schimburile comerciale, prea mulți ca SUA să-i poată plăti. Anticipînd prăbușirea bancnotei verzi în februarie 2009, s-a trecut din timp la fabricarea noii monede, amero. Atunci cînd dolarul se va devaloriza, conform spuselor lui Turner, cu 50%, China va rămîne cu jumătate din valoarea scontată. Iar SUA, cu o gaură mai mică în buget.

Tot mai buni sînt euro

„Toate economiile în dolari vor fi depreciate și singura soluție va fi acceptarea noii monede, însă la o valoare de schimb mult mai mică decît a dolarului“, spune jurnalistul convins că va fi „cea mai mare hoție din istoria mondială“. Protestele populației nu vor mai putea fi aplanate decît cu ajutorul trupelor din Irak.
Ce-i sfătuiește Turner pe americani? „Deschideți-vă conturi în bănci străine și transferați bani în aceste conturi, pentru a fi păstrați în valuta locală, britanică, elvețiană, germană, dar nu în euro. Euro este o monedă complet lipsită de valoare, susținută de nimic și de nimeni“. Fără să fie la curent cu faptul că în Germania circulă tot euro, jurnalistul a trîmbițat un viitor negru, dar fictiv, în filmulețul său de 8 minute: „Poate că guvernul îmi va distruge cariera în radio, dar nu va fi în stare să mă reducă la tăcere“.
Din ceea ce a anticipat Turner, nu s-a adeverit nimic. Încă. Dar dacă acest misterios amero va fi într-adevăr lansat luna viitoare, ce va păți România? Ar trebui să ne panicăm, așa cum o face americanul de rînd? Cerasella Nae, consultant fiscal, crede că românii nici nu vor simți schimbarea: „Această conversie nu ne-ar afecta, economia românească nu mai e de mult legată de dolar. Mai mult de 90% e dependentă de euro. E adevărat că oamenii mai fac mici economii în dolari, dar trecerea la amero se va face treptat și vor avea timp să-i schimbe. Chiar dacă va apărea vreodată acest amero, nu va avea niciun impact asupra noastră“.

O surpriză veche de 17 ani

- 17 decembrie 1992: s-a format N.A.F.T.A. (Zona Comerțului Liber din America de Nord), tratat semnat între SUA, Canada și Mexic.
- 2002: s-a propus crearea unui grup parlamentar nord-american care să supervizeze Congresul SUA, o Curte de Comerț și Investiții care să rezolve disputele din cadrul NAFTA, o comisie nord-americană care s㠄dezvolte un plan continental integrat al transportului și infrastructurii“.
- martie 2005: s-a creat Parteneriatul pentru Securitate și Prosperitate în America de Nord (SPP). SPP pune accept pe mișcarea liberă a oamenilor și a bunurilor în interiorul viitoarei Uniuni Nord-Americane. Granițele cu Mexicul vor fi practic șterse.
- 20-21 august 2007: la summitul de la Montebello, Canada, s-au elaborat planurile de creare a UNA.
- Într-un raport al Consilului pentru Relații Externe intitulat „Construirea unei Comunități Nord-Americane“, se recomanda stabilirea pînă în 2010 a unei „comunități economice și de securitate nord-americane“, cu o piață unică și cu un perimetru exterior de securitate.
- Ideea valutei amero a apărut în 2005, odată cu crearea SPP. În 2007, inițiativa a fost rediscutată la reuniunea de la Quebec. Se pare că proiectul amero a fost propus în 1999 de către economistul canadian Herbert G. Grubel (foto).

Case de schimb virtuale

• De cînd a apărut dezvăluirea lui Turner, au apărut și producătorii de amero contrafăcuți.
Iată un site de pe care naivii pot cumpăra noua valută: http:// www.amerocurrency.com/ 2007ameros.html. Prețurile sînt departe de cele anunțate de Turner: 1 amero egal 9 dolari! Sînt monede cu care nu poți cumpăra nimic, dar care îi încîntă pe amatorii de amulete de senzație.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Poveste de succes


  O brașoveancă în acceleratorul de particule

  Articolul următor

  Campiona are acum 90 de ani


  Artista gheții brașovene

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 24 milisecunde, încărcat în milisecunde