Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Cetate neștiută pe drumul Poienii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Raluca BENGA, 04.09.2004
* După ce doi tineri pasionați de arheologie au descoperit două așezări extrem de vechi în zona Poienii Brașov, academicianul Alexandru Surdu a venit să vadă cu ochii lui despre ce este vorba
*Academicianul crede că este vorba de cetăți foarte vechi, excluzînd posibilitatea ca ele să provină din epoca medievală

Ruinele neștiute
„Monitorul Expres“ a relatat, în urmă cu cîteva săptămîni, povestea a doi tineri pasionați de arheologie, care cred că au făcut o descoperire senzațională, pe drumul spre Poiana Brașov. După părerea lor, cu doi kilometri mai sus de vestitul popas Belvedere și la numai cinci minute de mers pe jos de la șosea, există ruinele unei cetăți foarte vechi. Și pe drumul care duce de la Rîșnov în Poiana Brașov, cei doi tineri, studenți la Medicină, dar iubitori ai istoriei, bănuiesc că au descopeit urmele unei așezări vechi. Vlad Totoianu și Lucian Comșa au găsit ceramică, despre care cred că ar data din perioada statului dac liber. Pentru că cei doi tineri și-au dorit ca descoperirea să le fie confirmată de arheologi și cercetători, academicianul Alexandru Surdu a venit joi în Brașov și le-a dat încredere entuziaștilor brașoveni că sînt pe drumul cel bun.
Cetate dacică?
În locurile despre care vorbesc cei doi tineri nu s-au făcut pînă acum cercetări de specialitate. „Prima dată am descoperit, lîngă Belvedere, un zid din piatră neșlefuită de 30 de metri lungime și 1,80 metri lățime. Se vedea doar temelia. După ce am îndepărtat puțin din sol mi-am dat seama că fundația este săpată în calcar. Apoi, pas cu pas, am identificat toată extinderea ruinelor“, povestește Vlad Totoianu. Tinerii au săpat la fiecare sfîrșit de săptămînă, dornici să afle cît mai multe despre ruine. Următoarele ziduri pe care le-au găsit au fost unul de 14 metri lungime și unul de 9 metri. Ei sînt de părere că zidurile reprezintă incintele cetății. Treptat, au reușit să identifice și terasele așezării. În două locuri, au fost găsite și cioburi de ceramică. Vlad spune că în stratul de ceramică a văzut urme de cărbune, ceea ce înseamnă că așezarea a fost arsă. În partea cealaltă, cetatea duce înspre Rîșnov, ceea ce arată că ar fi putut avea legături și cu alte fortificații existente în zona Brașovului, formînd un circuit defensiv.
Așezare veche în zona cabanei Aviatorilor
A doua descoperie este mai recentă, ruinele fiind găsite în urmă cu numai cîteva zile. Cei doi spun că, la patru kilometri este de Rîșnov, în zona cabanei Aviatorilor, ar mai exista o așezare foarte veche. „Uimitoare este întinderea acestei așezări, care are o suprafață de cel puțin 25 de hectare, mai mare decît orice cetate dacică descoperită pînă acum. Am identificat 12 turnuri de exterior cu ziduri duble între ele, cu un zid exterior mai mic, în afara liniei de fortificație“, explică Vlad. Așa cum își imaginează cei doi tineri acest loc, așezarea ar fi avut două drumuri principale și mai multe turnuri care îndeplineau rolul de locuințe.
Încurajați de academicianul Alexandru Surdu
Inițial, arheologii brașoveni au spus că nu pot să confirme autenticitatea descoperirii. Povestea celor doi tineri a ajuns însă la urechile academicianului Alexandru Surdu. Născut la Brașov, acesta are cunoștințe temeinice despre celelalte cetăți dacice descoperite în zonă. Academicianul a venit joi la Brașov și a vizitat, împreună cu Vlad și Lucian și cu un arheolog de la Muzeul de Istorie, locurile despre care vorbesc cei doi tineri. Chiar dacă nu s-au putut pronunța exact asupra perioadei în care au fost construite cele două cetăți, cei doi specialiști au spus că sînt convinși că este vorba despre așezări foarte vechi. „Părerea mea este că, cel puțin primele ruine, cele de lîngă Belvedere, au o anumită legătură cu cetatea de la Pietrele lui Solomon, aici putînd fi puncte de observație spre Țara Bîrsei. Faptul că sînt mai multe ridică totuși anumite dubii cu privire la rolul lor. Dacă urmele ceramice vor fi apreciate de specialiști, se va putea face și o datare a așezării. În orice caz, nu este vorba de ceva modern, medieval, consemnat ca loc de refugiu“, a explicat Alexandru Surdu. În privința celei de-a doua cetăți, academicianul crede că aici ar fi existat o cetate locuită, nu una de apărare. „În Poiana Aviatorilor, îngrăditura de piatră este pe culme și nu se justifică o cetate. Dar se poate ca aici să fi fost o așezare cu locuințe. Zona Brașovului a fost intens locuită și toate cetățile aveau legături cu zonele pastorale. Ceea ce am văzut aici îmi sugerează urme pre-celtice și celtice“, afirmă academicianul.
E nevoie de bani pentru cercetare
Cei doi tineri și-ar dori ca cercetările lor să fie continuate de specialiști, care să poată stabili originile exacte ale celor două așezări. Vlad crede că, fiind așezate atît de aproape de Drumul Poienii, cetățile ar putea fi și o atracție pentru turiști. Despre descoperirile lor, Florin Moței, arheologul brașovean, crede că sînt foarte valoroase. „Este o descoperire importantă, un arheolog poate avea parte de așa ceva o singură dată în viață. În privința așezării de lîngă Belvedere pot să spun că acolo există un zid dublu de mari dimensiuni și turnuri. Pînă cînd nu vom săpa, nu vom putea spune însă dacă sînt turnuri dacice. Dacă aceste teorii se vor dovedi viabile, sperăm să avem sprijinul autorităților pentru continuarea cercetărilor“, spune Florin Moței. Acesta ar dori să poată impulsiona autoritățile pentru începerea unor cercetări autorizate, care să poată stabili cu exactitate perioada din care datează zidurile și rolul cetăților care au existat acolo. Rămîne de văzut dacă vor exista banii necesari deschiderii de șantiere arheologice în cele două zone.

„Nu înțeleg de ce aceste zone nu au fost în atenția arheologilor. Poate pentru că nu sînt urme evidente. Aș putea spune că n-a existat o tradiție arheologică la Brașov. Au fost cercetătorii sași, dar, după aceea, românii n-au avut un interes deosebit și nici fonduri pentru a se ocupa de săpături. Părerea mea este că, în timp, se vor face totuși și aici cercetări“.
Academician Alexandru Surdu
Așezări dacice descoperite la Brașov
• În Brașov au mai fost descoperite cîteva așezări geto-dacice civile, la Pietrele lui Solomon și în cartierul Răcădău. La Pietrele lui Solomon a fost găsită baza unui turn dacic, precum și rămășitele unui val de apărare. În Răcădău, a existat o așezare dacică destul de mare, din care nu a mai rămas, însă, nici o urmă, după ce au trecut buldozerele, în momentul în care a început construcția elegantului cartier de blocuri. Atît la Pietrele lui Solomon, cît și în Răcădău arheologii au descoperit mai multe obiecte de podoabă, fibule, oglinzi, monede și vase.
Academician născut la Brașov
• Născut la 24 februarie 1938, în Brașov, academicianul Alexandru Surdu este absolvent al Liceului „Andrei Șaguna“ și al Facultății de Filosofie a Universității din București. La Universitatea din Amsterdam a urmat studii de specializare în logica simbolică și fundamentele matematicii. Este doctor în filosofie din 1976 și cercetător la Institutul de Filosofie și la Centrul de Logică al Academiei Române. Cele peste 350 de lucrări publicate au adus contribuții importante la istoria logicii, logica tradițională și simbolică, fundamentele știintelor, filosofia artei, istoria filosofiei. A publicat traduceri din Karl R. Popper, Immanuel Kant, Ludwig Wittgenstein. Este membru corespondent al Consiliului Superior de Logică și Știinte Comparate din Bologna, al Academiei de Cibernetică din Lugano, membru titular (1993) al Academiei Române.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Copii în infern

  Articolul următor


  Viitorul și teroriștii

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22 milisecunde, încărcat în milisecunde