Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Legături sus-puse în cazul Crivăț

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Mirela STURZOIU, 17.01.2007
Dosar
* Fostul secretar de stat Sorin Crivăț, arestat la Brașov pentru trafic de influență în dosarul „Guran“, a încercat să uneltească și să-și forțeze eliberarea, prin discuții purtate la telefonul mobil de care a făcut rost în Penitenciarul Codlea

Fostul secretar de stat Sorin Crivăț, arestat la Brașov pentru trafic de influență în dosarul „Guran“, l-a recuzat ieri pe procurorul de ședință, pe care l-a acuzat că ar fi „pătimaș". Reprezentantul DNA a depus ieri în instanță transcrierea unor convorbiri telefonice pe care arestatul le-a purtat, direct din Penitenciarul Codlea, pe un telefon mobil, cu un angajat al Administrației Prezidențiale. Transcrierea convorbirilor dovedește că Sorin Crivăț a încercat să forțeze pentru eliberarea sa, prin intervenția la judecători și procurori. La Curtea de Apel Brașov s-a judecat ieri recursul declarat de DNA Brașov, împotriva deciziei Tribunalului Brașov care, la sfîrșitul săptămînii trecute, a hotărît că Sorin Crivăț, fostul șef al structurii de securitate la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, poate fi cercetat și în libertate, cu obligația de a nu părăsi Bucureștiul. Procurorii DNA au susținut ieri că Tribunalul Brașov nu a analizat dosarul cauzei atunci cînd a hotărît să prelungească mandatul de arestare. În fața instanței au fost pomenite ieri nume grele care ar fi încercat să-l scape pe Crivăț din pușcărie în răstimpul cît a fost arestat la Codlea.

Crivăț rămîne în arest

Recursul înaintat de Crivăț trebuia să se judece luni dimineața, dar apărătorul din București al fostului secretat de stat a depus la dosar o cerere de amînare pentru cîteva ore. Ulterior, au fost depuse mai multe acte pentru apărare, iar instanța a fixat un nou termen. Ieri însă, apărătorul bucureștean a depus o cerere similară, motivînd că nu se poate prezenta la Brașov. În prezența celui de-al doilea apărător, decanul Baroului Brașov, Teodor Moldovan, Sorin Crivăț a cerut recuzarea procurorului Valentin Șelaru.
„Vreau să amînați judecarea cazului meu. Am dreptul la apărare. Îl recuz pe procuror, consider că are interes în dosar. Este pătimaș, judecă totul cu inima. Anterior arestării mele, știu că i-a făcut o promisiune lui Guran că nu se va lăsa pînă mă va vedea la pușcărie". Cererea lui Crivăț a fost respinsă ca fiind neîntemeiată și nedovedită.   

Un dosar cu mulți „grei"

„În baza autorizației de utilizator final pe care a primit-o cu sprijinul lui Sorin Crivăț, omul de afaceri Florin Daniel Guran a prejudiciat statul cu suma de peste 15 milioane de euro. În urma interceptărilor telefonice din dosarul lui Guran, a ieșit la iveală și implicarea lui Crivăț, care, inițial, nu a putut fi identificat. Ulterior, s-a stabilit că el este funcționar public, iar faptele pentru care îl bănuim reprezintă un caz de corupție clasică. Dosarul fiind complex, am disjuns cauza lui Crivăț. Între timp a fost arestat și trimis în judecată și fostul președinte al OADO, Florin Scalețchi. Pe lîngă Florin Daniel Guran și Cristian Gămălie, cercetăm mai mulți funcționari publici, polițiști, dar și comisari ai Gărzii Financiare, rețeaua intinzîndu-se pe întreg teritoriul țării“, a precizat ieri, în instanță, procurorul-șef la DNA Brașov, Valentin Șelaru.

Uneltiri din pușcărie

Reprezentantul DNA a mai explicat că există date că Sorin Crivăț „încearcă să împiedice aflarea adevărului“.
„El «a uitat» și parola hard-discului de la calculatorul său personal, care se afla într-o zonă de securitate de gradul 1. Mai mult, l-a influențat pe Dumitru Preda, angajat la Administrația Prezidențială, să întocmească un așa-zis raport de informare, la data de 4 ianuarie, în care se arăta, eronat, că Sorin Crivăț ar fi angajat al SRI, respectiv ofițer sub acoperire. Cu toate că se află în penitenciarul de maximă securitate Codlea, Crivăț a luat legătura telefonic cu Dumitru Preda, ei punînd la cale și publicarea mai multor articole defăimătoare la adresa procurorului de caz, dar și intervenții de eliberare la judecători și procurori", a mai precizat, ieri, în instanță, procurorul-șef al DNA Brașov.

Telefoane din celulă

Aflat în aceeași celulă cu Dorin Lazăr Maior, Crivăț a făcut rost de un telefon mobil, pe care l-a folosit după plac. „Avem transcrierea convorbirilor în care Crivăț punea la cale intervenții la judecători și procurori. Prima convorbire datează din data de 29 decembrie 2006, ora 13,23. Crivăț a pretins să fie scos din arestul preventiv prin toate căile și mijloacele, ba, mai mult, a și dictat articolul ce urma să fie publicat la adresa procurorului. În 13 ianuarie, am făcut o percheziție la domiciliul lui Preda, unde am descoperit mai multe acte. Crivăț l-a îndemnat pe Preda să nu se prezinte la audieri la Brașov. Tot el a vorbit pe mobil, din pușcărie, defăimîndu-și ambii avocați. A afirmat că Teodor Moldovan, (n.r. - decanul Baroului Brașov) a încercat să-l recruteze. În data de 10 ianuarie, cei doi au discutat tot la telefon și cazul Emanuelei Tache, arestată la Iași, într-un caz similar, iar Crivăț și-a exprimat părerea ca ea să fie scoasă din țară", a mai adăugat procurorul-șef, Valentin Șelaru.
Purtătorul de cuvînt al Penitenciarului Codlea, Dan Rusu, confirmă că la deținutul Crivăț a fost decoperit un telefon mobil. „Luni s-a efectuat o percheziție în celula deținutului Crivăț, ocazie cu care a fost descoperit un telefon mobil în bagajele sale. Am fost sesizați de DNA Brașov. Probabil că a intrat în legătură cu alți deținuți. Noi încercăm prin toate mijloacele să prevenim astfel de situații. Situația se cunoaște și la nivel central", a precizat Rusu.

Mape SRI pe biroul lui Crivăț

În biroul lui Crivăț, de la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie Ministerului Economiei și Comerțului, anchetatorii au descoperit mai multe mape de informații ale SRI și o fotografie, format A4, în care Crivăț se afla alături de un procuror și un director adjunct al Direcției Finanțelor Publice. „Pe spatele fotografiei, Crivăț a notat numărul dosarului penal în care era implicat și numele procurorului de caz“, a mai explicat Șelaru. El susține că Crivăț a făcut mai intervenții pentru încetarea urmăririi penale. „În dosar mai apare și un ofițer SRI în rezervă, Vasile Brăileanu. Audiat, acesta a susținut că îl știe pe Crivăț de mic și că este foarte posibil ca acesta să fi defilat cu numele, funcția și instituția SRI, la telefon adresîndu-i-se, de fiecare dată cu apelativul «șeful»“, a mai adăugat Șelaru. „Am văzut multe memorii în cariera mea, dar în acel așa-zis raport de informare întocmit de Preda se fac multe afirmații mincinoase, se vorbește de o rețea KGB în România. În toate mapele de corespondență ale SRI găsite în biroul lui Crivăț am descoperit liste de persoane ce ar fi făcut parte dintr-un grup operativ. Crivăț nu are însă nici o legătură cu SRI, așa după cum, eronat, tot susține el“, a mai explicat reprezentantul DNA. „Vă rugăm să-l puneți în libertate, dacă considerați că noi am greșit", a cerut în final instanței Curții de Apel, procurorul-șef Valentin Șelaru.
La finalul ședinței, după analizarea tuturor probelor, magistrații Curții de Apel Brașov s-au pronunțat irevocabil, prelungind cu încă 30 de zile mandatul de arestare emis pe numele lui Sorin Crivăț.

Legătura cu Guran

* Arestat la sfîrșitul anului trecut, pentru 29 de zile, Crivăț este acuzat că, în perioada aprilie 2005-septembrie 2006, a primit prin intermediari suma de 87.750 RON de la omul de afaceri Florin Daniel Guran, și el cercetat într-un alt dosar penal, pentru o evaziune fiscală de 15 milioane de euro. Procurorii susțin că Sorin Crivăț a lăsat să se înțeleagă că are influență asupra mai multor funcționari publici de la nivelul Direcțiilor Generale ale Finanțelor Publice, pe care i-a determinat să aprobe eliberarea unor autorizații de utilizator final pentru omul de afaceri brașovean Florin Daniel Guran. „Cu această autorizație, Guran a achiziționat mii de tone de uleiuri minerale neaccizate de la rafinării, pe care le-a valorificat ulterior în benzinării din întreaga țară, sub formă de motorină“, a explicat procurorul șef la DNA Brașov, Valentin Șelaru.

„E adevărat că a avut la dispoziție un telefon mobil, dar asta nu e problema mea."
Teodor Moldovan, decanul Baroului Brașov, avocatul lui Sorin Crivăț

„Am 33 de ani, am familie și o rată la bancă pentru un credit de 70 de mii de euro. Dacă mai stau arestat, risc să-mi pierd casa pentru niște ambiții. Sînt masterand al Academiei de Poliție și absolvent al Facultății de Drept a Academiei Politice. Am discernămînt și nu am legături cu lumea interlopă. Am un certificat OSS de bună purtare și am fost supravegheat non-stop. Credeți că mă pretam eu la 30 de mii de euro? Ne aflăm oare într-o țară de turnători? Mie mi s-a dat termen să stau în pușcărie, ca să denunț. Nu ne puteți băga pe toți la pușcărie și să ne faceți informatori. Nu pot să spun mai mult, am depus un jurămînt. Am gura mare și mă opun procurorului, care m-a ținut departe de familia mea în ziua de Crăciun.“
Sorin Crivăț, fostul șef al structurii de securitate la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Bran(d) cu întrebări

  Articolul următor


  Uite biletul!

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 54 milisecunde, încărcat în milisecunde