* Apartamentul unei brașovence
s-a fisurat din cauza lucrărilor de
reamenajare ale vecinei de la etaj
* Din septembrie, în loc de amenzi, cei care fac modificări neautorizate riscă pedeapsa cu închisoarea
În ultima vreme, românii au intrat parcă într-o adevărată competiție a modificărilor interioare. Visînd la locuințele occidentale, cu living și bucătărie cu bar, oamenii încearcă să-și facă apartamentele cît mai spațioase și mai moderne. Ideea e să semene cît mai puțin cu cutiile lipsite de gust ale epocii trecute. La modă sînt bolțile în toate stilurile arhitectonice sau fără niciun stil. Debaralele dispar, două încăperi devin una singură. Gusturile nu se discută, fiecare e liber să își amenajeze casa așa cum îi place. Dar nu și după cum îl taie capul. Demolările interioare nu se fac oricum, nu fără autorizarea specialiștilor și nu fără acordul vecinilor. Doina Florișcă e doar unul din brașovenii care trăiesc coșmarul amenajărilor din vecini. După o lună de zile, în care apartamentul i-a fost zguduit de demolările vecinei, pereții i s-au fisurat. Acum eu ce fac? Cine mă asigură că la primul cutremur voi rămîne în viață?, se întreabă îngrijorată brașoveanca.
O lună de teroare
Pe Strada Lunii nr. 4, într-un bloc cu patru nivele, noua locatară de la etajul III, a început să-și modifice apartamentul. Într-o bună zi, vecinii s-au trezit într-un zgomot infernal. Picamerele duduiau, norii de praf ieșiseră pe casa scărilor, bubuiturile le-au alungat definitiv liniștea punîndu-le nervii la grea încercare. Lucrările au ținut o lună de zile. Văzînd în ce hal le tremură pereții, oamenii au sunat la ușa Laurei Țuluca. Voiau să verifice dacă amenajările sînt autorizate, dacă zidurile demolate nu cumva sînt de rezistență, punînd în pericol și viețile celorlalți. Dar n-au găsit decît muncitorii care și-au văzut mai departe de lucru. Pe urmă, la indicațiile proprietarei, n-au mai deschis ușa. Doina Florișcă vedea cum zilnic, în pereții apartamentului ei, situat cu două etaje mai jos, apar fisuri noi. Practic, n-a mai rămas nicio încăpere neafectată. Pe ziduri, la tocurile ușilor, în colțuri, au înflorit crăpături de parcă blocul ar fi trecut printr-un bombardament mai ceva ca cele din Liban.
Un inspector grăbit
Doina a invitat-o pe vecină să vadă ce daune i-a produs. La început, n-a vrut să vină, pînă la urmă s-a uitat la fisuri și mi-a spus că are autorizație pentru lucrări. Nu s-a simțit deloc răspunzătoare pentru efectele serioase produse în casa mea, povestește Doina. S-a sfătuit cu vecinii și au anunțat Inspectoratul Teritorial în Construcții. Instituția a trimis un om pe teren. Inspectorul Tiberiu Ilie a evaluat apartamentul cu ochi de specialist și a întocmit un proces-verbal. Vecina a refuzat să semneze pentru că inspectorul susținea că lucrările sînt în regulă. Proiectul după care se lucrează este din 1997, al vechiului proprietar. Prin acest proiect, se autoriza o nișă în peretele de rezistență din hol. Dar, din ce am văzut noi, a dispărut însă mai bine de jumătate de metru din zid. Sîntem total nemulțumiți de verdictul inspectorului, explică Doina.
Sesizări și memorii
Brașoveanca simțea că nimeni nu-i mai face dreptate. Că nu ne mai auzeam unii cu ceilalți în propriile case, că nu puteai vorbi la telefon din cauza zgomotului infernal, nu mai spunem nimic. Că balconul meu e plin de moloz, cioburi și mucuri de țigări ale muncitorilor e o problemă de bun-simț. Dar faptul că, prin lucrări ilegale s-a șubrezit blocul, este o realitate, se plînge Doina, pe bună dreptate prinsă într-o situație absurdă, în care nici cu dovezi de netăgăduit nu e luată în seamă de autorități. S-a dus în audiență la Camelia Pleșa, inspectorul-șef. A fost singura persoană care mi-a dat dreptate, spunîndu-mi că proiectul după care, chipurile, lucrează vecina de sus este depășit, își amintește Doina. S-a adresat și Primăriei cu o sesizare, povestindu-și tot oful. A scris un memoriu și către primar. Cum însă n-au trecut cele 30 de zile legale, n-a primit încă un răspuns.
Liniște totală
Între timp, Laura Țuluca a terminat cu șantierul și a început să-și care mobila în apartament. Liniștea a revenit în blocul zgîlțîit, locatarii au scăpat de tortura infernală la care au fost supuși vreme de o lună, dar crăpăturile din casa Doinei n-au dispărut. Femeia le privește zilnic și se întreabă: Ce se va întîmpla cu apartamentul meu la primul seism? Pe mine și pe zecile de brașoveni care pățesc ce am pățit eu cine ne apără?. Am încercat noi să-i dăm niște răspunsuri. Inspectorul Tiberiu Ilie, cel care a văzut cu ochii lui apartamentul 11 și a putut confrunta situația reală cu proiectul, nu dă relații presei. Nu că ar fi ocupat, ci pentru că a primit chiar de la șeful lui aprobarea să tacă. Șef care și-a adus aminte că doar ofițerul de presă lămurește jurnaliștii. Dar ofițerul de presă nu e de găsit. Poate mîine... Nici inspectoarea șefă nu era la birou. Una peste alta, Inspectoratul Teritorial în Construcții, instituție publică la dispoziția cetățeanului, și-a pecetluit buzele, cufundîndu-se într-o tăcere curat birocratică.
Creanga
de sub picioare
Totuși, ceva s-a mișcat. S-a făcut expertiza tehnică și cei de la sistematizare m-au amendat. Dar vina e a fostului proprietar care a spart mai mult decît trebuia, o întoarce Laura Țuluca, declarîndu-se curată ca lacrima. Cît despre fisurile din locuința Doinei, nu răspunde pentru ele. Nu sînt de la mine. După legi, Doina n-are decît o singură soluție: să o acționeze în instanță pe vecina care i-a provocat stricăciuni în apartament. Adică să umble prin tribunale ca să-și recupereze prejudiciul. Oare nu e normal ca cei care constată ilegalitatea demolărilor să oblige vinovatul să repare ce a stricat? Inclusiv pagubele colaterale?, se întreabă brașoveanca din apartamentul fisurat. Este normal, numai că nu avem o asemenea lege. Păgubiții trebuie să-și facă singuri dreptate. Mai simplu ar fi ca proprietarii de apartamente dornici de revoluții estetice să respecte legile. Adică să se asigure că modificările pe care le fac sînt permise, că nu deranjează vecinii, că nu afectează rezistența imobilului, că nu pun în pericol vieți omenești. Inclusiv pe a lor.
Amenzi și închisoare
* Tradiționalul la mine-n casă fac ce vreau nu e valabil într-un imobil colectiv. Gusturile personale care afectează siguranța colocatarilor sînt considerate contravenții și se pedepsesc, deocamdată, doar cu amenzi usturătoare, între 10 și 100 de milioane ROL, în funcție de gravitatea modificării. Totodată se dispune oprirea executării lucrărilor, desființarea construcțiilor nelegal realizate și punerea la loc a zidurilor demolate. Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului a propus un proiect de lege care prevede ca cel care intervine în infrastructura unei clădiri să răspundă penal. Dărîmarea unui perete de susținere înseamnă atentat la viața a zeci de oameni și se va pedepsi cu închisoarea dacă proiectul va deveni lege. Reglementările sînt incluse într-un Cod al construcțiilor, care va fi supus aprobării Parlamentului în luna septembrie.
Autorizație obligatorie
* Legea 50/1991 republicată spune că orice lucrare de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora se face pe bază de proiect autorizat. Este necesară autorizație de construire eliberată de administrația locală, la care se anexează obligatoriu planul întocmit de către un proiectant autorizat. Nu se pot face fără autorizație:
- demolări de ziduri interioare portante sau neportante pentru deschideri spre bucătărie sau desființări de băi
- eliminarea ușii de la balcon
- spargerea parapeților de la ferestre
- închiderea balconului
- schimb de destinație a locuinței
- montarea de centrale termice și aparate de condiționare a aerului prin recompartimentări cu ziduri noi.
Nu tot ce-i frumos e sănătos
* Desființarea peretelui despărțitor dintre sufragerie și bucătărie favorizează condensul. Livingul deschis către bucătărie se potrivește stilului de viață american unde nu se prea gătește. Dar bucătăria românească e folosită în fiecare zi. Chiar și cu hotă și geamul deschis, aburii și căldura se răspîndesc peste tot, ajungînd și la pereții mai reci. În scurt timp, apar condensul și mucegaiul. Atunci cînd cumpărați un apartament, asigurați-vă că fostul proprietar a făcut toate transformările legal. Altfel, amenzile le veți plăti dumneavoastră.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!