Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Furia demolărilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 29.08.2006
* Apartamentul unei brașovence s-a fisurat din cauza lucrărilor de reamenajare ale vecinei de la etaj * Din septembrie, în loc de amenzi, cei care fac modificări neautorizate riscă pedeapsa cu închisoarea
În ultima vreme, românii au intrat parcă într-o adevărată competiție a modificărilor interioare. Visînd la locuințele occidentale, cu living și bucătărie cu bar, oamenii încearcă să-și facă apartamentele cît mai spațioase și mai moderne. Ideea e să semene cît mai puțin cu „cutiile“ lipsite de gust ale epocii trecute. La modă sînt bolțile în toate stilurile arhitectonice sau fără niciun stil. Debaralele dispar, două încăperi devin una singură. Gusturile nu se discută, fiecare e liber să își amenajeze casa așa cum îi place. Dar nu și după cum îl taie capul. Demolările interioare nu se fac oricum, nu fără autorizarea specialiștilor și nu fără acordul vecinilor. Doina Florișcă e doar unul din brașovenii care trăiesc coșmarul amenajărilor din vecini. După o lună de zile, în care apartamentul i-a fost zguduit de demolările vecinei, pereții i s-au fisurat. „Acum eu ce fac? Cine mă asigură că la primul cutremur voi rămîne în viață?“, se întreabă îngrijorată brașoveanca.

O lună de teroare

Pe Strada Lunii nr. 4, într-un bloc cu patru nivele, noua locatară de la etajul III, a început să-și modifice apartamentul. Într-o bună zi, vecinii s-au trezit într-un zgomot infernal. Picamerele duduiau, norii de praf ieșiseră pe casa scărilor, bubuiturile le-au alungat definitiv liniștea punîndu-le nervii la grea încercare. Lucrările au ținut o lună de zile. Văzînd în ce hal le tremură pereții, oamenii au sunat la ușa Laurei Țuluca. Voiau să verifice dacă amenajările sînt autorizate, dacă zidurile demolate nu cumva sînt de rezistență, punînd în pericol și viețile celorlalți. Dar n-au găsit decît muncitorii care și-au văzut mai departe de lucru. Pe urmă, la indicațiile proprietarei, n-au mai deschis ușa. Doina Florișcă vedea cum zilnic, în pereții apartamentului ei, situat cu două etaje mai jos, apar fisuri noi. Practic, n-a mai rămas nicio încăpere neafectată. Pe ziduri, la tocurile ușilor, în colțuri, au înflorit crăpături de parcă blocul ar fi trecut printr-un bombardament mai ceva ca cele din Liban.

Un inspector grăbit

Doina a invitat-o pe vecină să vadă ce daune i-a produs. „La început, n-a vrut să vină, pînă la urmă s-a uitat la fisuri și mi-a spus că are autorizație pentru lucrări. Nu s-a simțit deloc răspunzătoare pentru efectele serioase produse în casa mea“, povestește Doina. S-a sfătuit cu vecinii și au anunțat Inspectoratul Teritorial în Construcții. Instituția a trimis un om pe teren. Inspectorul Tiberiu Ilie a evaluat apartamentul cu ochi de specialist și a întocmit un proces-verbal. „Vecina a refuzat să semneze pentru că inspectorul susținea că lucrările sînt în regulă. Proiectul după care se lucrează este din 1997, al vechiului proprietar. Prin acest proiect, se autoriza o nișă în peretele de rezistență din hol. Dar, din ce am văzut noi, a dispărut însă mai bine de jumătate de metru din zid. Sîntem total nemulțumiți de verdictul inspectorului“, explică Doina.

Sesizări și memorii

Brașoveanca simțea că nimeni nu-i mai face dreptate. „Că nu ne mai auzeam unii cu ceilalți în propriile case, că nu puteai vorbi la telefon din cauza zgomotului infernal, nu mai spunem nimic. Că balconul meu e plin de moloz, cioburi și mucuri de țigări ale muncitorilor e o problemă de bun-simț. Dar faptul că, prin lucrări ilegale s-a șubrezit blocul, este o realitate“, se plînge Doina, pe bună dreptate prinsă într-o situație absurdă, în care nici cu dovezi de netăgăduit nu e luată în seamă de autorități. S-a dus în audiență la Camelia Pleșa, inspectorul-șef. „A fost singura persoană care mi-a dat dreptate, spunîndu-mi că proiectul după care, chipurile, lucrează vecina de sus este depășit“, își amintește Doina. S-a adresat și Primăriei cu o sesizare, povestindu-și tot oful. A scris un memoriu și către primar. Cum însă n-au trecut cele 30 de zile legale, n-a primit încă un răspuns.

Liniște totală

Între timp, Laura Țuluca a terminat cu șantierul și a început să-și care mobila în apartament. Liniștea a revenit în blocul zgîlțîit, locatarii au scăpat de tortura infernală la care au fost supuși vreme de o lună, dar crăpăturile din casa Doinei n-au dispărut. Femeia le privește zilnic și se întreabă: „Ce se va întîmpla cu apartamentul meu la primul seism? Pe mine și pe zecile de brașoveni care pățesc ce am pățit eu cine ne apără?“. Am încercat noi să-i dăm niște răspunsuri. Inspectorul Tiberiu Ilie, cel care a văzut cu ochii lui apartamentul 11 și a putut confrunta situația reală cu proiectul, nu dă relații presei. Nu că ar fi ocupat, ci pentru că a primit chiar de la șeful lui aprobarea să tacă. Șef care și-a adus aminte că doar ofițerul de presă lămurește jurnaliștii. Dar ofițerul de presă nu e de găsit. Poate mîine... Nici inspectoarea șefă nu era la birou. Una peste alta, Inspectoratul Teritorial în Construcții, instituție publică la dispoziția cetățeanului, și-a pecetluit buzele, cufundîndu-se într-o tăcere curat birocratică.

Creanga de sub picioare

Totuși, ceva s-a mișcat. „S-a făcut expertiza tehnică și cei de la sistematizare m-au amendat. Dar vina e a fostului proprietar care a spart mai mult decît trebuia“, o întoarce Laura Țuluca, declarîndu-se curată ca lacrima. Cît despre fisurile din locuința Doinei, nu răspunde pentru ele. „Nu sînt de la mine“. După legi, Doina n-are decît o singură soluție: să o acționeze în instanță pe vecina care i-a provocat stricăciuni în apartament. Adică să umble prin tribunale ca să-și recupereze prejudiciul. „Oare nu e normal ca cei care constată ilegalitatea demolărilor să oblige vinovatul să repare ce a stricat? Inclusiv pagubele colaterale?“, se întreabă brașoveanca din apartamentul fisurat. Este normal, numai că nu avem o asemenea lege. Păgubiții trebuie să-și facă singuri dreptate. Mai simplu ar fi ca proprietarii de apartamente dornici de revoluții estetice să respecte legile. Adică să se asigure că modificările pe care le fac sînt permise, că nu deranjează vecinii, că nu afectează rezistența imobilului, că nu pun în pericol vieți omenești. Inclusiv pe a lor.

Amenzi și închisoare

* Tradiționalul „la mine-n casă fac ce vreau“ nu e valabil într-un imobil colectiv. Gusturile personale care afectează siguranța colocatarilor sînt considerate contravenții și se pedepsesc, deocamdată, doar cu amenzi usturătoare, între 10 și 100 de milioane ROL, în funcție de gravitatea modificării. Totodată se dispune oprirea executării lucrărilor, desființarea construcțiilor nelegal realizate și punerea la loc a zidurilor demolate. Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului a propus un proiect de lege care prevede ca cel care intervine în infrastructura unei clădiri să răspundă penal. Dărîmarea unui perete de susținere înseamnă atentat la viața a zeci de oameni și se va pedepsi cu închisoarea dacă proiectul va deveni lege. Reglementările sînt incluse într-un Cod al construcțiilor, care va fi supus aprobării Parlamentului în luna septembrie.

Autorizație obligatorie

* Legea 50/1991 republicată spune că orice „lucrare de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora“ se face pe bază de proiect autorizat. Este necesară autorizație de construire eliberată de administrația locală, la care se anexează obligatoriu planul întocmit de către un proiectant autorizat. Nu se pot face fără autorizație:
- demolări de ziduri interioare portante sau neportante pentru deschideri spre bucătărie sau desființări de băi
- eliminarea ușii de la balcon
- spargerea parapeților de la ferestre
- închiderea balconului
- schimb de destinație a locuinței
- montarea de centrale termice și aparate de condiționare a aerului prin recompartimentări cu ziduri noi.

Nu tot ce-i frumos e sănătos

* Desființarea peretelui despărțitor dintre sufragerie și bucătărie favorizează condensul. Livingul deschis către bucătărie se potrivește stilului de viață american unde nu se prea gătește. Dar bucătăria românească e folosită în fiecare zi. Chiar și cu hotă și geamul deschis, aburii și căldura se răspîndesc peste tot, ajungînd și la pereții mai reci. În scurt timp, apar condensul și mucegaiul. Atunci cînd cumpărați un apartament, asigurați-vă că fostul proprietar a făcut toate transformările legal. Altfel, amenzile le veți plăti dumneavoastră.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Mintea de pe urmă

  Articolul următor


  Dosarele preotilor vor fi desecretizate

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2022 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18 milisecunde, încărcat în milisecunde