Zece cadre medicale de la Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie și-au înaintat demisia în ultimele zile, nemulțumite că spitalul va deveni unitate suport în criza epidemiologică și va îngriji pacienți cu CoVID-19
Zece cadre medicale de la Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie și-au înaintat demisia în ultimele zile, nemulțumite că spitalul va deveni unitate suport în criza epidemiologică actuală și că în curând va începe să primească și pacienți cu CoVID-19. Cadrele medicale se tem că vor fi expuse infecției cu noul coronavirus, în lipsa echipamentelor suficiente de protecție dar și că nu au dotările necesare pentru a trata astfel de pacienți. Angajații care au demisionat sunt un medic psihiatru, care era în perioada de probă și care s-a întors la București, șapte asistente și două infirmiere, a confirmat managerul spitalului, dr. Nicușor Bîgiu. Ei au fost însă imediat înlocuiți. Spitalul are echipamente de protecție și medicamente pentru 30-45 de zile. Fiecare ne-am asumat un jurământ, trebuie să fim pregătiți, a mai precizat Nicușor Bîgiu, managerul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov.
Managerul spune că a făcut 14 angajări în locul celor 10 demisionari
În locul celor șapte cadre medicale care și-au înaintat demisia în ultimele zile, au fost angajate cinci asistente, patru brancardieri, o infirmieră și patru medici. Pentru o altă infirmieră procedura de angajare este în derulare, a mai precizat managerul. Dintre cei patru medici angajați, unul este de igienă (specialitate superpozabilă cu cea de epidemiolog), unul este infecționist, unul este psihiatru, iar unul este neurolog. Vă asigur că cei care au plecat nu sunt cei mai buni. Aveam informații încă de săptămâna trecută că unii angajați vor demisiona, așa că am început angajările în baza ordonanțelor militare. De altfel, am început să primesc CV-uri de la fostele studente de la Asistență Medicală, a declarat Nicușor Bîgiu, care a spus că într-o asemenea luptă, Spitalul Neuro, al doilea ca mărime din județ, nu putea rămâne în niciun caz pe margine. El mai spune că spitalul are aproape 500 de asistente și infirmiere.
141 de paturi pentru preluarea pacienților cu CoVID-19
Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie este unitate suport pentru tratarea cazurilor de coronavirus la Brașov, fiind al treilea spital de intervenție pentru COVID 19, după cel de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie. În Pavilionul central al spitalului au fost amenajate 141 de paturi pentru pacienții cu COVID-19, lucru care i-a nemulțumit pe unii medici, care au spus că unitatea nu este pregătită pentru a prelua astfel de cazuri. Conform instructajului, cadrele medicale de la Spitalul Psihiatrie și Neurologie urmează să intre în bătălia cu coronavirusul pe serii. Membrii echipei vor lucra câte șapte zile, fără să părăsească spitalul, în ture de câte șase ore. După ieșirea din cele șapte zile de gardă, personalul intră în izolare câte 14 zile, într-o locație stabilită de autorități. În tot acest timp, cadrele medicale nu își vor vedea familia. Cadrele medicale intră în acest program, în patru serii.
Noi ne facem datoria față de pacienți
Una din asistentele care acum lucrează în una din secțiile din județ ale Spitalului Neuro și care va intra în curând în foc spune că nu s-a gândit nicio clipă la demisie, pentru că este datoria profesională și morală a cadrelor medicale să ajute bolnavii și să nu dea bir cu fugiții, în cazuri excepționale, cum este această pandemie. Sigur că suntem și noi îngrijorate, pentru că suntem oameni, dar asta este meseria pe care ne-am ales-o. Nu putem lăsa bolnavii în voia sorții. Cel mai greu o să fie faptul că, odată întrați în vârtejul cu ture și izolare, nu o să ne mai vedem multă vreme familiile. Dar o să treacă și nenorocirea asta, dacă toți o să ne facem datoria cum trebuie, spune una din asistentele care este programată în seria a 4-a.
Medicul coordonator al secției de la Zărnești, demisă ieri, spune că managerul nu oferă informații complete
Pe de altă parte, tot ieri, după apariția declarațiilor publice făcute de managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, medical coordonator secției externe de la Zărnești, dr. Simona Simion, a avut și ea o luare publică de poziție, în care spune că managerul interimar Nicușor Bîgiu a demis-o prin telefon, pe motiv că ar avea o opinie critic referitor la lipsa de materiale sanitare, echipamente de protecție și dotări pentru preluarea pacienților CoVID-19. Domnul. dr. Bîgiu m-a contactat telefonic și mi-a comunicat că sunt demisă din funcția de medic coordonator al secției din Zărnești a Spitalului de Psihiatrie. Motivul, care mi-a fost sugerat, a fost numărul mare de demisii din această unitate. Prin prezenta țin să precizez că o singură asistentă și-a înaintat demisia. Eu nu am înaintat un astfel de document și nici nu mi-am exprimat în alt mod intenția de a o face. În scurtele informații, ce v-au fost transmise de către dl. manager, el precizează că spitalul de Psihiatrie și Neurologie este pregătit să primească un număr de peste 160 de bolnavi de COVID-19. (...) Cunoscându-mi părerea critică cu privire la lipsa de dotări esențiale, atât pentru protejarea personalului medical, cât și pentru tratarea pacienților, dl. manager interimar dr. Nicușor-Florin Bîgiu a înțeles să îmi solicite demisia și să dezinformeze presa cu privire la numărul de demisii din cadrul secției pe care o conduce, a transmis dr. Simona Simion. Aceasta a solicitat public managerului să pună la dispoziția angajaților echipamentele de protecție de care dispune. Consider că o situație de criză, cum este aceasta, nu este momentul pentru plata unor polițe sau pentru dezinformarea publicului, ci, dimpotrivă, cere verticalitate și un simț al răspunderii ridicat, a încheiat medicul coordonator al secției exterioare de la Zărnești, a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!