Brașovenii pot propune proiecte, iar primăria le poate finanța cu cel mult 100.000 de euro pentru a fi implementate, dacă obțin votul brașovenilor
Primăria Brașov lansează procedura de bugetare participativă pentru anul 2020, o premieră în administrația locală brașoveană. Primul pas este lansarea, pe 23 decembrie, a platformei media unde cetățenii își vor putea depune inițiativele pentru care vor finanțare, proiecte dedicate pentru zonele unde locuiesc. Cele mai bune proiecte pe fiecare categorie de investiție poate fi finanțată cu până la 100.000 de euro, dar numai dacă sunt votate de cetățeni, pentru că ei sunt cei care vor decide către ce inițiative merg banii. Va fi o platformă pe care o vom pune la dispoziția cetățenilor municipiului Brașov, începând cu data de 23 decembrie, în perspectiva bugetului pe anul 2020. Cei care doresc să propună un proiect cu o valoare de până la 100.000 de euro, în diferite domenii - proiecte care să aibă o justificare clară a scopului, a rezultatelor, a bugetului și o descriere a modului de implementare - o vor putea face, pe baza unui regulament pe care îl vom publica tot pe această platformă. Astfel vom da posibilitatea cetățenilor care doresc să se implice și au spirit civic să propună lucruri bune pentru comunitate, care nouă poate ne-au scăpat, iar comunității să se implice în alegerea și susținerea acestor proiecte. Cetățenii municipiului vor avea posibilitatea să voteze pentru un proiect sau altul, și în funcție de propunerile ce vor fi depuse și de acest vot al cetățenilor vom avea o listă de zece-douăzeci de proiecte ce vor fi incluse în bugetul municipiului pe anul 2020, a explicat primarul George Scripcaru.
Șapte domenii pentru finanțarea proiectelor cetățenilor
Bugetarea participativă este întrodusă și la Brașov din 2020, după ce la Făgăraș s-a dovedit încă din acest an că a funcționat foarte bine. Primăria vine cu această procedură după ce la începutul anului PNL a propus introducerea bugetării participative, iar USR a solicitat-o încă de anul trecut și pentru municipiul Brașov. Prin intermediul platformei online ce va fi lansată de 23 decembrie, disponibilă pe site-ul Municipalității, www. brasovcity.ro, cetățenii vor putea depune propuneri de proiecte în valoare de maxim 100.000 de euro fiecare. Aceste proiecte trebuie să se încadreze în unul din cele șapte domenii de investiții propuse de Primărie, respectiv, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (amenajare de alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranța rutieră, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricție auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video); amenajare de spații verzi și locuri de joacă (amenajarea, repararea, renovarea, înființarea acestora, întreținerea lor); amenajare spații publice (zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public, etc amenajare, înființare, reparare); infrastructură culturală; infrastructură educațională; infrastructură de sănătate; digitalizare (proiecte IT menite să crească gradul de utilizare a tehnologiilor în scopul îmbunătățirii calității vieții).
Proiectele ce vor fi finanțate se stabilesc până în aprilie 2020
Platforma on-line va îndruma inițiatorii proiectelor în pașii de parcurs pentru ca proiectul să respecte regulile unei cereri de finanțare, iar ulterior, o comisie din cadrul Primăriei va analiza propunerile și va alcătui o listă ce va fi supusă apoi votului cetățenilor, tot prin intermediul platformei on-line, urmând apoi ca lista finală să primească alocație bugetară în bugetul local al anului 2020. Inițiatorii fiecărei propuneri vor putea să explice și modul lor de implicare în implementarea proiectului, implementare care se va face alături de aparatul Primăriei Brașov. Conform calendarului stabilit de Municipalitate, până anul viitor, la finalul lunii aprilie, vor fi stabilite proiectele inițiate de cetățeni, care vor fi susținute prin bugetare aprticipativă. Există însă și posibilitatea ca acest program să fie devansat, cu condiția ca bugetul de stat să fie votat în această lună, după cum a precizat primarul.
Calendarul bugetării participative:
Pașii procedurii de bugetare participativă vor fi următorii:
* 23 decembrie - 14 februarie - depunerea, on-line, a proiectelor, conform formularului și regulamentului ce va fi afișat.
* 17 februarie - 15 martie - analiza și evaluarea proiectelor depuse;
* 6 martie - 15 aprilie - proiectele declarate eligibile (care corespund regulamentului și condițiilor) sunt supuse votului cetățenilor.
* 23 aprilie - anunțarea proiectelor care vor fi finanțate
* 24 aprilie implementarea proiectelor (data implementării și parcursul etapelor procedurale au fost estimate în funcție de data aprobării bugetului național, fără de care nu este posibilă aprobarea bugetului local).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!