Spitalul municipal Săcele are nevoie de 5 milioane de lei pentru a supraviețui
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Mihaela Parghel,
09.10.2019
În lipsa acestei finanțări care să vină din Fondul de rezervă al Guvernului, Spitalul municipal din Săcele riscă să își închidă iar porțile
Spitalul municipal din Săcele așteaptă ca Guvernul să îi aloce în jur de 5 milioane de lei din Fondul de rezervă, pentru a putea funcționa în continuare. Prefectura Brașov și Consiliul Județean Brașov a solicitat această sumă pentru a acoperi cheltuielile curente și de capital ale Spitalului Municipal din Săcele, printr-o adresă comună transmisă Guvernului.
În acest an, spitalul a primit 2,050 milioane lei de la bugetul local
În lipsa acestei finanțări care să vină din Fondul de rezervă al Guvernului, Spitalul municipal din Săcele riscă să își închidă activitatea, după cum se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre de guvern, publicată în prezent, spre dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Din 1 mai 2018, Spitalul municipal Săcele funcționează și în regim de spitalizare continuă, 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, ceea ce a însemnat și o majorare a costurilor. În acest an, unitatea medicală a primit 2,050 milioane lei din partea Consiliului Local Săcele, pentru acoperirea cheltuielilor de până acum. Veniturile proprii obținute în baza contractelor încheiate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sunt însă însuficiente pentru continuarea activitității medicale și susținerea cheltuielilor de funcționare a unității, în continuare. De aceea s-a apelat la Fondul de rezervă al Guvernului.
Spitalul a fost redeschis în 2017, iar adresabilitatea este în continuă creștere
Spitalul municipal Săcele a fost înființat în 1946 și a funcționat până la 1 aprilie 2011, când a fost închis, odată cu alte 66 de unități medicale din țară. Din 1 iulie 2017, la inițiativa primarului Virgil Popa, spitalul a fost redeschis, întâi în regim de spitaliare de zi și ambulatoriu, iar un an mai târziu, și cu spitalizare continuă. La momentul redeschiderii, spitalul a primit un buget de 1,2 milioane lei de la Consiliul Local, în perioada iulie decembrie 2017 încheindu-se două contracte de servicii medicale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov, pe o structură minimă de funcționare. Adresabilitatea în continuă creștere a dus și la costuri mai mari. Față de 416 prezentări contractate la livelul lunii decembrie 2017, s-a ajuns acum la 3.311 prezentări pe lună. În perioada iulie 2017 septembrie 2019 s-au înregistrat 43.019 prezentări (cazuri medicale rezolvate). La ora actuală, Spitalul este deservit de 35 medici și 104 de asistenți medicali, infirmiere și personal auxiliar, urmând ca în perioada imediat următoare să se ocupe posturile vacante de medici, asistenți medicali și personal auxiliar, până la o structură de personal în număr de 281 persoane, cu doua linii de gardă permanente. Conform estimării specialiștilor din MDRAP, unitatea din Săcele poate deservi 77.334 locuitori (12,25% din populația județului). La acest număr de locuitori din zonă, se adaugă însă și populația neînregistrată în birourile de evidență a populației din Cartierul Gârcini.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!