Cel mai bun jucător din istoria fotbalului brașovean, Nicolae Pescaru, care în luna martie împlinise 76 de ani, s-a stins, sâmbătă, după o luptă pe care a dus-o ani de zile cu o boală nemiloasă
Ultimele cuvinte ale legendarului fotbalist au fost vă iubesc pe toți
Brașovenii care vor să-i aducă un ultim omagiu fostului mare fotbalist Nicolae Pescaru o pot face azi, la ora 16.00, la Stadionul Tineretului
Vestea morții lui Nicolae Pescaru a căzut ca un trăznet asupra Brașovului. E una din acele vești pe care nu vrei să o primești. Niciodată. A murit marele Pescaru. Cel mai mare fotbalist la Brașovului a murit sâmbătă după- amiază, la vârsta de 76 de ani. Tata a murit după o lungă suferință. Luni trebuia să meargă din nou la spital. Nu a mai apucat!, a spus Lara Frumosu, fiica lendarului fotbalist pentru Monitorul Expres. Pescaru a murit sâmbătă, în jurul orei 17.30. S-a simțit rău după-amiaza. A fost chemat SMURDUL, dar din păcate, toate eforturile medicilor au fost zadarnice. A făcut o hemo-ragie internă, după care stop-cardiac. A murit în brațele soției, Stela, iar ultimele sale cuvinte au fost vă iubesc pe toți, spun cei din familia legendarului fotbalist. S-a dus într-o lume poate mai bună cu demnitate și onoare, iar pentru noi, cei rămași încă aici rămâne mesajul său de suflet: Aveți de apărat onoarea de a fi stegari!
Numai tratamente, m-am săturat
De câțiva ani, Nicolae Pescaru se lupta cu o boală nemiloasă. Nepoții îmi fac viața mai frumoasă, ei mă fac să lupt cu boala, povestea Pescaru la finalul lunii martie, atunci când a împlinit 76 de ani. Eu mă chinui de patru ani cu această boală, numai tratamente, m-am săturat! Problemele mele de sănătate s-au înrăutățit la începutul acestui an, tratamentul a fost extrem de dur, iar în trei săptămâni am slăbit aproape 20 de kilograme! De la 78 de kilograme am ajuns la 60 de kilograme, nu puteam mânca nimic și am ajuns doar piele și os, mi-a căzut părul. Nu puteam să mă dau jos din pat. Am fost internat în spital, mi s-au făcut analize peste analize. Mă dureau îngrozitor mușchii, era mai rău ca atunci când eram fotbalist și terminam un cantonament istovitor în Poiana Brașov. Acum mă simt puțin mai bine, mi-a crescut părul, am început să mai pun ceva pe mine. Nu țin post, spun Doamne ajută, îmi fac cruce și cam atât, spunea Pescaru în interviul acordat la finalul lunii martie pentru Monitorul Expres.
Legat de Brașov
Nicolae Pescaru a jucat aprope 20 de ani la FC Brașov. Ceva de neimaginat în zilele noastre. Legătura dintre Pescaru și FC Brașov a fost mereu una specială. A ajuns la FC Brașov la dorința tatălui său, care nu avea să-l vadă nici măcar o dată în tricoul stegarilor. Tata a murit înainte să mă vadă la Steagu! Când eram mic și jucam fotbal pe stradă, tatăl meu, care jucase fotbal la Dinamo Brașov, mi-a spus: Dacă o sa ajungi fotbalist, să joci la Steagu. Peste câțiva ani am ajuns la FC Brașov, însă, din păcate, tatăl meu nu a mai apucat să mă vadă jucând nici măcar un minut, pentru ca a murit atunci când eu aveam doar 15 ani. Acesta este cel mai mare regret al meu. Un alt mare regret este acela că nu am jucat niciun minut la Mondialul din Mexic. Legătura cu Steagu a fost mereu specială. Aici m-am simțit cu adevărat apreciat, am fost iubit și cred că mai sînt încă. Am jucat aproape 20 de ani și cam 13-14 ani am fost căpitanul echipei. E ceva, nu? Nu știu cum s-a făcut, dar parcă am fost legat de această echipă. Am fost dorit de Steaua, Dinamo sau Craiova, dar nu am plecat. Și cînd am fost în curtea lui Dinamo, pentru circa o lună, nu
s-a putut realiza transferul. Cornel Dinu ar fi fost folosit ca monedă de schimb. Transferul nu s-a făcut, astfel că tot la Brașov am rămas și chiar nu regret acest lucru. Am avut parte de multe satisfacții, dar și eșecuri. Fotbalul e făcut din suișuri și coborîșuri. Fără falsă modestie pot spune că am fost cel mai bun. Pur și simplu. Simțeam că pot face tot ce vreau pe teren, dar am avut și colegi pe măsură: Gyorffy, Campo, Năftănăilă, Cadar, Adamache, Ivăncescu, Ne-cula, Hârlab... Am jucat pe toate posturile, mai puțin pe cel de portar, dar și acolo cu puțin antrenament cred că făceam față! A fost vorba de talent pur. Eu m-am tre-zit în fotbal fără să urmez pașii firești, adică la copii și juniori. Faptul că aveam o tehnică bună, loveam mingea perfect cu ambele picioare, aveam forță, viteză sînt calitățile care m-au propulsat în categoria fotbaliștilor, nu a jucătorilor de fotbal. Apoi devotamentul, determinarea și ambiția cu care jucam m-au propulsat în inimile brașovenilor. Am simțit mereu pe umeri dulcea povară de a fi un reprezentant al stegarilor pe teren, dar și în afara lui, povestea Nicolae Pescaru.
Am pierdut cel mai bun prieten, câinele Ursu
O altă lovitură încasată de Nicolae Pescaru la începutul acestui an a fost pierderea câinelui său, Ursu, care i-a fost alături în ultimii 13 ani. Eram în spital când a murit Ursu, câinele meu. Eram singur în camera de spital și plângeam. Cum să nu plâng când, de 13 ani, Ursu era prietenul meu. Ce rău îmi pare! Nici nu știu dacă pot să-mi îmi iau un alt câine, mă tot gândesc la el, spunea Pescaru.
Brașovul a avut fotbal cu Steagu în frunte
Întrebat cum și-ar dori lumea să își amintească despre el peste ani și ani, Nicolae Pescaru a răspuns simplu. Ca un stegar! Să-și amintească de mine așa cum am fost ca fotbalist. Am jucat fotbal la Steagu și sunt mândru de acest lucru. Echipa asta a însemnat totul pentru mine, dar nu merit și nu vreau să mi se facă statuie pentru acest lucru. Aici, la Brașov, am cunoscut cele mai mari satisfacții și am cunoscut oameni adevărați. Cele mai frumoase amintiri sunt meciurile jucate pe Tineretului, cu tribune arhipline, cu suporteri cățărați în plopi pentru că nu mai aveau loc în tribune. FC Brașov
s-a desființat, asta a fost o lovitură dură pentru că niciodată nu am crezut că se va ajunge aici! Brașovul a avut întotdeauna fotbal cu Steagu în frunte. Acum... e greu, nu sunt bani și se pare că fotbalul nu mai interesează pe nimeni în Brașov.
Nu am jucat în Mexic din cauza lui Angelo Niculescu!
Chiar dacă era considerat unul dintre cei mai talentați jucători ai României, Nicolae Pescaru nu a fost folosit la Campionatul Mondial din Mexic din 1970. Fostul mare fotbalist al Brașovului susține, la 49 de ani după Guadalajara, motivul incredibil pentru care Angelo Niculescu nu l-a folosit niciun minut. Nu am jucat în Mexiv din cauza lui Angelo Niculescu! Nu am vrut să-i car va-liza! Eram în cantonament la București și plecam să jucăm un meci de pregătire, iar Angelo a venit la mine și mi-a spus să merg în camera sa din hotel și să-i duc valiza la autocar. I-am spus direct, «Domn Profesor, scuzați-mă, eu nu am venit la Națională să car valize, eu am venit aici să joc fotbal». Și de atunci s-a terminat totul. Am fost convocat la echipa națională doar pentru că la Brașov eram remarcat de ziariști și eram mereu în echipa etapei. Am fost în Mexic, dar nu m-a dezbrăcat la niciun meci! Eu am patru meciuri la echipa națională. Cred că puteam avea lejer cel puțin 50 de selecții.
Tripleta stegară din Mexic se reunește în Cer
Nicolae Pescaru a fost în lotul României pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 1970. Alți doi stegari, Ivăncescu și Adamache au făcut parte din lotul României pentru Mondialul din Mexic. Adamache ne-a părăsit în 1978, Ivăncescu în 2004. În acest moment, doar 10 din cei 22 de mexicani mai sunt în viață: Rică Răducanu, Lajos Sătmăreanu, Cornel Dinu, Emerich Dembrovschi, Radu Nunweiller, Mircea Lucescu, Vasile Gergely, Ion Liță Dumitru, Marin Tufan,Flavius Domide. Au murit: Stere Adamache - 1978, Dan Coe - 1981, Mihai Ivăncescu - 2004, Gheorghe Tătaru - 2004, Gheorghe Gornea - 2005, Florea Dumitrache - 2007, Nicolae Dobrin - 2007, Mihai Mocanu - 2009, Sandu Neagu - 2010, Augustin Deleanu - 2014,Culae Lupescu - 2017, Nicolae Pescaru - 2019.
A refuzat coloborarea cu Securitatea
Într-un interviu incendiar acordat Gazetei Sporturilor, Pescaru spunea că a refuzat coloborarea cu Securitatea pentru că eu ar fi trebuit să fiu primul care trebuie să mă dau în gât! M-au chemat într-o dimineață la ei la birou. Nu era pentru prima dată când mergeam acolo pentru că eu plecam în concedii în Germania și îi anunțam. M-am dus acolo și m-au luat pe ocolite. Le-am zis: «Haide, mă, treci mai repede la subiect. Ce vrei de la mine?». Atunci mi-au propus ca prin cantonamente și prin deplasări să fiu atent la cei din echipă. «Hai, mă, lăsați-mă în pace! Că dacă trebuie să fac chestia asta, eu sunt primul care trebuie să mă dau în gât». N-am acceptat! Oricum mai aveau vreo doi-trei inși prin echipă care colaborau cu Securitatea, a declarat Pescaru pentru GSP.
500 de dolari ascunși în săpun!
Acesta a povestit pentru GSP și o întâmplare incredibilă petrecută în Aeroport înaintea plecării la un stagiu din străinătate. M-am prins cine erau turnătorii la Brașov. Plecam într-un turneu în Franța și la aeroport ne-am așezat să facem îmbarcarea. Era un tip mai în vârstă care stătea cu mâinile la perete și se uita ciudat la mine. În momentul în care mi-a venit rândul cu geanta în față, a venit și-a zis direct: «Pe domnul Pescaru îl controlez eu!». Atunci m-am prins că avem turnători în lot. Eu aveam 500 de dolari ascunși în săpun. Erau niște săpunuri lungi așa, Palmolive, îi făcusem o gaură cu un burghiu seara la hotel, mi-am băgat dolarii în celofan, apoi i-am băgat în săpun. Dimineața, când am ajuns la aeroport, m-am dus să mă spăl pe mâini și l-am umplut tot de clăbuc. Agentul de securitate s-a dus direct la trusa de bărbierit unde era săpunul. Curgea apa pe mine ca la robinet de emoții. Mi-a scos toată pasta de dinți din tub, iar când a ajuns la săpun a văzut că-i folosit și mi-a dat drumul. Deci aveam oameni care ciripeau și dădeau raportul la Securitate, povestestea legendarul jucător brașovean.
Reacții după decesul lui Pescaru:
Mai multe personalități din lumea fotbalului brașovean au reacționat după decesul lui Nicolae Pescaru.
Petre Cadar: Sunt șocat! Mi-a fost coleg la FC Brașov, am stat șapte ani cu el în cameră în cantonamente. Pescaru a fost simbolul Brașovului. Știu că a suferit groaznic în ultimii ani, atâtea tratamente, operații.. Dumnezeu să-l ierte.
Adrian Hârlab: Nae Pescaru a fost cel mai bun fotbalist al Brașovului. Un om cu un caracter deosebit. Este o pierdere uriașă pentru fotbalul brașovean. Dumnezeu să-l ierte!.
Marian Ivan: Este o adevarată lovitură! Doar când a murit mama am mai simțit așa durere. Nea Niki a fost un model pentru multe generații de fotbaliști. A murit legenda Brașovului. E tot ce pot să spun, am rămas fără cuvinte....
Daniel Isăilă: O veste groaznică, pentru că a murit un om mare, sufletul stegarilor. Pescaru va râmâne mereu emblema Brașovului, Dumnezeu să-l odihnească!.
Gabi Stan: Sunt șocat de vestea disparitiei celui mai mare fotbalist al Brașovului. Niciodată nu a dorit să iasă în față și datorită modestiei cred că a avut mult de suferit într-o societate care nu a dorit să-i recunoască meritele în totalitate. Dumnezeu să aibă grijă de sufletul tău, Nae.
Ioan Naghi: Am pierdut cel mai mai fotbalist la Brașovului. Un om cu un caracter aparte, de o modestie rară. Cine nu l-a vazut jucând pe Nae Pescaru are ce regreta. Dumnezeu să-l ierte!.
Marin Barbu: Brașovul a pierdut cel mai mare fotbalist. Un om deosebit, care era greu să-și facă dușmani. Sunt mâhnit pentru că Pescaru merita mai mult după ce s-a retras ca fotbalist. El ar fi trebuit să conducă fotbalul brașovean. Pescaru nu a avut loc, în schimb fotbalul brașovean a fost condus de oameni care au fost paraleli cu fotbalul.
FRF, mesaj de condoleanțe după decesul lui Pescaru
Federația Română de Fotbal a transmis un mesaj de condoleanțe familiei. Federația Română de Fotbal regretă dispariția, la vârsta de 76 de ani, a lui Nicolae Pescaru, fost internațional, component al generației Mexic 1970. Născut pe 27 martie 1943, Nicolae Pescaru a evoluat în peste 300 de meciuri în Liga 1 pentru Steagul Roșu Brașov, iar la echipa națională a bifat 3 selecții. A făcut parte din lotul primei reprezentative la Cupa Mondială din Mexic 1970. A jucat pentru Steagul Roșu Brașov timp de 19 ani, între 1962 și 1981. Fe-derația Română de Fotbal transmite condoleanțe familiei și celor apropiați.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!