Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Copii lăsați la voia sorții


Centrul de reabilitare Brădet nu avea poliță de asigurare obligatorie

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: Facebook
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 13.01.2017
• Membrii comisiei 7, pentru Sănătate, Protecția Copilului și a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Consiliului Județean Brașov au sesizat Guvernul
• Centrala termică și alte achiziții de la Brădet fac obiectul unei anchete DNA declanșată în 2014
Membrii comisiei pentru Sănătate, Protecția Copilului și a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Consiliului Județean Brașov au anunțat că au sesizat Guvernul după ce au constatat că Centrul de Reabilitare școlară Brădet, unde o clădire a fost distrusă complet miercuri într-un incendiu, nu avea încheiată polița de asigurare obligatorie. „Membrii comisiei nr. 7 pentru Sănătate, Protecția Copilului și a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Consiliului Județean Brașov își manifestă public îngrijorarea pentru situația în care se află acum beneficiarii Centrului de Plasament de la Brădet, distrus de flăcări în dimineața zilei de miercuri, 11 ianuarie 2017. Conform reprezentanților ISU Brașov, clădirea a fost cuprinsă de flăcări din cauza coșului de fum, ceea ce înseamnă că incendiul ar fi putut fi evitat dacă administratorul imobilului, respectiv conducerea DGASPC, s-ar fi implicat mai mult în buna desfășurare a activității în centre și în asigurarea siguranței beneficiarilor acestora“, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei.

Pagube de 360.000 de lei

Membrii Comisiei spun că imobilul de la Brădet, care se află în proprietatea Consiliului Județean Brașov, dar în administrarea DGASPC Brașov, nu are poliță pentru asigurarea obligatorie a clădirii. „Conform documentelor, pagubele provocate de incendiu se ridică la 360.000 de lei, din care 230.000 reprezentînd valoarea de inventar a clădirii, iar 130.000 valoarea de inventar a bunurilor distruse de flăcări. Membrii comisiei 7 lansează public o întrebare: «Cine suportă aceste pagube?»”, se mai arată în documentul citat. Comisia 7, din cadrul Consiliului Județean Brașov, mai arată că, „avînd la bază rapoartele de audit și pe cele ale Curții de Conturi a atras atenția Executivului în ceea ce privește managementul în cazul DGASPC și a solicitat luarea de măsuri legale“.

Clădirile ,,bugetare“ nu au asigurări

Purtătorul de cuvînt al DGASPC Brașov, Lidia Mailat, a confirmat faptul că imobilul nu are asigurare, precizînd că, de fapt, nicio unitate bugetară nu are asigurare. „Toate unitățile bugetare care nu sînt înscrise în evidențele fiscale ca plătitori de impozit, nu pot face asigurări“, a spus sursa citată. Clădirea Centrului de Reabilitare Școlară de la Brădet a ars, miercuri, din temelii, construcția fiind în mare parte din lemn, deși în ianuarie anul trecut a fost realizată, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Brașov, ignifugarea acoperișurilor cabanelor de la CRS Brădet. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Brașov a anunțat că în clădire se aflau 24 de fete cu vîrste între 7 și 18 ani. Din fericire nimeni nu a fost rănit, însă întreaga construcție a fost distrusă, pe o suprafață de 650 metri pătrați. Conducerea instituției a decis mutarea temporată a celor 24 de fete în Locuința protejat㠄Casa Chris“ din Brădet. La Centrul de Reabilitare Școlară de la Brădet erau îngrijiți copii și tineri cu deficiențe intelectuale și cu tulburări de comportament. Fiind subordonată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Brașov, instituția primește în grijă copii defavorizați din județul Brașov, pe care, prin diverse metode pedagogice, încearcă să-i pregătească pentru o viitoare integrare în societate.

Anchetă DNA pentru achiziții ilegale făcute la Brădet

În urmă cu aproape trei ani, șefa de atunci a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov, Virginia Martin, și consilierul județean la acea vreme, Matei Gravil au făcut obiectul unei anchete DNA din cauza unor achiziții ilegale, printre care și centrala termică de la care ar fi pornit acum incendiul de la Brădet. Martin și Gravil au fost reținuți pentru 24 de ore, în februarie 2014, apoi s-a dispus cercetarea lor în libertate de către DNA Brașov.
La acea dată procurorii DNA au constatat că, Virginia Martin a inițiat și a aprobat, în perioada noiembrie 2012 martie 2013, atribuirea directă, în mod nelegal, a mai multor contracte de achiziție a unor produse, servicii, lucrări, către două societăți controlate de către consilierul județean Matei Gavril. Pe scurt, pentrubeneficii materiale proprii, Martin a aprobat cumpărea de produse de la firma favorizată, după ce această firmă achiziționase produsele din supernarketuri la prețuri de trei ori mai mici.

Sifonări de bani pe spinarea copiilor bolnavi

„Achizițiile s-au realizat la prețuri mult mai mari decît cele practicate pe piața liberă, iar plata facturilor emise de către cele două societăți s-a făcut la momentul la care acestea nu aveau aprovizionate bunurile livrate sau anterior momentului la care s-a realizat recepția finală (în situația contractelor de lucrări). Astfel, a fost creat bugetului D.G.A.S.P.C. Brașov un prejudiciu de 253.916,04 lei. Totodată, societăților controlate de Matei Gavril le-au fost create avantaje patrimoniale evidente, avînd în vedere că există date conform cărora acestea au revîndut la prețuri și de trei ori mai mari produse achiziționate din supermarketuri, Concret, în perioada lunilor noiembrie 2012 - 27.02.2013, au fost atribuite 18 contracte direct către SC LICOFRIG SRL, pentru achiziții cum sînt centrale termice pe lemne, acumulatori de apă caldă, dulapuri frigorifice etc. De asemenea, în perioada lunilor decembrie 2012 - martie 2013 a fost aprobată atribuirea directă, către SC FRIGOMAT SRL, a unui număr de 14 contracte, cum ar fi: achiziția unei sobe profesionale de gătit, concentrator de oxigen, stații de filtrare, roboți de bucătărie, drujbe profesionale, mașini de spălat industriale. În fapt, în această situație, produsele au fost achiziționate de către SC LICOFRIG SRL din supermarketuri sau de la diferite societăți de profil, apoi au fost facturate către SC FRIGOMAT SRL Săcele, această din urmă societate întocmind apoi facturile de livrare către D.G.A.S.P.C. Brașov, prin majorarea implicită a prețului de vînzare. În schimbul încălcării atribuțiilor de serviciu, Martin Virginia, director general al D.G.A.S.P.C. Brașov, a primit de la Matei Gavril, în cursul lunii ianuarie 2013, un autovehicul marca BMW X3, proprietatea societății favorizate SC LICOFRIG SRL Săcele. Pentru a ascunde folosul, la data de 4 martie 2013, SC LICOFRIG SRL Săcele a întocmit o factura și o chitanță care consemnează, în mod nereal, că autovehiculul marca BMW X 3 i-a fost vîndut soțului inculpatei Martin Virginia, la un preț de 43.573 lei, bani ce ar fi fost plătiți societății respective“, arată documentul DNA.

Campanie de donații pentru copiii de la Brădet

• Mai multe persoane fizice și firme au decis să facă un gest frumos pentru copiii de la Centrul de Reabilitare Școlară din Brădet care au rămas fără sediu după ce acesta a fost mistuit de flăcări, miercuri. Astfel, mai mulți brașoveni sensibilizați de dezastrul prin care a trecut centrul și de faptul că micuții nu mai au un sediu unde să se poată pregăti pentru viață, au lansat pe Facebook o campanie umanitară. „Cine se poate lipsi de diverse articole, îmbrăcăminte, lenjerie și alte obiecte le poate dona pentru a ajuta acești copii, pentru a-i ajuta să treacă peste acest dezastru. Pentru cei care pot și doresc să ajute acești copii, pot dona în mai multe puncte: Noua-Răcădău, contact - Mihaela Balint, Bartolomeu-Avram Iancu - Karmina Giurgiu, Centrul Civic-Poliția Brașov - Vasile Dany, Gară-Vlahuță-Gemenii - Maricela Paller, Triaj-Craiter - Luca Ioan, Griviței - Sediul Antena 1 Brașov“, scrie brașoveanul Luca Ioan, a cărui postare are zeci de distubuiri în cîteva ore. De asemenea, ISU Brașov se implică în campanie, cu donații cu donații și sprojin. Și cîteva asociații și firme s-au arătat interesate să ajute cu obiecte sau bani centrul distrus. Clădirea Centrului de Reabilitare Școlară de la Brădet a ars, miercuri, din temelii, construcția fiind în mare parte din lemn, deși în ianuarie anul trecut a fost realizată, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Brașov, ignifugarea acoperișurilor cabanelor de la CRS Brădet. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Brașov a anunțat că în clădire locuieu 24 de fete cu vîrste între 7 și 18 ani. Ele au fost mutate acum în Locuința protejat㠄Casa Chris“ din Brădet. La Centrul de Reabilitare Școlară de la Brădet sînt îngrijiți copii și tineri cu deficiențe intelectuale și cu tulburări de comportament.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Deszăpezire anevoioasă


  Străzile secundare din oraș, încă sub zăpadă

  Articolul următor

  Top 10


  Cele mai scumpe contracte de deszăpezire

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 39 milisecunde, încărcat în milisecunde