Crucea părintelui Arsenie Boca, descoperită în Brașov
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Foto: Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Camelia Onciu,
02.09.2015
Descoperirea aduce bucurie și uimire în rîndurile credincioșilor care nu mai știau nimic de crucea de care nu se despărțea
Sfîntul Ardealului
Crucea de rugăciune și binecuvîntare a părintelui va fi așezată în Biserica Sfînta Treime din Șchei, acolo unde a stat ascunsă privirilor timp de 69 de ani
Lumea creștină e mai bogată cu un artefact de mare încărcătură spirituală, după ce a fost descoperită crucea părintelui Arsenie Boca. Este chiar crucea cu care cel supranumit Sfîntul Ardealului îi binecuvînta pe credincioși. Întîmplarea sau poate chiar voința părintelui au făcut ca acest obiect de preț să fie găsit la Brașov, în Biserica Sfînta Treime din Șchei, unde a stat neștiută de nimeni timp de aproape șapte decenii. Cei doi cercetători care au scos-o la lumină consideră că găsirea crucii e semn bun pentru români. Artefactul va sta de-acum încolo în altarul lăcașului din Brașov, orașul în care Sfîntul Ardealului a pătimit de pe urma prigoanei comuniste.
O cruce dispărută și reapărută din senin
Crucea de binecuvîntare a părintelui Arsenie Boca a fost descoperită acum cîteva zile de către președintele Fundației Dacia, Liviu Pandele, care făcea o documentare pe teme istorice împreună cu preotul prof. dr. Nicu Aurelian Reit. Crucea era deteriorată și, la prima vedere, părea doar un vechi obiect bisericesc. Însă semăna izbitor cu cea pe care o ținea la piept părintele Arsenie Boca, așa cum se vede în fotografia păstrată în arhiva bisericii. Cei doi cercetători au mărit imaginea și au descoperit cu uimire că nu există niciun dubiu, artefactul găsit este identic cu cel din poză. Este crucea cu care El binecuvînta și care apare menționată în istoriografii. Este aceeași cruce la care se ruga atunci cînd apărea și dispărea inexplicabil, crede Liviu Pandele. Chiar și după restaurare, crucea continuă să emane un miros puternic de mir. Nu e o cruce obișnuită, cum nici cel care o ținea în mîini atunci cînd se ruga n-a fost un om obișnuit. Minunile părintelui Arsenie Boca sînt legate de această cruce, pe care gardienii din temnița unde a fost azvîrlit n-au reușit să i-o confiște. O minune e și aflarea crucii. A stat 69 de ani chiar în altarul bisericii, însă nimeni n-a văzut-o.
Un semn bun pentru români
Cu certitudine, crucea de argint a stat la pieptul părintelui Arsenie Boca atunci cînd a oficiat slujba de resfințire a bisericii din Șchei. Mărturie stă fotografia datată 15 septembrie 1946, găsită și ea tot printr-o întîmplare, în arhivele bisericii. Instantaneul îl înfățișează pe Sfîntul Ardealului la vîrsta de 34 de ani, ținînd la piept Sfînta Cruce. În stînga, este binecunoscutul preot paroh Valeriu Voineag, cel care a slujit timp de 54 de ani la Biserica Sfînta Treime. Este o fotografie-document extrem de valoroasă pentru ortodoxie, istorie și pentru comunitatea brașoveană. Așa cum precizează părintele Reit, a fost purtată de junii șcheieni la manifestările lor tradiționale. Însă, cu timpul, s-a pierdut. Redescoperită, fotografia avea să aducă informații valoroase nu numai despre trecutul spiritual al celui mai vechi cartier brașovean, ci și despre părintele ieromonah atît de iubit în Ardeal.
Cît despre crucea recent găsită, nu se știe nici cum a dispărut, nici cum a ajuns în Șchei. Se presupune că însuși Arsenie Boca ar fi ascuns-o la Brașov, orașul de care îl legau amintiri dureroase. Sau poate a dăruit-o bisericii, dar în acest sens nu s-a găsit niciun înscris. În orice caz, nu știm de ce a apărut, la fel cum nu știm de ce a dispărut. Dar dezvăluirea ei este un semn bun pentru români, adaugă Liviu Pandele.
Crucea va sta în biserica de Pe Tocile
Se pare că această cruce s-a vrut descoperită tocmai acum, la începutul anului bisericesc și înainte de Sfînta Marie Mică. Totul are legătură cu Fecioara Maria, patroana spirituală a Brașovului, pe care o vom sărbători la Brașov, ca în fiecare an, în cadrul unei manifestări deosebite, în sîmbăta de dinaintea sărbătorii din 8 septembrie, dezvăluie Liviu Pandele, invitînd brașovenii să participe la evenimentul la care vor fi 30 de preoți și zeci de călugări din mănăstirile României. Cu acest prilej, va fi dezvăluită și o icoană deosebită, de o valoare inestimabilă, replică a Maicii Domnului Rugătoare din Complexul Monahal Meteora. Icoana care va sta la Brașov a fost realizată prin tehnica vitraliului, în stil bizantin, de către călugării greci, în șase luni, din bucățele de marmură în culori naturale și foițe de aur de 24 de carate. Procesiunea religioasă, ajunsă la a șasea ediție, va fi condusă de către Preasfințitul Ilarion, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Dedicată Maicii Domnului, ocrotitoarea Brașovului, manifestarea care va avea loc pe 5 septembrie, la Biserica Sfînta Treime, are binecuvîntarea Mitropolitului Ardealului, Î.P.S. Laurențiu Streza. Cu acest prilej, fotografia și crucea recent descoperite vor putea fi văzute și cinstite de toți credincioșii care vor trece prin dreptul altarului la care a slujit și părintele Arsenie Boca.
Părintele Arsenie, martirul Ardealului
Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910 la Vața de Sus, județul Hunedoara. Părinții săi, Iosif și Cristina, l-au botezat Zan. A făcut școala primară în satul natal și apoi Liceul Național Ortodox Avram Iancu, din Brad. După absolvire ca șef de promoție, în 1929, s-a înscris la Institutul Teologic din Sibiu. Dacă aveam avere sau garantau tutorii pentru mine, intram la aviație la Cotroceni, ceea ce n-a fost, împiedicîndu-mă sărăcia, nota el într-o autobiografie. În 1933, pentru că picta cu har, mitropolitul Nicolae Bălan l-a trimis cu bursă la Academia de Arte Frumoase din București. A urmat și cursuri de medicină și antropologie, a frecventat prelegerile de mistică ale lui Nichifor Crainic. În ziua în care a împlinit 25 de ani, a fost hirotonit diacon celib. Patru ani mai tîrziu, și-a făcut ucenicia în monahism, la Sfîntul Munte Athos. Destinul lui avea să se lege de Sîmbăta de Sus începînd cu luna iunie 1939. Pe 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la mănăstirea pe care a și renovat-o, primind numele de Arsenie. Doi ani mai tîrziu, a fost hirotonit preot. În 1943, a intrat în atenția Securității. Declanșase ceea ce s-a numit mișcarea de reînviere duhovnicească de la Sîmbăta. A fost închis la Brașov, Jilava, București, Timișoara și Oradea. A fost arestat, anchetat și schingiuit la Rîmnicu Vîlcea, Brașov, Făgăraș pentru că i-a ajutat cu hrană pe luptătorii anticomuniști din Munții Făgărașului. La 25 noiembrie, mitropolitul Nicolae Bălan l-a dus personal la Mănăstirea Prislop, unde creștinii au început din nou să-l caute pentru darul lui de a vedea cauzele, dar și căile de îndreptare a răului. În 1951, a fost trimis la muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În 1959, i s-a interzis să mai slujească la altar. A urmat pribegia la București, unde a avut domiciliu forțat. În 1968, a ieșit la pensie. Și-a avut chilia și atelierul de pictură la Prislop, unde a și închis ochii, la 28 noiembrie 1989. A prorocit că aici va fi loc de pelerinaj. În fiecare an, în ziua de 28 noiembrie, la mormîntul lui vin sute de mii de oameni.
Profețiile Sfîntului de la Sîmbăta de Jos
- Se povestește în Sîmbăta de Jos că, în vara anului 1989, părintele l-a rugat pe un tîmplar să-i facă o cruce de lemn, pe care să scrie anul nașterii lui, dar și pe cel al morții, adică 1989.
- A știut și ziua exactă în care va muri, pentru că, la Biserica din Drăgănescu, a pictat scena supliciilor Sf. Ștefan cel Nou, pomenit în calendarul ortodox pe 28 noiembrie, ziua în care avea să moară.
- La înmormîntarea sa, în 1989, se vorbea că ar fi fost ucis de Securitate pentru că ar fi prevestit că Ceaușeștilor li se apropie sfîrșitul. Lucru ce avea să li se întîmple peste nici o lună. Ceaușescu va muri în ziua de Crăciun. Și voi muri și eu, cu vreo 3 săptămîni înaintea lui.
- Toate celelalte țări comuniste vor face pașnic trecerea de putere de la comunism la capitalism, ca și cînd dai cămașa de pe tine și iei altă cămașă. Numai România va face trecerea prin vărsare de sînge și vor muri mulți.
- Localnicii din Ocna Sibiului au povestit că, în anii 50, părintele a spus că a văzut șapte coroane de aur coborînd din cer pe capul unor săteni, iar pe coroane scria ceva cu litere de foc. Peste cîteva luni, șapte gospodari au fost arestați și trimiși la Canal, de unde nu s-au mai întors.
- Veți vedea și veți înțelege spurcăciunea peste tot în jurul vostru: la serviciu, în magazine, în instituțiile statului, în conducerea lui și, mai ales, în politică. Din nefericire, ea va intra pe furiș chiar și în sînul Bisericii.
- Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sînt îngăduite de la Dumnezeu. Vor cădea și cei aleși. Vor pune impozite, taxe și alte îngrădiri. Vă vor lua totul!.
- Unul dintre tablourile vizionare ale părintelui înfățișează două turnuri înalte, apropiate, care se prăbușesc în foc, praf și fum. Pictura a fost finalizată în anul 1983, cu 19 ani înainte de atentatul de la World Trade Center.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!