Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

„Inițiativă controversată“


14 consilieri preiau controlul Primăriei

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 31.07.2012
• Decizia a fost votată de grupul de 14 consilieri locali USL-PPDD într-o ședință extraordinară de la care au lipsit aleșii PDL și UDMR, iar cei doi consilieri ai Forumului Democrat German s-au retras în semn de protest
• „Unii consilieri confundă administrația locală cu o firmă proprie și vor să o felieze după interesele proprii“, acuză primarul George Scripcaru

Consiliul Local al municipiului Brașov a aprobat, cu o majoritate la limită, modificarea organigramei aparatului de specialitate al primarului, restrîngînd cea mai mare parte din atribuțiile primarului și înființînd un nou post, de director general, în locul celui de administrator public. La inițiativa consilierilor majoritari USL-PPDD, prin noua organigramă, majoritatea atribuțiilor primarului au fost trecute în contul celor doi viceprimari și al viitorului director general al unei Direcții Economice, Relații Externe și Gestionarea Patrimoniului nou înființate. Decizia a fost votată de grupul de 14 consilieri locali USL-PPDD într-o ședință extraordinară de la care au lipsit aleșii PDL și UDMR, iar cei doi consilieri ai Forumului Democrat German s-au retras în semn de protest față de modul în care a fost convocată și promovată această decizie. Prezent la ședința de ieri, primarul George Scripcaru a apreciat c㠄aceasta este o decizie năstrușnică a unui consilier PPDD“ și c㠄unii consilieri confundă administrația locală cu o firmă proprie și vor să o felieze după interesele proprii“. Hotărîrea de Consiliu Local privind modificarea organigramei aparatului de specialitate al primarului va fi transmisă spre avizare la Instituția Prefectului și apoi la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).

Un nou director general elimină administratorul public

Dacă, pînă acum, primarul coordona toate direcțiile și serviciile din aparatul său de specialitate, prin decizia luată ieri de 14 din cei 27 de consilieri locali, primarul - mai nou subordonat Consiliului Local - va mai avea în subordine doar Biroul Audit Intern, Serviciul Autoritate Tutelară, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, Serviciul Public Poliția Animalelor și Poliția Locală. Postul de manager public, înființat în urmă cu trei luni, este desființat, la inițiativa majorității USL-PPDD, și înlocuit cu un director general care va conduce noua Direcție Generală Economică, Relații Externe și Gestionarea Patrimoniului. Șeful acestei direcții, care va fi angajat ulterior, va coordona, printre altele, Serviciul Economic (cu Serviciul Buget, Serviciul Financiar Contabilitate), Direcția Relații Externe și Turism, cu Serviciul Strategii Programe Dezvoltare și Serviciul Achiziții Publice. Cei doi viceprimari, Răzvan Popa (PSD) și Adrian Atomei (PNL), reprezentanți ai majorității care a decis schimbarea organigramei și a statului de funcții, nu au reușit ieri să explice care este principala diferență între postul desființat, de manager public, și cel nou înființat, de director general, declarînd doar c㠄aceasta este viziunea majorității asupra modului în care ar trebui să funcționeze aparatul de specialitate al primarului“.

„Inițiativă controversată“

Majoritatea USL-PPDD a motivat propunerea de schimbare a organigramei de către consilieri și nu de către primar, așa cum s-a făcut pînă acum, prin faptul că Legislativul local trebuie să aib㠄control nemijlocit asupra direcțiilor și serviciilor care gesionează și administrează în mod curent patrimoniul public și privat al municipiului Brașov, precum și al serviciilor publice, societăților comerciale și regiilor autonome de interes local“. Acest lucru ar fi necesar, „pentru o gestiune cît mai eficientă a patrimoniului public și privat al municipiului“. „Majoritatea a decis să facă această propunere fără să o discute înainte cu primarul, în ideea că primarul o va pune oricum în aplicare“, a declarat viceprimarul Adrian Atomei. Secretarul municipiului, Nicolae Paraschiv, a atras în schimb atenția asupra legalității acestei hotărîri de Consiliu Local, spunînd c㠄inițiativa consilierilor de schimbare a organigramei este controversată“. „Potrivit articolului 36, alineat b din Legea 215 (legea administrației publice locale, n.r) atribuția Consiliului Local este aceea de a aproba organigrama, la propunerea primarului. Legiuitorul nu a lăsat cale să se interpreteze că aparatul de specialitate al primarului poate fi modificat de către consilieri“, a declarat secretarul Nicolae Paraschiv.

PDL, UDMR și FDGR au lipsit de la ședință

Decizia luată ieri a stîrnit controverse nu doar la nivelul secretariatului primăriei ci și printre consilierii locali. Așa se face că, dintr-un total de 27 de consilieri, la ședință nu au participat decît 15, în final ajungînd să voteze 14. Consilierii PDL au lipsit în bloc, arătîndu-și astfel nemulțumirea față de această hotărîre. Nici Szente Ladislau și Toro Tamas nu au venit la ședința extraordinară de ieri, deși, oficial, UDMR este partenerul USL în Consiliul Local al municipiului Brașov. Dintre cei doi aleși ai FDGR, la ședință nu a venit decît Werner Braun, dar și el a părăsit sala imediat după ce le-a transmis celor 14 consilieri care au făcut convocarea la ședință că nu este de acord cu modificarea de urgență a organigramei și c㠄FDGR nu este mașină de vot“. „O ședință extraordinară se face în cazul unei urgențe. Eu nu văd urgența acestei convocări. Nu am fost anunțați decît vineri de ședință, iar materialele pentru proiect nu le-am găsit la secretariat. FDGR reprezintă aproximativ 9.000 de brașoveni și nu ne putem bate joc de ei votînd în necunoștință de cauză“, a declarat Werner Braun înainte de a se retrage din sală.

George Scripcaru: „Unii confundă administrația cu afacerea proprie“

Aflat și el la ședința de ieri, primarul George Scripcaru a declarat că ar putea ataca în instanța de contencios această Hotărîre de Consiliul Local, în cazul în care ea va primi avizul prefectului și al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). „Sper totuși să nu se ajungă acolo“, spune primarul. „Unii confundă administrația locală cu o afacere proprie pe care vor să o felieze după interesele proprii. Se dorește a se bloca activitatea primarului și să se ajungă ca acesta să aibă atribuții ca un viceprimar. Este o decizie forțată“, a declarat primarul George Scripcaru. „Mai rămîne ca majoritatea din CL să îmi schimbe secretara și să îmi stabilească și programul de zi cu zi“, a mai spus primarul care s-a arătat în continuare disponibil pentru o colaborare cu toate forțele din CL, „pentru dezvoltarea unor proiecte importante pentru municipiu și pentru bunul mers al administrației“. „Niciunul dintre proiectele de dezvoltare a Brașovului nu va fi blocat“, a declarat viceprimarul Răzvan Popa. „Vom face diferența între cadrul politic și cel administrativ“, a spus, la rîndul său, viceprimarul Adrian Atomei.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Referendum pe muchie de procent

  Articolul următor


  „Casa Mureșenilor“ se închide pentru o lună

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 44 milisecunde, încărcat în milisecunde